Kako stomatolog označava zube? Kada sjedite u stolici kod stomatologa, osjećate li se ikada zbunjeni? Čujete kako stomatolog i osoblje razgovaraju, ali ne razumijete što točno govore? Stomatološka terminologija puna je stručnih termina i brojeva kojima se većinom služi samo struka. Želite razumjeti što govore o vašim zubima, zar ne? U našem blogu STOMATOLOGIJA OD A DO Z možete pronaći značenje većine stručne terminologije, a u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznat ćete kako stomatolog označava zube i koji zub spada pod koji broj.

Većina poznaje zube na temelju imena, kao što su kutnjak, sjekutić ili umnjak. U stomatološkoj terminologiji, ljudski zubi identificirani su brojevima.

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković prilikom uzimanja inicijalnog statusa pacijenta (početno stanje u ustima), sve što je potrebno raditi i uvrstiti u plan terapije označava u koordinatnom zubnom sustavu.

 U nastavku ćemo raščlaniti koordinatni zubni sustav na sastavne dijelove!

 Što su to kvadranti u stomatologiji?

Kada sjedite u zubarskoj stolici, zadnje što očekujete je čuti riječ kvadrant. Kada stomatolozi koriste ovaj izraz, ne govore o jednadžbama ili formulama. Taj izraz se koristi za označavanje dijelova usta.

 Stomatolozi dijele unutrašnjost usta na četiri dijela ili kvadrante. Gornji dijelovi čeljusti su prva dva kvadranta, dok su donji dijelovi treći i četvrti. Dakle, gornji desni dio unutrašnjosti vaših usta je kvadrant 1 (to je vaša desna strana), a gornji lijevi je kvadrant 2.

 Dok gornji dio počinje na desnoj strani, u donjem djelu je suprotno. Dole lijevo je kvadrant 3, a dole desno je kvadrant 4. Iz perspektive stomatologa, gledajući otvorena usta u smjeru kazaljke na satu, najlakše je navesti kvadrante tako da se broji da je kvadrant 3 ispod kvadranta 2.

Numeriranje zubi u stomatologiji

Odrasli čovjek u ustima bi trebao imati 32 zuba, 16 gore i 16 dole. Kako smo do sada naučili oni su podijeljeni u kvadrante, 8 zuba desno gore, 8 zuba lijevo gore, 8 zuba lijevo dole i 8 zuba desno dole.

 Brojanje zubi kreće od sredine u frontalnom djelu prema stražnjim zubima, tako da većina ljudi zna da su dva prednja zuba u gornjoj i u donjoj čeljusti “jedinice” pa na svaku stranu idu do “osmice”.

 Prva stvar koju je potrebno  shvatiti jest da stomatolozi koriste dvoznamenkasti sustav numeriranja. Tako da gornji desni zubi počinju brojem “1” (tj. 11), gornji lijevi zubi počinju brojem “2” (tj. 21), a donji lijevi zubi počinju brojem “3” (tj. 31), i donji desni zubi počinju brojem “4” (tj. 41).

 Dvoznamenkasti sustav se koristi kako bi prva znamenka naglasila kojem kvadrantu pripada zub, a druga znamenka označava poziciju zuba.  Na primjer, zub 48 je umnjak na desnoj strani dole. Broj 4 je donji desni kvadrant, a broj 8 označava da se radi o zadnjem zubu u nizu, tj. umnjaku.

Gornja čeljust ima manje brojeve. To su zubi 11-18 i 21-28. Budući da sustav brojanja počinje na sredini gornjeg kvadranta na desnoj strani (kvadrant broj 1), prva dva zuba su sjekutići ili incizivi. To su brojevi 11 i 12. Sljedeći zub je očnjak, koji je broj 13. Premolarni zubi su 14 i 15, kutnjaci su 16 i 17 i umnjak spada pod broj 18.

 Kada stomatolog Ivan Antolković spominje brojeve, najlakše se zbuniti kod sjekutića (inciziva). To je zato što se četiri sjekutića nalaze u gornjoj čeljusti i 4 u donjoj čeljusti. Oni su također prisutni u sva 4 kvadranta. U gornjoj čeljusti, u desni kvadrant spadaju sjekutići 11 i 12. U lijevi kvadrant spadaju sjekutići su 21 i 22. Očnjaci su zubi 13 i 23. Premolari su numerirani kao 14, 15, 24, 25, kutnjaci ili molari su od 16, 17, 26, 27, a umnjaci su 18 i 28.

 Isto vrijedi i u donjoj čeljusti u kojoj su zubi 31-38 i 41-48. Brojanje počinje u donjem lijevom kvadrantu (kvadrant broj 3). Sjekutići ili incizivi spadaju pod brojeve 31, 32, 41 i 42. Očnjaci su 33 i 43, premolari su 34, 35, 44 i 45. Zatim slijede kutnjaci 36,37,46 i 47 i umnjaci 38 i 48.

Koristeći ovaj internacionalni koordinatni zubni sustav, stomatolozi mogu brzo odrediti koji zubi ulaze u plan terapije. 

 Sljedeći put kada dođete u Dental Centar 4Smile i kada vam stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković kaže da je potreban kompozitni ispun (plomba) na 45, vi ćete znati da je to petica dole desno :)

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.