U ovotjednoj temi bloga Dental Centra 4Smile pročitajte upute nakon oralne kirurgijevađenje umnjakapodizanja sinusaimplantologijeaugmentacije kosti i apikotomije. Kako bi se izbjegle komplikacije nakon oralno-kirurških zahvata, potrebno je pridržavati posebnih uputa i savjeta stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića.

Uspjeh svakog oralno – kirurškog zahvata u usnoj šupljini uvelike ovisi i o samom ponašanju pacijenta u narednih nekoliko dana.

Zubar u Zagrebu, Ivan Antolković, za svakog pacijenta ima odgovarajuće savjete i upute kako se ponašati nakon što izađe iz ordinacije. Stomatolog Ivan Antolković se trudi strpljivo i jasno objasniti moguće komplikacije i što je potrebno napraviti kako bi se one izbjegle.

Nakon oralno-kirurških zahvata važno je strogo se pridržavati preporuka stomatologa, kako bi se smanjio rizik od postoperativnih komplikacija u usnoj šupljini.

Svaki savjet većinom je individualan, međutim postoje određena pravila i upute koji vrijede za većinu oralno-kirurških zahvata poput: vađenja zubaalveotomije – vađenja umnjakaapikotomije – resekcije korijena zubaaugmentacije kosti i implantologije.

OPORAVAK NAKON ZAHVATA ORALNE KIRURGIJE
 • Nakon operativnog zahvata potrebno je stavljati hladne obloge na mjesto zahvata radi smanjenja otekline koja je česta pojava. Područje hladimo svakih 15-30 minuta s pauzama, posebno prvih nekoliko sati nakon operacije o čemu će ovisiti i sam oporavak.
 • Konci se skidaju 10 do 14 dana nakon zahvata, ukoliko su resorptivni nije potrebno.
 • Uzeti propisani antibiotik do kraja na način kako Vam je propisao Vaš stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković, Brufen protiv bolova po potrebi.
 • Odmah poslije zahvata usta se ne smiju ispirati, a sljedeći dan ako nema krvarenja ispiru se svakih 4 sata fiziološkom otopinom (1 žličica soli u 1dcl vode), hladnim čajem od žalfije (kadulje) ili antiseptikom (npr. Listerin, Paradontax…).
 • Idući dan nakon zahvata uzmite štapić za uši i namočite ga u neku od navedenih tekućina (Fiziološka otopina ili u 1dcl prokuhane vode stavite 1 žličicu soli,  hladan čaj od žalfije (kadulje) ili antiseptik (npr. Listerin, Paradontax…), zatim pređite štapićem preko konaca kako bi ih očistili od hrane i nečistoća.
 • Blago krvarenje i sukrvica se može očekivati 2-3 dana nakon zahvata, a ako se poslije toga vremena nastavi krvarenje kontaktirajte liječnika.
 • Nakon samog zahvata oralne kirurgije, preporučuje se tekuća hrana i jako mekana hrana, a vruću hranu i napitke treba izbjegavati. Također je potrebno izbjegavati zrnastu hranu koja bi se mogla zavući u ranu.
 • Prva dva dana probajte spavati sa glavom na povišenom (polu sjedeći položaj).

Nakon oralno-kirurškog zahvata podizanja sinusa, tj. sinus lifta osim svega navedenog:
NIKAKO PUHATI NOS I ZADRŽAVATI KIHANJE

Kako bi se spriječile bolesti usne šupljine, nužno je pridržavati se svakodnevne, redovite oralne higijene (četkanje zubi dva puta dnevno, korištenje zubnog konca i, po potrebi, interdentalnih četkica), a u slučaju oralno-kirurških zahvata posebno se pridržavati prethodno navedenih uputa i savjeta stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.