Cista ili granulom je tvorevina koja nastaje oko vrha korijena zuba zahvaćenog upalnim procesom. Kako se liječi granulom i što je apikotomija pročitajte u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile iz Zagreba.

Kako nastaje granulom ili cista na zubu?

To je okrugla granulomatozna lezija oko vrška zubnoga korijena. Nastaje kao komplikacija upale zubne pulpe ili posljedica širenja infekcije iz korijenskoga kanala u kost oko vrška zubnog korijena.

Kada karijes nađe put do zubnog živca, nastaje upalna reakcija. Praćena je osjetljivošću na toplo i hladno, zatim spontani neugodni bolovi pa i oticanje lica u blizini zahvaćenog zuba. Oteklina je reakcija organizma na bakterije koje su prošle kroz zub i izašle u prostor kosti i mekih tkiva lica. Takvo stanje se osim endodontskim zahvatom liječi i antibioticima.

Liječenje se sastoji od otvaranja zuba uzročnika uz lokalnu anesteziju te se uklanjanja inficirano tkivo iz unutrašnjosti zuba. Endodontski tretman je zapravo složen mikrokirurški zahvat o kojemu ovisi budućnost samog zuba pa je za uspjeh bitno suho i sterilno radno polje bez prisutstva sline, kontrola RVG – intraoralnim snimkama i uporaba najsuvremenijih tehnologija, poput strojne endodoncije koju koristimo u Dental Centru 4Smile.

Što je apikotomija?

Apikotomija je jedan od najčešćih oralno kirurških zahvata u stomatologiji.

U slučajevima kada zbog pretjerane reakcije organizma, perzistentnih bakterija ili loma sitnih instrumenata za čišćenje u samom kanalu nije moguće konzervativno – endodontski izliječiti infekciju na vršku korijena – tada se pristupa APIKOTOMIJI – oralno kirurškom zahvatu kojim se odstranjuje vršak korijena i upaljeno okolno tkivo.

Apikotomijom se kirurški odstranjuje upala. Svaku upalu na vrhu korijena zuba/kanala, granulom ili cistu važno je otkloniti iz organizma jer navedeni procesi kronično uništavaju koštano tkivo i šireći se uništavaj koštanu masu, a upalni procesi ispuštaju svoje toksine u krvotok. Nedostatak koštanog tkiva može se nadomjestiti umjetnim materijalom koji potiče koštanu regeneraciju ukoliko je upala razorila veliki dio alveolarne kosti.

Apikotomija se najčešće izvodi na zubima u gornjoj čeljusti, kada nije moguće endodontsko liječenje zuba (npr. zbog nadogradnje cementirane u kanal korijena ili keramičke krunice na zubu), a oporavak je brz.

U Dental Centru 4Smile zdravlje pacijenta je uvijek na prvom mjestu!

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković u svakom slučaju uvijek će pokušati spasiti zub prije nego li se odluči na vađenje. Iako postoje savršeni nadomjesci za prirodan zub, poput zubnih implantata, sačuvati prirodni zub je ipak najbolja i najprirodnija opcija!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.