U ovotjednom blogu tema su keramički ispuni ili “super plombe” – inlay, onlay, overlay. Ukoliko na sljedećem terminu kod vašeg stomatologa u Zagrebu imate predviđene ispune ili plombe, važno je da na vrijeme razmotrite sve mogućnosti ispuna. U prošlosti niste imali mnogo izbora, sve je to bio metalni amalgam. Danas, kada smo prestali koristiti amalgam, tzv. crne ispune, dobili smo dvije opcije za ispune koji izgledaju atraktivno i zdravo za vaše zube: kompozitni i keramički ispuni.

Kompozitni ispuni ili “bijele plombe”

Redoviti bijeli ispuni, tj. kompozitni ispuni izrađeni su od stakla u prahu i akrilne smole. Kada se „umetne“ u zub, materijal je mekan te se nakon izlaganja plavom svjetlu stvrdne. Plomba poprima oblik zuba uz pomoć doktora koji ga modelira.

Keramički ispuni ili “super plombe”

Keramički ispuni ili “super plombe”, kao što i sam naziv kaže, izrađene su od čiste keramike. Za izradu keramičkih ispuna uzima se otisak koji se zatim šalje u dentalni laboratorij. U međuvremenu, šupljina bude zaštićena privremenim ispunom. Gotov keramički ispun se na kraju cementira na prirodni zub.

Prednosti keramičkih ispuna

Keramički materijali doživjeli su brzi razvoj. Postigla se nevjerojatna sličnost i kompatibilnost keramike i prirodnog tkiva zubne krune:

  • postojanost pri pritisku zagriza,
  • mala unutarnja deformacija materijala.
  • otporniji su na mrlje i abrazije od standardnih ispuna i ne riskiraju razvoj mikro pukotina.
  • savršeno sjedaju uz preparirani zub i moguće je postići oblik koji je u skladu s ljudskim zubima, a rezultat toga je postizanje savršenog podudaranja područja kontakta između vlastitog zuba i keramike, čime se smanjuje rizik od sekundarnog karijesa.
  • visoka estetika, keramika u potpunosti omogućava prilagođavanje boje prirodnom zubu te je gotovo nemoguće primijetiti da zub ima ispun
  • ono što definitivno čini razliku, jest dugotrajnost keramičkih ispuna.
Vrste keramičkih ispuna – inlay, onlay, overlay

Postoje 3 vrste keramičkih ispuna: inlay, onlay i overlay. Glavna razlika između inlay, onlay i overlay ispuna je u veličini oštećenja i području zuba koji se liječi.

Inlay pokriva središnji dio zuba i nalazi se unutar tvrdih tkiva zuba. Ne pokriva kvržice ili oštre dijelove zuba.

S druge strane, onlay pokriva veće područje zubne krune. Osim zamjene unutarnjeg dijela oštećenog zuba, pokriva i jednu od kvržica na zubu. Dakle, onlay je smješten unutar dubokih tkiva zuba i pokriva dio oštre površine zuba. To pomaže u zaštiti oštećenog zuba od izravnog žvakanja.

Overlay ispun pokriva mnogo veći dio okluzalne ili oštre površine, pokrivajući dvije ili više kvržica na zubnoj kruni.

Kontraindikacije za keramičke ispune

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković savjetuje da za terapiju keramičkim ispunama nisu podobni “mrtvi zubi”, tj. zubi kojima je uklonjen živac. Zašto? Čim je zub u lošem stanju i  potrebno je ukloniti živac, tj. “umrtviti zub” znači da je u pitanju duboki karijes koji je “pojeo” veliki dio zuba. Realno, u tom slučaju se terapija keramičkim ispunama ne radi. U tom slučaju postoji veliki rizik da se zub raspadne jer su stjenke zuba tanke i osjetljive. Najčešće s godinama takav zub treba nadogradnju i keramičku krunicu. Znači, za keramičke ispune, zub mora biti vitalan!

Što je to dental chips?

Dental chips [čips] je tanki listić keramike koji najčešće služi za pokrivanje zubnih vratova ili bilo kojeg manjeg dijela zuba koji nedostaje.

Koji ispun je najbolji za zube?

To je pravo pitanje. U Dental Centru 4Smile, kao stomatološki stručnjaci uglavnom savjetujemo keramičke ispune. To nije zbog cijene, već zbog boljeg očuvanja prirodnog zuba. Keramika štiti cjelokupnu strukturu zuba i dugoročno smanjuje rizik od propadanja ostatka prirodne krune zuba.

U Dental Centru 4Smile navijamo za dugoročna rješenja i radimo na edukaciji naših pacijenata o tome kako izbjeći daljnje oralne probleme.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.