Moram izvaditi sve zube, koje su moje opcije za nadomještanje zubi? – ovo je jedan od najčešćih upita koji primimo u Dental Centru 4Smile. Kao posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja, određenih bolesti ili trauma, pacijenti su ponekad primorani izvaditi sve preostale zube u jednoj ili obije čeljusti. Osim svima dobro poznate mobilne proteze koju su naše bake i djedovi držali u čašama pored kreveta, danas postoje različite opcije za oralnu rehabilitaciju kompletne čeljusti i osmijeha

Kad vam ispadnu svi zubi ili morate izvaditi sve zube, a želite ih zamijeniti, postoje 3 generalne opcije:

  • Proteza (privremeno nadomještanje za izgubljene zube)
  • Zubni implantati (mogućnost trajne zamjene zuba)
  • Kombinacija zubnih implantata i proteze
Mobilna proteza

Mobilne proteze nisu “zamjena” za zube jer nisu trajne. Međutim, izgledaju poput zuba, tako da ne morate izlaziti u javnost bez zuba. Proteze su pristupačna opcija ako vam nedostaju zubi i to je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg ljudi izabiru ovu opciju. U modernoj stomatologiji mobilne proteze koriste se većinom kao privremena opcija za vrijeme oseointegracije i prije opterećenja zubnih implantata.

 

Glavni nedostatak mobilnih proteza je što se NE pričvršćuju na desni te se mogu pomicati. To može uzrokovati poteškoće u žvakanju, jedenju i govoru, a može postati i vrlo frustrirajuće. Postoje načini za poboljšanje uklapanja proteza, ali nikad nije savršeno jer se kost s vremenom resorbira te je potrebno redovito podlagati protezu. Nekim ljudima je zapravo lakše izvaditi proteze tijekom jela, ali to u javnosti može biti neugodno i dugoročno može uzrokovati ozbiljne probleme s probavom.

 

Imajte na umu da je protezu potrebno uklanjati svake večeri i redovito čistiti. Proteze traju 5-10 godina, tako da imaju prilično dobar rok trajanja. Mobilne proteze ne zahvaćaju čeljust na isti način kao što to čine zubi, što rezultira time da vaši obrazi dobiju onaj “uvučeniji” izgled što ste duže bez zuba.

 

Zubni implantati

Zubni implantati su najbolja opcija zamjene zuba, djeluju poput pravih zuba i sprečavaju resorpciju kosti. Zubni implantat ulazi u čeljust i stapa se s kosti kako bi potaknuo čeljusnu kost baš kao što to čine stvarni zubi. Nema “uvučenih” obraza sa zubnim implantatima – to je veliki plus!

Najbolja opcija za oralnu rehabilitaciju bezube čeljusti je FIKSNI RAD NA 6 IMPLANTATA

 

Zašto? Zato što se ugrađuju 6 implantata u jednu čeljust te su pravilno raspoređeni da mogu izdržati opterećenje i težinu keramičkog zubnog mosta od 12 članova (12 keramičkih krunica). To je jedina solucija za bezubu čeljust u kojoj se zubi cementiraju i ostaju skroz fiksni kao prirodni zubi. 

Jedina “nelagoda” kod ove vrste oralne rehabilitacije jest što se do zarastanja zubnih implantata s kosti mora nositi privremena mobilna proteza. Ukoliko se radi o donjoj čeljusti privremena proteza se nosi 3 mjeseca, a kad je riječ o gornjoj, 6 mjeseci.

Kandidati za ovu opciju trebaju imati određenu količinu kosti i frontalno i lateralno, a to stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković, najbolje vidi dentalnom dijagnostikom CBCT rendgenskom snimkom.

Više o ovoj opciji pročitajte u našem blogu FIKSNI RAD NA 6 IMPLANTATA – NAJBOLJE RJEŠENJE ZA BEZUBU ČELJUST

U slučajevima gdje nedostaje kosti u lateralnim dijelovima čeljusti, sljedeća najbolja opcija je ALL ON 4

All on 4 metoda, najpoznatija je po tome što se 4 ugrađena implantata imedjatno opterećuju te dobijete “fiksni osmijeh” u roku od 24-72h.

Zašto je fiksni osmijeh pod navodnicima? Zato što se na 4 ugrađena zubna implantata “prikopča” zubna proteza od kompozitnih zuba (ljepši zubi od mobilne proteze, ali lošiji od keramičkih krunica). Sami ne možete skidati protezu, već je samo stomatolog može po potrebi skidati.

 

Prednost All on 4 metode jest ta da ne morate nositi privremenu mobilnu protezu jer se zubni implantati imedijatno opterećuju.

U slučaju da ipak želite keramičke, a ne kompozitne zube, 6 mjeseci nakon ugradnje zubnih implantata, uz dodatnu nadoplatu, možete zamijeniti kompozitne zube za keramičke.

Više o ovoj metodi možete pročitati u blogu Dental Centa 4Smile ALL ON 4 – OD BEZUBOSTI DO NOVOG OSMIJEHA ZA 24-72 H

Kombinacija zubnih implantata i zubne proteze

Najpristupačnija opcija za bezubu čeljust je polu-fiksni rad, kombinacija zubnih implantata i zubne proteze: POLUFIKSNI PROTETSKI RAD NA 4 IMPLANTATA – TZV. PREČKA NA IMPLANTATIMA ILI REDUCIRANA ZUBNA PROTEZA NA IMPLANTATIMA.

Polufiksni rad na 4 implantata također se preporučuje pacijentima kojima nedostaje kosti u lateralnom dijelu čeljusti ili kada se želi izbjeći veliko podizanje sinusa. 

 

Zubna proteza ima reducirano nepce te je vrlo ugodna za nošenje, moguće je samostalno skidanje i čišćenje proteze, pomaže u očuvanju preostale kosti i zapravo nudi gotovo isti osjećaj kao i fiksni rad.

Više o polufiksnoj protezi na prečku pročitajte u blogu Dental Centra 4Smile PRIKAZ SLUČAJA – ZUBNA PROTEZA NA IMPLANTATIMA

Koju opciju za kompletnu rehabilitaciju čeljusti odabrati?

Ukoliko imate financijsku i zdravstvenu mogućnost za sve opcije, stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković definitivno preporučuje Fiksni rad na 6 implantata jer ta opcija omogućuje najsličniji osjećaj prirodnih zuba. 

 Međutim, sve 3 opcije imaju visoku funkcionalnost i estetiku, stoga je najbolje da dođete na besplatni pregled u Dental Centar 4Smile i dogovorite s doktorom Antolkovićem koja je najbolja opcija za vas sukladno vašim željama i mogućnostima. 

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.