Zubne plombe, tj. ispravnim nazivom zubni ispuni mogu se izrađivati od nekoliko različitih vrsta materijala, a vrsta ispuna u velikoj mjeri određuje i dugotrajnost samog ispuna.

Zubne plombe obično ne traju cijeli život, zato redoviti stomatološki pregledi mogu pomoći da odredite kada bi zubna plomba trebala biti zamijenjena.

Bez obzira trebate li novu ili zamjensku plombu, važno je razmotriti sve svoje mogućnosti kada su u pitanju materijali ili alternative klasičnim ispunima, kao i prepoznati simptome propadanja zuba koji ukazuju na to da je zubni ispun možda potreban.

Pročitajte ovotjedni blog Dental Centra 4Smile kako biste saznali koliko dugo traju zubni ispuni na temelju materijala, kada ih je potrebno zamijeniti i koje korake možete učiniti kako bi zubne plombe duže trajale.

KOLIKO TRAJU ZUBNE PLOMBE?

Zubne plombe u prosjeku traju oko 10 godina. Mnoge restauracije (klinički naziv za zubne plombe) traju mnogo dulje.

Pored korištenih materijala, drugi čimbenici koji utječu na životni vijek zubnih ispuna uključuju:

  • prehrambene navike
  • oralna higijena
  • trauma zuba
  • propadanje oko ispuna
  • Bruksizam – škrgutanje zubima dok spavate

Iako prethodno navedeni čimbenici utječu na trajnost ispuna, korišteni materijali mogu vam dati dobru predodžbu o tome koliko bi određeno punjenje trebalo trajati.

VRSTE ZUBNIH ISPUNA I NJIHOVA DUGOTRAJNOST

Postoje četiri glavne vrste zubnih ispuna, u Dental Centru 4Smile najčešće koristimo dvije vrste: kompozitni ispun i keramički ispun.

AMALGAMSKI ISPUNI – TZV. CRNE PLOMBE

Amalgamski ispuni poznati su pod nazivom “crne plombe”.  Sastoje se od amalgama ili smjese čestica slitine srebra, bakra i kositra, kao i elementarne žive.

Amalgamske plombe koriste se u stomatologiji već više od 150 godina.

Istraživanje iz 2008. godine s pouzdanim izvorima pokazalo je da je stopa preživljavanja amalgamskih ispuna koje pružaju privatne stomatološke ordinacije između 7,1 i 44,7 godina.

Iako su možda i najdugotrajniji ispuni, amalgamske plombe se gotovo više i ne koriste u modernoj dentalnoj medicine. Osim što su estetski neprivlačne, s vremenom dolazi do korozije materijala i nastanka sekundarnog karijesa ispod ispuna, a iz svakodnevne upotrebe izbačene su zato što sadrže visoko toksičnu živu.

KOMPOZITNI ISPUNI – TZV. BIJELE PLOMBE

Kompozitne plombe, tzv. “bijele plombe” popularne su kod pacijenata jer se boja često može prilagoditi boji okolnih zuba. Izrađene su od kombinacije akrilnih i keramičkih smola.

Kompozitni ispuni kemijski se lijepe lijepilom za okolni zub. Istraživanje iz 2014. pokazalo je da mogu trajati 10 godina ili više ako su ispuni manji i pacijenti održavaju dobru oralnu higijenu.

Materijali koji se koriste za kompozitne plombe također se koriste za popravak usitnjenih zuba i popunjavanje malih praznina između zuba.

ZLATNI ISPUNI – ZLATNE PLOMBE

Kao što možete zamisliti, zlatni ispuni su skuplji od kompozitnih nadomjestaka.

Ali oni su i trajniji. Zlatne plombe traju u prosjeku 20 godina ili više.

Više o zlatu kao dentalnom materijalu pročitajte u našem blogu ZUBNE KRUNE OD ZLATA VS. KERAMIČKE ZUBNE KRUNE

KERAMIČKI ISPUNI – ONLAY, INLAY I OVERLAY

Keramički ispuni izrađeni su najčešće od kvalitetne keramike i mogu trajati 15 godina ili duže.

Keramički ispuni izrađuju se u dentalnom laboratoriju i pružaju vrhunsku estetiku i sigurnost zuba.Više o keramičkim ispunima pročitajte u našem blogu KERAMIČKI ISPUNI ILI “SUPER PLOMBE” – INLAY, ONLAY I OVERLAY

KADA I ZAŠTO TREBA ZAMIJENITI ZUBNI ISPUN?

Veličina zubnih ispuna je važna. Male plombe znače da je veći dio vašeg zuba zdrav. Mali ispun, bez obzira na materijal kojim se puni, trajat će dulje od velikog. Kod velikih ispuna ne ostaje vam samo manje zuba, već i veličina same plombe može dovesti do problema na putu, kao što su:

Ispadanje plombe. Ovaj je razvoj događaja prilično jednostavan. Ako slučajno ne progutate punjenje, imate čvrst dokaz da nešto nije u redu. Izloženi zubni živac također upozorava da se nešto dogodilo. Odmah nazovite stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića.

Pucanje plombe. Bilo koje punjenje osim zlatnog može s vremenom puknuti. Ako je punjenje puklo, možda nećete odmah primijetiti ništa loše ili ćete osjetiti temperaturnu osjetljivost. Vaš stomatolog Ivan Antolković može pronaći pukotinu tijekom redovitog pregleda u ordinaciji Dental Centar 4Smile. Puknuti ispuni mogu se popraviti.

Plomba je iscurila. Opet, punjenje osim zlata može procuriti, najčešće odmah nakon postavljanja. Ako je vaš zub osjetljiv na hladnu ili vruću hranu i piće dulje od tri tjedna, zakažite daljnji pregled kod svog zubara.

Potrošena plomba. To se događa većini punjenja, čak i zlatnim. Možda nikad ništa nećete primijetiti, ali stomatolog Ivan Antolković može na pregledu provjeriti stanje vaših zubnih ispuna.

Unatoč vrsti zubnih ispuna koje imate, neizbježno je da ćete ga kad tad trebati zamijeniti. Srećom, redoviti odlasci kod vašeg obiteljskog stomatologa Ivana Antolkovića u Zagrebu osigurat će kvalitetu vaše oralne higijene i pomoći će vam produžiti životni vijek vaše plombe.

Najbolji način da izbjegnete potrebu za zubnim ispunama je prakticiranje pravilne oralne higijene svakodnevnim četkanjem i zubnim koncem i redovito posjećivanje stomatologa. Povežite se već danas sa stomatologom Ivanom Antolkovićem i naručite se na besplatni pregled u Dental Centar 4Smile!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.