Zubne krunice ovotjedna su tema bloga Dental Centra 4Smile.

 Pacijent se naručio na prvi besplatni pregled kod stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića. Doktor Antolković pri uvidu u inicijalno stanje pacijenta predložio je za početak ortodontsku terapiju, a zatim i protetiku. S obzirom na to da je pacijent došao isključivo zbog estetskog razloga i htio je što prije riješiti svoj problem, odbio je prijedlog ortodontske terapije. Uz pomoć ortodoncije i protetike, njegov slučaj bio bi idealno riješen. Međutim, kada je moguće riješiti problem i bez ortodoncije, te pacijent bude upućen u sve faze rada, u Dental Centru 4Smile trudimo se ispuniti želje pacijenata.

Pacijentu je smetalo što su njegovi zubi izrazito nakošeni, loše raspoređeni, te estetski neprivlačni. Osim estetskog dijela utvrđeno je da pacijent ima karijese, veliki granulom te da je na određenim zubima potrebna i endodoncija. Rad smo podijelili u 3 faze.

1. Faza rada – čišćenje kamenca i pjeskarenje, revizija kanala – endodoncija, kompozitni ispuni

Kako bi postigli cilj i ostvarili očekivanja našeg pacijenta, prvo i osnovno bilo je očistiti zubni kamenac, izliječiti zube i ojačati zube te ukloniti karijese.

 Nakon što su zubi očišćeni, krenulo se s endodoncijom – revizija kanala zuba koji su bili za liječenje (12/22/27) – kao što smo naučili u jednom od prethodnih blogova Dental Centra 4Smile, stomatolozi se koriste dvoznamenkastim označavanjem zubi. Ovdje ćemo još jednom podsjetiti da zubi koji počinju s brojem 1, spadaju u gornji desni kvadrant čeljusti, znači broj 12 je gornja “dvojka” s desne strane, 22 je gornja “dvojka” s lijeve strane i 27 je gornja “sedmica” s lijeve strane. Za ostale zube, navedene u ovom i drugim blogovima, možete provjeriti koji su u našem blogu KAKO STOMATOLOG OZNAČAVA ZUBE.

 Kod velikih destrukcija zuba kao posljedice karijesa ili traume potrebno je dodatno ojačati površinu kako bi krunica ili ispun (plomba) mogao što duže trajati. Ukoliko je zub liječen (izvađen živac) i rendgenska snimka pokaže zadovoljavajuće rezultate liječenja, pristupa se ugradnji intrakanalne nadogradnje. U Dental Centru 4Smile koristimo nadogradnje visoke kvalitete – Relyx fiber post.

 Znači nakon endodoncije, tj. revizije kanala, doktor Antolković utvrdio je da su na zubima 12/22/27/44 potrebne intrakanalne nadogradnje kako bi se zubi ojačali i što bolje pripremili za keramičke zubne krunice.

Nakon što su svi zubi izliječeni i ojačani bilo je potrebno ukloniti karijese i postaviti kompozitne ispune (plombe) na zubima 34 i 35.

2. Faza rada – apikotomija i gingivektomija

U sljedećoj fazi rada bilo je potrebno odraditi oralno kirurški zahvat apikotomije – saznajte sve o apikotomiji u našem blogu ŠTO JE TO APIKOTOMIJA?

Zub 12 bio je pod utjecajem velikog granuloma, te se endodontskim tretmanom nije uspio riješiti problem do kraja. Apikotomijom je uklonjen granulom te je zub spašen.

 Kako bi zubne krunice imale estetski lijepi niz, bilo je potrebno napraviti gingivektomiju tj. nivelaciju zubnog mesa. Sve o gingivektomiji pročitajte u našem blogu ŠTO JE TO GINGIVEKTOMIA, A ŠTO GINGIVOPLASTIKA?

3. Faza rada – keramičke zubne krunice

Nakon 3 mjeseca od gingivektomije krenuli smo u izradu protetskog rada – cirkon keramičke i metal keramičke krunice.

 Gornja čeljust – 10 cirkon keramičkih krunica u prednjem estetskom djelu osmijeha (11/12/13/14/15/21/22/23/24/25) i 4 metal keramičke krunice u stražnjem dijelu čeljusti (16/17/26/27).

 Donja čeljust – u donjoj čeljusti bilo je potrebno napraviti 7 metal keramičkih krunica (35/36/37/44/45/46/47) kako bi namjestili zagriz i omogućili funkcionalnost osmijeha.

Cjelokupan rad trajao je oko 4 mjeseca, pacijent je dobio što je htio, lijep i funkcionalan osmijeh u kratko vrijeme!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.