Kako se liječi granulom i što je to apikotomija? - 4Smile Zagreb
PROMOTIVNE PONUDE

UNESITE POJAM

Kako se liječi granulom i što je to apikotomija?

Kako se liječi granulom i što je to apikotomija?

Kako se liječi granulom i što je to apikotomija?

Cista ili granulom je tvorevina koja nastaje oko vrha korijena zuba zahvaćenog upalnim procesom. Kako se liječi granulom i što je apikotomija pročitajte u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile iz Zagreba.

Kako nastaje granulom ili cista na zubu?

Kako nastaje granulom ili cista na zubu? - Dental Centar 4Smile

To je okrugla granulomatozna lezija oko vrška zubnoga korijena. Nastaje kao komplikacija upale zubne pulpe ili posljedica širenja infekcije iz korijenskoga kanala u kost oko vrška zubnog korijena.

Kada karijes nađe put do zubnog živca, nastaje upalna reakcija. Praćena je osjetljivošću na toplo i hladno, zatim spontani neugodni bolovi pa i oticanje lica u blizini zahvaćenog zuba. Oteklina je reakcija organizma na bakterije koje su prošle kroz zub i izašle u prostor kosti i mekih tkiva lica. Takvo stanje se osim endodontskim zahvatom liječi i antibioticima.

Granulom ili cista na zubu - Dental Centar 4Smile

Liječenje se sastoji od otvaranja zuba uzročnika uz lokalnu anesteziju te se uklanjanja inficirano tkivo iz unutrašnjosti zuba. Endodontski tretman je zapravo složen mikrokirurški zahvat o kojemu ovisi budućnost samog zuba pa je za uspjeh bitno suho i sterilno radno polje bez prisutstva sline, kontrola RVG – intraoralnim snimkama i uporaba najsuvremenijih tehnologija, poput strojne endodoncije koju koristimo u Dental Centru 4Smile.

Što je apikotomija?

Što je apikotomija? - Dental Centar 4Smile

Apikotomija je jedan od najčešćih oralno kirurških zahvata u stomatologiji.

U slučajevima kada zbog pretjerane reakcije organizma, perzistentnih bakterija ili loma sitnih instrumenata za čišćenje u samom kanalu nije moguće konzervativno – endodontski izliječiti infekciju na vršku korijena – tada se pristupa APIKOTOMIJI – oralno kirurškom zahvatu kojim se odstranjuje vršak korijena i upaljeno okolno tkivo.

Apikotomijom se kirurški odstranjuje upala. Svaku upalu na vrhu korijena zuba/kanala, granulom ili cistu važno je otkloniti iz organizma jer navedeni procesi kronično uništavaju koštano tkivo i šireći se uništavaj koštanu masu, a upalni procesi ispuštaju svoje toksine u krvotok. Nedostatak koštanog tkiva može se nadomjestiti umjetnim materijalom koji potiče koštanu regeneraciju ukoliko je upala razorila veliki dio alveolarne kosti.

Apikotomija se najčešće izvodi na zubima u gornjoj čeljusti, kada nije moguće endodontsko liječenje zuba (npr. zbog nadogradnje cementirane u kanal korijena ili keramičke krunice na zubu), a oporavak je brz.

U Dental Centru 4Smile zdravlje pacijenta je uvijek na prvom mjestu!

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković u svakom slučaju uvijek će pokušati spasiti zub prije nego li se odluči na vađenje. Iako postoje savršeni nadomjesci za prirodan zub, poput zubnih implantata, sačuvati prirodni zub je ipak najbolja i najprirodnija opcija!

 

 

One Comment

  1. […] nakon oralne kirurgije: vađenje umnjaka, podizanja sinusa, implantologije, augmentacije kosti i apikotomije. Kako bi se izbjegle komplikacije nakon oralno-kirurških zahvata, potrebno je pridržavati […]