Zubne krune od zlata vs. keramičke zubne krune: Odabir materijala za zubne krunice (zubne navlake) može biti vrlo zbunjujući. To je zato što postoje 4 različite opcije (zubne krune od zlata, metal keramičke zubne krunice, zubne krunice od čiste keramike i keramičke krunice na cirkonu), a svaka ima svoje prednosti i nedostatke.


Prije nego što preciziramo razlike i sličnosti, razmotrimo što je sve potrebno sagledati s vašim stomatologom u Zagrebu prije donošenja odluke koje zubne krunice odabrati:

 

 • Mogu li se koristiti na svim zubima?
  Neke zubne krune su namijenjene za molare ili “stražnje zube”. To je potrebno imati na umu u razgovoru o mogućnostima.
 • Koja je zubna krunica najčvršća s obzirom na poziciju zuba?
  Neke zubne krune neće se lomiti dok kod nekih ipak postoji rizik. Pojedine zubne krunice dodaju čvrstoću zubu, a ostale ne. Važno je znati što će vam dati potrebnu čvrstoću za funkcionalan zagriz.
 • Hoće li izgledati dobro?
  Iako je estetika sekundarna u odnosu na funkcionalnost, ipak ćete nositi zubnu krunicu dugi niz godina i željet ćete da je estetski kao prirodan zub.

 

Zubne krune od zlata

Zubne krune od zlata – najkonzervativniji materijal za zamjenu zubne krune, a ujedno i najskuplji. Međutim, zlato je vrlo “prijateljski” materijal za usnu šupljinu. Zahtijeva uklanjanje minimalne količine zubne krune prilikom preparacije. Zlato je materijal koji nikada ne frakturira i izuzetno je biokompatibilan u ustima. Također djeluje i antibakterijski te čuva zube od sekundarnih karijesa koji su česta pojava ispod zubnih kruna. Međutim, zlato je izrazito uočljivo i ističe se pored ostalih  bijelih zuba, što ga čini najprikladnijim za stražnji zub, po mogućnosti kao inlay ili onlay solucija.

Ukoliko se ipak odlučite na zubne krune od zlata, moderna stomatologija nam je omogućila zubne krune koje u bazi imaju zlato, a izvana su premazane keramikom. Takve zubne krune mogu biti prihvatljive kao cirkularni mostovi ili solo krunice čak i u prednjoj regiji.

Metal keramičke zubne krunice

Metal keramičke zubne krunice – baza je od metala, a izvana su premazane keramikom iste boje kao i zub. Imaju izraženu čvrstoću zahvaljujući metalnoj bazi. Također su i najekonomičnija solucija za zamjenu zubne krune. S obzirom na povlačenje desni koje se s godinama pojavljuje kod većine pacijenata, tamno područje metala postane vidljivo uz gingivu. Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković preporučuje svojim pacijentima metal keramičke krunice na stražnjim zubima.

Keramičke zubne krunice Emax/Empress

Keramičke krunice od potpune keramike vrlo brzo stječu široku popularnost u estetskoj stomatologiji zbog njihove visoke estetike, trajnosti i čvrstoće. Najčešće se koriste na prednjim zubima kako bi se postigla estetika i transparentnost prirodnog zuba.

Cirkon keramičke zubne krunice

Cirkon keramičke krunice ističu se po vrhunskoj estetici, čvrstoći, biokompatibilnosti. Idealna su solucija za sve pozicije zuba i zbog toga su najbolji materijal za izradu cirkularnih zubnih mostova (zubni most od 12 krunica).

Kao što ste mogli pročitati, zaista postoje različite solucije tj. materijali za nadoknadu vaše zubne krune. Važno je posavjetovati se s vašim stomatologom Ivanom Antolkovićem koja je solucija idealna za vaše želje i mogućnosti.

 

Ne zaboravite da su zubi sastavni dio vašeg tijela
koji imate mogućnost nadomjestiti!

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.