UNESITE POJAM

Bolest koja dokazano najviše napada poslije 30-te godine života

Bolest koja dokazano najviše napada poslije 30-te godine života

Bolest koja dokazano najviše napada poslije 30-te godine života

Ugrožena skupina 30+ godina

Nedavna istraživanja procjenjuju da gotovo polovica ljudi u dobi od 30 godina i više pokazuju neku vrstu parodontne bolesti – bilo da se radi o blagoj bolesti, s plitkim džepovima oko zuba, do napredne faze bolesti paradontoze koja uključuje gubitak kosti, klimanje i ispadanje zubi. Kao i kod najsloženijih bolesti, rana intervencija često je ključna za bolji ishod. U ovom slučaju, pravovremena intervencija može spriječiti gubitak kosti i zuba ili čak kasnije manifestacije kardiovaskularnih bolesti.

 

Paradontoza graf

 

Paradontoza je izlječiva?

Iako je paradontoza odavno znana bolest, do danas se nije promijenila percepcija da osobama koje od nje boluju nema pomoći i da je gubitak zubi neminovan. No, to baš i nije tako!

Prvi simptom upale desni je krvarenje zubnog mesa, zatim povlačenje zubnog mesa popraćen neugodnim zadahom. Problem ove bolesti je što u početku nema značajnijih simptoma sve dok ne dođe do klimanja zubi.

 

Paradontoza bolest zubnog mesa

Jedan od glavnih uzročnika upale desni su naslage zubnog kamenca. Naš imunološki sustav se uspješno bori protiv bakterija uzročnika, međutim bezbojna, ljepljiva masa koja se nakuplja na zubima poznata pod nazivom zubni plak, je zapravo nakupina velikog broja bakterija na jednom mjestu, puno je elastičniji i otporniji na samoobranu organizma. Bakterije prodiru između zubnog mesa i zuba, stvarajući džep koji se s vremenom produbljuje, te bakterije i njihovi produkti počinju nagrizati okolnu kost. Ukoliko se ti džepovi redovno ne čiste, posljedica je povlačenje zubnog mesa, resorpcija kosti i naposljetku gubitak zubi.

 

gingivitis

Olakotna okolnost ove bolesti je što je potrebno neko vrijeme prije nego dođe do kritične faze, stoga je pravovremena reakcija ili još bolje prevencija ključna za pobjedu bolesti.

 

Ne budimo lijeni za vlastito zdravlje

Od malena nas uče da moramo redovno prati zube iako to većina ponekad zanemaruje:

 • ujutro 5 min dužeg sna vrijedi više nego 1 sat u toku dana pa je 2 minute četkanja za većinu gubljenje vremena
 • poslije jela nemamo uvijek četkicu uz sebe
 • navečer često budemo preumorni oprati zube ukoliko smo se već lagano uspavali ili čak operemo zube, ali ne možemo odoljeti onim keksima pored kojih smo prošli na putu od kupaone do spavaće sobe

Kad malo bolje razmislite sve su to opravdanja za lijenost i ne brigu oko vlastitog zdravlja. Možda zvuči grubo, ali nažalost je realno, jer upravo nedostatak oralne higijene ili nepravilna oralna higijena spada pod jedan od glavnih uzročnika paradontoze.

 

pranje zubi meme

 

Kada primijetimo da nam desni počinju krvariti često tome ne pridajemo veliku pažnju, no to je jedan od prvih pokazatelja koji upućuju na bolesti desni. Površina zubnog mesa i okolnog tkiva jednaka je površini naših dlanova. Infekciju, koja je uzrok parodontnoj bolesti, možemo zamisliti kao da nam dlanovi krvare svaki put kada peremo ruke zbog čega bi se sigurno zabrinuli i hitno zatražili pomoć.

A što je sa zubima i usnom šupljinom, njima ne treba pomoć?!

Načini liječenja paradontoze

Ukoliko primijetite krvarenje desni, najbolje je odmah obratiti se svojem stomatologu. Profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca (1-2 puta godišnje) ukloniti će se trenutni uzročnik, te edukacijom o oralnoj higijeni i izvršavanjem naučenog će se spriječiti daljnji razvoj bolesti.

 

oralna higijena

 

Kod uznapredovanih faza bolesti potrebno je češće profesionalno čišćenje (svakih 2-3 mjeseca) te u nekim slučajevima i kirurški zahvati. Propisanim antibioticima uništavaju se bakterijske naslage koje uništavaju tkivo i time se zaustavlja daljnji gubitak tkiva i kosti.

Paradontoza povećava za 20% bolesti krvnih žila, srčanog udara, zgrušavanja krvi i moždanog udara.

Uzročnici paradontoze:

 • Plak/zubni kamenac (meke i tvrde naslage)
 • Pušenje/duhanski proizvodi
 • Genetika – genetski prijenos parodontnih bakterija
 • Stres
 • Lijekovi – oralna kontracepcija, antidepresivi i neki lijekovi za srce
 • Ostale bolesti – kardiovaskularne bolesti, dijabetes i reumatični artritis
 • Pretilost

 

Kako mogu prepoznati bolest desni?

 • Desni su crvene i natečene
 • Krvarenje desni tijekom četkanja
 • Zubi izgledaju izduženo jer su se desni povukle
 • Promjene u zagrizu, osjećaj da se zubi pomiču
 • Stalni loš zadah i loš okus u ustima
 • Stvaranje praznog prostora između zubi i desni

 

Pušači budite na posebnom oprezu!

stop pušenju

Koji put se paradontoza može pritajiti! Pušači imaju manji protok krvi kroz zubno meso i zbog toga često nisu svjesni intenziteta parodontne bolesti. Ukoliko se kod prestanka pušenja pojača krvarenje desni to je jedan od znakova paradontitisa.

“Ne moraš prati sve zube, samo one koje želiš zadržati!”

Više o paradontozi govori naš doktor Ivan Antolković  u Vlogu SVE O PARADONTOZI

No Comments

Post a Comment

POSEBNE PONUDE