Nedostaje vam jedan zub? Čuli ste za rješenja poput keramičkog zubnog mosta ili zubnog implantata kao trajna rješenja za nadoknadu nedostajućih zuba.

Međutim, što je sa slučajevima kada izgubite, naprimjer, jedan od prednjih zuba i odlučite se za zubni implantat. Do sada smo već više puta spominjali da zubnom implantatu u gornjoj čeljusti treba 6 mjeseci da se oseointegrira. Znači li to da 6 mjeseci morate biti bez zuba?!

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznat ćete što je “žabica”, jedno od privremenih rješenja za nadoknadu nedostajućeg zuba.

Takozvana “žabica” je mobilna parcijalna akrilatna proteza. Najčešće se koristi kao privremeno rješenje za nadoknadu izgubljenog zuba. 

Zašto se “žabica” koristi kao privremeno, a ne kao trajno rješenje za nadoknadu zuba?

Žabica je parcijalna mobilna proteza koja pristaje uz krov usta (nepca) ili sjedi na donjoj čeljusti, a na sebi ima jedan ili više protetskih zuba.

Ukoliko ostanete bez zuba zbog ozljede ili vađenja zuba, pogotovo nekog od prednjih zuba, a ne želite brusiti susjedne zube kako bi napravili keramički zubni most, jedino i najbolje trajno rješenje je zubni implantat

No, kao što smo spomenuli na početku bloga, 3 ili 6 mjeseci biti bez zuba u estetskom djelu može stvarati veliku nelagodu. Te iako nije idealno funkcionalno i estetsko rješenje, uz pomoć žabice stvara se izgled punog osmjeha. Zato i spada u jednu od privremenih solucija za nadoknadu izgubljenog zuba.

Žabica ima nekoliko prednosti koje možemo naglasiti:

 • Ekonomska pristupačnost. Najjeftinija opcija nadoknade zuba
 • Brza priprema. Nećete morati dugo čekati kada stomatolog napravi otisak vaših usta.
 • Lako se nosi. Lako se skida i lako se održava.
 • Stabilizira ostale zube. Bolje imati i žabicu nego rupu u osmijehu. Redovno nošenje žabice spriječit će pomicanje ostalih zuba.

 

Osnovna mana ovog rada jest što je mobilan i zbog toga ima niz nedostataka:

Privremene mobilne parcijalne proteze Izrađene su od jeftinijih i manje trajnih materijala od ostalih proteza i mogu lakše puknuti. Ako slomite žabicu, trebat će vam popravak ili zamjena.

 • Nelagoda

Mobilna parcijalna proteza može stvarati nelagodni osjećaj u ustima, pogotovo kad je prvi put počnete koristiti.

 • Opasnost od recesije desni

Žabica pokriva desni i zaustavlja ili usporava protok sline u tom području. Slina pomaže održavati desni čistima, što sprečava recesiju.

 • Može s vremenom popustiti

Mobilna parcijalna proteza napravljena je tako da se hvata za postojeće zube, ali redovita uporaba može uzrokovati popuštanje tog hvatišta. Stoga se s vremena na vrijeme mora podlagati i učvršćivati.

Je li “žabica” jedina privremena solucija za nadoknadu zuba?

Žabica, tj. mobilna parcijalna proteza solidna je, pristupačna opcija za privremenu zamjenu protetskog zuba.

Nije jedino privremeno rješenje za nadoknadu zuba. 

U Dental Centru 4Smile, stomatolog Ivan Antolković kao privremeno rješenje za nadoknadu jednog zuba najčešće koristi inlay plastični most bez brušenja zuba

A što je to “inlay plastični most bez brušenja zuba” pročitajte u jednom od sljedećih blogova Dental Centra 4Smile.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.