Gubitak mliječnih zuba u djetinjstvu bio je veličanstven događaj – značilo je da je Zubić vila na putu da vam stavi novac pod jastuk.

Ali gubitak trajnih zubi u odrasloj dobi? E, to baš i nije zabavno (i nažalost, nijedna Zubić vila ne dolazi u vašu kuću).

Kao odrasli, obično imamo od 28 do 32 stalna zuba, pa čak i gubitak jednog zuba može utjecati na prehranu, zdravlje, pa čak i samopouzdanje.

Cilj moderne stomatologije je vratiti pacijentima normalnu funkciju, udobnost, estetiku, govor i zdravlje, bez obzira na bolest, ozljedu ili atrofiju prisutnu u oralnom okruženju.

Moderna stomatologija omogućila je najbolje trajno rješenje kod gubitka zuba, a to je zubni implantat

Međutim, ponavljamo:

Što je sa slučajevima kada izgubite, naprimjer, jedan od prednjih zuba i odlučite se za zubni implantat. Do sada smo već više puta spominjali da zubnom implantatu u gornjoj čeljusti treba 6 mjeseci da se oseointegrira. Znači li to da 6 mjeseci morate biti bez zuba?!

Naravno da ne.

U slučajevima gdje pacijent ima dobru i kost, može se ugraditi zubni implantat s imedijatnim opterećenjem.

U slučajevima u kojima je to nemoguće, koriste se privremena rješenja:

Što je zubni most?

U osnovi je zubni most je protetski nadomjestak za izgubljene zube. Okolni zubi koriste se kao sidro i pružaju stabilnost cijele strukture. Između njih imamo umjetne zube, kada govorimo o keramičkom zubnom mostu, onda su to keramičke krunice. Međutim kod privremenih solucija koriste se jeftiniji materijali poput plastike.

Što je privremeni inlay most?

 

Privremeni inlay most ili inlay plastični most bez brušenja zuba koristi se kao privremeno rješenje za nadoknadu jednog zuba, najčešće u estetskom, prednjem dijelu čeljusti. Stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković koristi ga gao privremeno rješenje tijekom tretmana implantologije.

Zašto je privremeni inlay most bolji od žabice, tj. mobilne parcijalne akrilatne proteze?

Privremeni inlay most ima niz prednosti. Prije svega za razliku od  mobilne parcijalne proteze, privremeni inlay most je fiksno rješenje. Potrebno je vrlo malo prilagodbe i vrlo ga je jednostavno postaviti. To je konzervativna metoda nadomještanja zuba koji nedostaju, što znači da ne morate uklanjati nijednu zdravu strukturu zuba. Jednostavno se ispolira gruba površina okolnih zuba, te se kompozitnim smolastim cementom poveže s okolnim zubima.

Privremeni inlay most sastoji se privremenog plastičnog zuba i od dva krila. Krila su poput okvira i imaju male praznine u koje ulazi cement. Tekući kompozitni cement veže se za ispoliranu površinu cakline, tako da nije potrebno nikakvo brušenje susjednih zuba.

 

U slučaju iznenadnog gubitka zuba u Dental Centru 4Smile možete u jednoj posjeti dobiti privremeni zub dok ne dođete do trajnog rješenja, a to je kompletni zubni implantat.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.