Iako mnogi stomatolozi već desetljećima zamjenjuju nedostajuće zube pomoću protetskih nadomjestaka podržanih zubnim implantatima, pacijentima su još uvijek relativno nepoznati detalji ove mogućnost liječenja. 

Pacijenti kojima nedostaju dva ili više zuba možda će morati popraviti osmijeh s ugradnjom nekoliko zubnih implantata, a to može biti još više zbunjujuće. Kako bi otklonili sve nepoznanice o ugradnji zubnih implantata:

Pročitajte ovotjedni blog Dental Centra 4Smile i saznajte sve o ugradnji zubnih implantata:

 

Koliko traje ugradnja zubnih implantata?

Vrijeme trajanja ugradnje zubnog implantata ovisi o više faktora:

U Dental Centru 4Smile, univ.mag.med.dent. Ivan Antolković dr.med.dent. u prosjeku potroši 10 do 15 minuta po zubnom implantatu kojeg je potrebno ugraditi. 

Naravno, u vrijeme ugradnje zubnog implantata potrebno je uzeti u obzir i vrijeme dok ne počne djelovati anestezija te vrijeme koje je potrebno da se zašije zubno meso iznad zubnog implantata.

 

Boli li ugradnja zubnih implantata?

Ugradnja zubnih implantata je potpuno bezbolan oralno kirurški zahvat. Pacijenti se jako iznenade kada shvate da je to zaista istina.

Tijekom ugradnje zubnih implantata moguće je osjetiti 2 nelagode (nikako bolne):

 • Ubod igle od anestezije.
 • Lagani pritisak tijekom bušenja kosti (kao da vam netko prstom gura čeljust).

U svakom slučaju, možemo reći da je ugradnja zubnih implantata najmanje bolan oralno kirurški zahvat zato što, čak i taj isti dan nakon ugradnje zubnih implantata, pacijent najčešće ne osjeća nikakvu bol. 

 

Što očekivati nakon ugradnje zubnih implantata?

Dan prije ili na dan ugradnje zubnih implantata, stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković prepisat će vam antibiotik koji je potrebno popiti u cijelosti. Antibiotik se koristi za prevenciju bilo kakvih infekcija.

Osim toga, stomatolog Ivan Antolković preporučit će vam da večer odmah nakon zahvata popijete neki analgetik, npr. brufen. Ne toliko zbog boli, koliko zbog sprječavanja velikih oteklina.

Treći ili četvrti dan nakon ugradnje zubnih implantata (pogotovo kod ugradnje većeg broja zubnih implantata) vrlo je vjerovatno da će se pojaviti otekline na licu.
One su potpuno bezbolne, samo su estetski nelagodne.
Otekline traju najčešće 2 dana i nakon toga u potpunosti nestaju. Ukoliko ne traju duže od navedenog, otekline su potpuno normalna nuspojava oralno kirurškog zahvata ugradnje zubnih implantata

Ukoliko osjetite laganu utrnulost zubnog mesa prvih 2 do 3 dana to je normalno, važno je obratiti pažnju da ne potraje predugo. Ukoliko potraje duže, obratite se svom stomatologu.

Važno je znati što vas očekuje, što je normalno i mentalno se pripremiti da radite nešto što je dobro za vaše oralno zdravlje.

Univ.mag.med.dent. Ivan Antolković dr.med.dent. & Dentalna asistentica Doris BistričkiUniv.mag.med.dent. Ivan Antolković dr.med.dent. & Dentalna asistentica Doris Bistrički

Univ.mag.med.dent. Ivan Antolković dr.med.dent. & Dentalna asistentica Doris Bistrički

Što se događa sa koncima na mjestu ugradnje zubnih implantata?


Postoje više vrsta konaca za šivanje u oralno kirurškim zahvatima:

 • Nerazgradivi konac za šivanje – potrebno je izvaditi konce
 • Razgradivi konac za šivanje koji se razgradi u roku od 2 do 3 tjedna nakon šivanja
 • Razgradivi konac za šivanje  koji se ragradi u roku od 6 do 8 tjedana nakon šivanja

Stomatolog Ivan Antolković najčešće koristi dvije vrste konca za šivanje:

 • Nerazgradivi konac za šivanje koristi na pacijentima koji žive u okolici Zagreba i mogu doći na kontrolu i skidanje konaca.
 • Dok razgradivi konac za šivanje koji se ragradi u roku od 6 do 8 tjedana nakon šivanja najčešće koristi kod pacijenata koji žive izvan Zagreba ili izvan Republike Hrvatske. Tako su pošteđeni dodatnog putovanja.

U svakom slučaju, nakon završenog tretmana ugradnje zubnih implantata, stomatolog Antolković dat će vam sve potrebne upute i ukoliko je potrebno zakazat će vam termin za vađenje konaca.

Vađenje konaca je potpuno bezbolno! Najčešće nije potrebna niti anestezija.

Kako se održava oralna higijena odmah nakon ugradnje zubnih implantata?

Nakon ugradnje zubnih implantata potrebno je najnormalnije održavati redovnu oralnu higijenu uz nekoliko napomena: 

 • Nema straha od četkanja, bolje je koristiti četkicu s mekanim vlaknima.
 • Koristite oralni tuš.
 • Izbjegavajte alkohol i duhan jer mogu utjecati na zacjeljivanje i oseointegraciju zubnog implantata.

I za kraj jedno pitanje koje često dobijemo od pacijenata koji se bez obzira na sve upute jako boje bilo kakvih zahvata kod stomatologa:

Može li se koristiti opća anestezija za ugradnju zubnih implantata?

Realno može, međutim opća anestezija zahtjeva prisutnost anesteziologa i svih potrebnih priprema i protokola za opću anesteziju koje zahvat ugradnje zubnih implantata čine puno zahtjevnijim vremenski, financijski i postopertativnim oporavkom.

Zato, u Dental Centru 4Smile za one istinski bojažljive doktor Antolković koristi premedikaciju koja opušta pacijenta i nije potrebna opća anestezija!

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.