Vađenje zuba – pod upalom, zarastanje, cijena… Vađenje zuba smatra se jednim od “najstrašnijih” stomatoloških zahvata iz više razloga; gubitak zuba u odrasloj dobi, kada mislimo da će nas zubi služiti cijeli život, veoma je stresan proces. Međutim, pronalaženje pristupačnog stomatologa u Zagrebu, razumijevanje povezanih troškova, poznavanje što je to vađenje zuba i kako se pripremiti te upoznati proces oporavka može pomoći u ublažavanju tjeskobe.

Koja je razlika između jednostavnog i kirurškog vađenja zuba?

Iako stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković nastoji sačuvati svaki zub u ponekim situacijama ipak mora pribjeći vađenju zuba. Postoje dvije vrste vađenja zuba: jednostavno i kirurško.

 Jednostavna ekstrakcija se izvodi kada je zub vidljiv iznad linije desni i može se otpustiti, a zatim ukloniti kirurškim kliještima.

 Kirurška ekstrakcija je složeniji postupak koji zahtijeva da stomatolog reže kost i tkivo desni kako bi uklonio zub koji nije vidljiv iznad linije desni ili je impaktiran.

Vađenje zuba pod upalom

Pacijenti se često javljaju kada je zub pod upalom. Vađenje zuba pod upalom je situacija koju stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković nastoji izbjeći kad god je to moguće. Obično prvo propiše antibiotike koji će smiriti upalu, a nakon smirene upale procjenjuje se je li zub za vađenje ili nije. Nekada nije nužno da se taj zub vadi već ga je moguće spasiti endodoncijom ili apikotomijom.

U kojim slučajevima dolazi do vađenja zuba?
  1. Zub je nepopravljivo oštećen i ne može se fiksirati kompozitnim ispunom (plombom), restauracijom (nadogradnjom i keramičkom krunicom) ili endodoncijom.
  2. Najčešći razlozi su slučajevi u kojima karijes zahvati većinu zuba, zub je prethodno nepravilno liječen, zub je raskliman ili je došlo do paradontoze, kada dođe do težeg napuknuća korijena zuba ili kada upalni proces zahvati kost oko korijena zuba, U ovim slučajevima, ekstrakcija je potrebna jer trebamo zaštititi dugoročno zdravlje vaših zubi i desni.
  3. Nedostaje vam većina zubi i odlučili smo da su Fiksni rad na 6 implantata ili All on 4 najbolje rješenje. Ukoliko još uvijek imate neke preostale zube na kojima se vidi da ne mogu dugoročno opstati, morat će se izvaditi kako bi napravili mjesta za rad koji obuhvaća cijelu čeljust (gornju ili donju ili obje).
  4. Umnjak prijeti poziciji susjednih zuba. Umnjaci se ne moraju ukloniti ako su pravilno pozicionirani. Većina problematičnih umnjaka vadi se između 18 i 24 godine, ali mogu se ukloniti u bilo kojoj dobi ukoliko je potrebno.

 Ozbiljniji razlozi za vađenje zuba mogli bi biti ukoliko  trebate primiti zračenje glave i / ili vrata i tako ukloniti zube u području zračenja. Pacijenti s karcinomom također mogu razviti infekcije u svojim zubima (lijekovi protiv raka mogu oslabiti imunološki sustav), a zaražene zube treba ukloniti.

Što očekivati tijekom vađenja zuba?

Prije vađenja zubi, stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković zatražit će vas punu stomatološku i medicinsku povijest. Također će htjeti cjelovit popis lijekova koje eventualno konzumirate te jeste li alergični na neki od lijekova.

 Doktor Ivan pregledat će panoramski snimak čeljusti ili po potrebi napraviti RVG na licu mjesta kako bi odredio najbolji način za uklanjanje zuba.

Neposredno prije zahvata, dobit ćete lokalnu anesteziju uz koju sam zahvat ekstrakcije zuba zaista postaje bezbolan. Najviše što možete osjetiti je lagani pritisak zbog povlačenja zuba, ali bol sigurno ne! 

 U slučaju da je potrebna kirurška ekstrakcija jer zub još nije probio kroz liniju desni ili nije potpuno izrastao, doktor Ivan napravit će mali rez na zubnom mesu kako bi došao do zuba.

Zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba

Prvih 24 sata krvarenje je uobičajeno. Vaš stomatolog Ivan Antolković uputit će vas kako se brinuti i čistiti mjesto gdje je vađen zub. Možda ćete morati uzeti neke antibiotike i lijekove protiv bolova kao što je Brufen koji se također koristi kao protuupalni lijek. Također možete koristiti hladni oblog kako biste smanjili oticanje.

 Svakako pažljivo slijedite upute stomatologa nakon zahvata. Ukoliko dobijete antibiotik, vrlo je važno popiti ga po uputama i do kraja terapije. 

 Sve potrebne upute nakon oralno-kirurških zahvata možete pročitati u našem blogu UPUTE NAKON ORALNE KIRURGIJE: VAĐENJE UMNJAKA, PODIZANJE SINUSA….

Za zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba najčešće je potrebno 2 do 3 mjeseca. Nakon toga moguće je zamijeniti zub zubnim implantatom!

Vađenje zuba cijena

U Dental Centru 4Smile za plaćanje gotovinom cijena vađenja zuba kreće se od 40€ (301kn) do 150€ (1130kn) ovisno o situaciji u kojoj se nalazi zub koji je potrebno vaditi.

Najviša cijena vađenja zuba jest zapravo trajni gubitak zuba. Zato su redovne kontrole kod stomatologa nužno potrebne za očuvanje vašeg oralnog zdravlja. Izgubljeni zub može se nadoknaditi zubnim mostom ili zubnim implantatom, a koja je najbolja opcija za vas pročitajte u našem blogu ZUBNI IMPLANTAT ILI KERAMIČKI ZUBNI MOST: ŠTO JE BOLJE?

 Naručite se već danas na besplatni pregled i sačuvajte svoje zube!

 

*Prilikom preračunavanja valuta korišten je fiksni tečaj konverzije s izvora FINA, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.