Što je gingivektomija, a što gingivoplastika, ovotjedna je tema bloga Dental Centra 4Smile. Određeni pacijenti imaju probleme s visinom, debljinom ili količinom zubnog mesa te im je potrebna kirurška korekcija gingive.

Što je to gingivektomija?

Gingivektomija se koristi za ispravljanje nepravilno oblikovanih ili asimetričnih desni, uzrokovano genima, bolešću ili traumom. Gingivektomija je u početku razvijena za liječenje parodontne bolesti. Danas se gingivektomija češće koristi u estetske svrhe. Možda ćete morati ukloniti tkivo desni iz dva razloga:

  1. Između zuba se formiraju rupe ili parodontni džepovi. Parodontni džepovi mogu zarobiti čestice hrane i na kraju zadržati kolonije bakterija. Područja parodontnih džepova teško je očistiti klasičnim čišćenjem kamenca i pjeskarenjem. Ako se džepovi sastoje od mekog tkiva, mogu se ukloniti obrezivanjem zubnog mesa u postupku gingivektomije.
  2. Previše tkiva desni okružuje zube. Osim estetskih razloga, ova područja teško se čiste. U ozbiljnijim situacijama može ometati žvakanje i govor. Većinom je posljedica dugotrajne upale zubnog mesa ili paradontoze, a ponekad je posljedica genetike ili neke traume.

Gingivektomija i gingivoplastika slični su zahvati koji uključuju kirurško uklanjanje  tkiva desni. Mogu se koristiti samostalno ili zajedno, za liječenje medicinskih ili
estetskih problema.


Koja je razlika između gingivektomije i gingivoplastike?

Dakle, koja je razlika između gingivektomije i gingivoplastike? Gingivektomija je kirurško uklanjanje tkiva desni oko parodontnih džepova. To je često u službi uklanjanja oboljelog ili mrtvog tkiva kako bi se omogućilo zacjeljivanje. Gingivoplastika je preoblikovanje tkiva desni. Iako se može koristiti za uklanjanje oboljelog tkiva, češće se koristi za estetsko preoblikovanje linije zubnog mesa oko zuba.

Najčešći razlog za gingivektomiju je odgovor na parodontnu bolest. Parodontna bolest je napredni oblik gingivitisa ili bolesti desni. Kako bolest napreduje, plak i bakterije koje uzrokuju kamenac kreću se niz zub i ispod linije desni. To stvara “džep” između desni i zuba. Ako se ne liječi na vrijeme, infekcija će čak početi pogoršavati koštano tkivo. – Više o bolesti desni pročitajte u našem blogu – Bolest Koja Dokazano Najviše Napada Poslije 30-te Godine Života

Gingivektomija se provodi kako bi se uklonilo oboljelo tkivo desni. To pomaže zaustaviti razvoj bolesti i dozvoliti zubnom mesu da ozdravi. Gingivektomija će ukloniti bolesno tkivo kako bi održala optimalno zdravlje. Gingivektomija se također može koristiti za preoblikovanje linije zubnog mesa za estetski ugodan rezultat.

Primarna primjena gingivoplastike je estetsko preoblikovanje linije desni. Mnogi ljudi imaju neobično oblikovanu ili pretjeranu gingivu. Iako to ne predstavlja problem za zdravlje, ono može dati izgled manjih ili deformiranih zuba. Otečene papile (tkivo desni između zuba) još je jedan primjer deformiranog tkiva desni. To može predstavljati neku vrstu rizika od infekcije, jer je teže očistiti. U tim slučajevima se gingivoplastika koristi za preoblikovanje linije desni oko zuba kako bi se prikazao estetski ugodniji osmijeh. Zubno meso se uklanja i preoblikuje iz vrha zuba kako bi zubi izgledali duže i pravilnije oblikovani.

Gingivoplastika ne uključuje samo uklanjanje tkiva desni. Može se koristiti i za transplantaciju zubnog mesa, dodavanje tkiva desni kada je to potrebno.


Koliko traje oporavak od gingivektomije ili gingivoplastike?

Većina pacijenata će se moći vratiti u normalan režim oralne njege vec tjedan dana nakon zahvata. Rutinski pregledi kod stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića osigurat će uspješnu operaciju. Stomatolog Ivan Antolković nakon izvršene gingivektomije preporučuje  svaka tri mjeseca ili barem dva puta godišnje preventivni zdravstveni pregled kako bi se zubno meso redovito održavalo čisto, kako bi prevenirali razvoj paradontne bolesti ili osigurali dugotrajan estetski izgled linije desni oko zubi.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.