Pacijentica (60 godina) dolazi na prvi besplatni pregled u Dental Centar 4Smile s bolovima u gornjoj čeljusti. Nakon kliničkog pregleda, našeg dr. Ivana Antolkovića, usporedno sa panoramskom snimkom zubi. Utvrđeno je da pacijentica u gornjoj čeljusti ispod mosta ima izrazito karijozne zube, od kojih pojedini imaju upalne procese na korijenima zuba.

Zbog upala i povećih karijesa most je djelomično sam otpao, te doktor Antolković nije imao izbora nego predložiti ekstrakciju  preostalih zubi u gornjoj čeljusti. Odlučili su se za polufiksni protetski rad na 4 implantata – tzv. prečka na implantatima ili reducirana zubna proteza na implantatima.

Panoramski snimak inicijalnog statusa

Izabran je polufiksni rad zbog nedostatka kosti u lateralnom djelu gornje čeljusti, što onemogućava ugradnju  implantata, bez operativnog zahvata podizanja sinusa (sinus lift). Na sreću, pacijentica u prednjem djelu gornje čeljusti ima zdravu kost i uvjete za ugradnju 4 zubna implantata – polufiksno rješenje.

Za početak terapije pacijentica je anestezirana, izvađeni su svi zubi gornje čeljusti i uklonjeni upalni procesi. Kost je dobro očišćena, kako bismo omogućili da kvalitetno cijeli i nema nove upalne procese. Izrađena je privremena proteza koja omogućava nesmetano funkcioniranje tokom terapije.

Nakon što su zubno meso i kost zacijelili, prema 3D snimci određene su 4 najbolje pozicije za implantate te dogovoren termin za implantaciju.

Panoramski snimak nakon ugradnje zubnih implantata

Cijelo vrijeme terapije, do gotovog rada, pobrinuli smo se da se pacijentica može bezbrižno smijati, te joj je izrađena privremena akrilatna proteza.

Uz nekoliko proba prečke i gotovog rada pacijentica je dobila kompletno novi osmijeh u gornjoj čeljusti unutar 6 mjeseci terapije.

Postavljanje gingiformera na implantate i proba prečke

Gotov rad na modelu

Prečka – Gotov rad

PREDNOSTI POLUFIKSNE PROTETIKE

Izradom polufiksnog protetskog rada kost čeljusti ostat će sačuvana, pacijentu će ponuditi vrhunsku stabilnost, poboljšati osjećaj sigurnosti koju niti jedan mobilni rad ne može pružiti. Za razliku od mobilnih proteza, polufiksni protetski rad s prečkom ima reducirano nepce stoga je pacijentima ugodan poput fiksnog mosta.

Polufiksni protetski rad na implantatima je dugotrajno rješenje  koje pacijentima omogućuje lako održavanje oralne higijene te visoku funkcionalnost i estetiku.

Od fiksnog rada razlikuje se zbog mogućnosti skidanja, te pristupačnije cijene.

Evo još nekoliko primjera proteze na implantatima:

Zubna proteza na implantatima – gornja čeljust

Zubna proteza na implantatima – obje čeljusti

Prijavite se na naš Newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.

    KONTAKT