U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile prikazujemo slučaj oralne rehabilitacije zubnim implantatima

Pacijentica je na prvom pregledu kod stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića, izrazila je nezadovoljstvo s protetskim radom koji je napravila 7 godina ranije u drugoj stomatološkoj ordinaciji. Nije bila zadovoljna niti sa estetikom niti sa funkcijom svog protetskog rada u gornjoj čeljusti. 

Prilikom besplatnog prvog pregleda, stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković, utvrdio je inicijalni status pacijentice:

Gornja čeljust  

 • Pacijentica nije imala niti jedan svoj zub nego Fiksni rad na 6 implantata
 • Od 6, u prošlosti, ugrađenih implantata, jedan je bio pod utjecajem peri-implantitisa –  došlo je do upale kosti oko zubnog implantata što je dovelo do resorpcije kosti oko implantata
 • Protetski rad na implantatima nije bio pravilno prilagođen zagrizu, bio je zakrivljen te nije podupirao gornju usnu pacijentice. Keramički zubi bili su dugi, ali u horizontali nisu bili dovoljno izbačeni prema naprijed te iako je pacijentica imala protetski rad, vizualno se ostavljao dojam da nema zube jer je usna bila uvučena i bez oslonca.

Donja čeljust

 • U donjoj čeljusti, pacijentica je imala 9 prirodnih zuba.  Od 34 do 42 (od lijeve četvorke do desne dvojke), prirodni zubi bez protetike. Od 43 do 47 (od lijeve trojke do lijeve sedmice) imala je zubni most sa sidrištima na 43, 45 i 47. Od toga je 45 bio pod utjecajem velikog granuloma 
 • Na poziciji 35, 36 i 37 (lijevo) bili su ugrađeni zubni implantati različitih proizvođača

Predviđena terapija doktora Antolkovića za oralnu rehabilitaciju zubnim implantatima

Ukoliko želite pobliže shvatiti o koji su točno zubi u predviđenoj terapiji, pozicije i brojeve zuba možete naučiti u našem blogu KAKO STOMATOLOG OZNAČAVA ZUBE?

Gornja čeljust

 • Skidanje starog protetskog rada
 • Vađenje zubnog implantata pod utjecajem peri-implantitisa
 • Nadomještanje izvađenog zubnog implantata ugradnjom novog zubnog implantata
 • Novi protetski rad – metal keramički zubni most od 12 članova s dodatkom roze keramike

Donja čeljust

 • Skidanje starog zubnog mosta od 43 do 47
 • Skidanje starih krunica na implantatima na poziciji 35, 36 i 37
 • Vađenje zuba pod utjecajem velikog granuloma na poziciji 45
 • Ugradnja 2 zubna implantata na 44 i 46
 • Protetski rad – Od 34 do 43 metal keramički zubni most; 35, 36 i 37 nove keramičke krunice na implantatima, od 44 do 46 keramički zubni most na implantatima i 47 solo keramička krunica – sve zajedno 13 metal keramičkih krunica, 3 krunice na implantatima, 8 u skolpu 2 zubna mosta i jedna solo krunica
Objašnjenje rehabilitacijske terapije zubnim implantatima

Kao što se može vidjeti iz inicijalnog statusa te iz predviđene terapije doktora Antolkovića ovaj slučaj bio je zahtjevan, kako terapijski tako i vremenski. Stomatolog Ivan Antolković, morao je prilagoditi kompletnu funkcionalnost zagriza u obje čeljusti kako bi pacijentici vratio potporu gornje usnice. Time se osim funkcionalnosti zagriza i estetike zubi popravila i estetika lica. Pravilnim podupiranjem gornje usnice pacijentici je estetski pomlađen izraz lica.

Krenimo po redu:

 1. Vizita Skidanje starog protetskog rada u gornjoj čeljusti te vađenje upaljenog zubnog implantata. Skidanje starog zubnog mosta u donjoj čeljusti te vađenje zuba pod utjecajem velikog granuloma na poziciji 45. Izrada privremene proteze za gornju čeljust. 
 2. Vizita Nakon 4 mjeseca što se čekalo da mjesta gdje je izvađen implantat u gornjoj čeljusti te zub u donjoj čeljusti zarastu, pacijentica se vratila na ugradnju predviđenih zubnih implantata. U gornjoj čeljusti nadomješten je zubni implantat koji nedostaje, a u donjoj čeljusti ugrađeni su implantati na 44 i 46.
 3. Vizita Nakon 6 mjeseci, vrijeme koje je potrebno da se zubni implantati oseointegriraju, pacijentica se vratila na otiske za protetske radove. Pod 3. Vizitu spada nekoliko dolazaka na probe kako bi se omogućila funkcionalnost i postigla estetika koja odgovara željama pacijentice. Na kraju 3. Vizite pacijentica je dobila protetski dio Fiksnog rada na 6 implantata, tj. keramički zubni most od 12 članova u gornjoj čeljusti te preostalu protetiku u donjoj čeljusti: krunica na zubu 47, jedan zubni most od 3 člana na novim implantatima 44-46, solo krunice u frontalnom dijelu 33-43, te most na starim implantatima od 3 člana 44-46.
Kako je vraćena funkcionalnost zagriza?

Iako je pacijentica u donjoj čeljusti imala 6 zdravih zuba u nizu od 34 do 42, doktor Antolković predložio je da i ti zubi idu pod zubne krunice kako bi se mogli pomaknuti malo unaprijed i time omogućiti da se i u gornjoj čeljusti zubni most, u horizontali, pomakne unaprijed i omogući oslonac za gornju usnu. To je bio jedini način da povrati funkcionalnost zagriza.

U gornjoj čeljusti se na protetski rad dodala roza keramika kako zubi estetski ne bi bili predugi, a da ipak pružaju potreban oslonac za usnu. 

Koliko je trajala terapija oralne rehabilitacije zubnim implantatima?

Oralna rehabilitacija zubnim implantatima sveukupno je trajala 10 i pol mjeseci te je bila podijeljena u 3 visite. 

Na kraju terapije pacijentica je bila jako zadovoljna rezultatom te je napokon dobila osmijeh kakav zaslužuje! 

 

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.