U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznat ćete:

Izbor terapije zubnim implantatima, tj. Implantologije može biti iz više razloga: 

  • kao fiksno ili polufiskno rješenje za bezubu čeljust,
  • kao nadomještanje samo nekoliko zuba spajanjem zubnih implantata u keramički most na implantatima
  • kao nadomještanje samo jednog zuba koji je nedavno izvađen zbog propadanja, bolesti desni, infekcije ili ozljede.

Trajanje tretmana implantologije varira ovisno o:

Vremenski okvir za postavljanje zubnih implantata i zamjenskih zuba može ovisiti o mnogo različitih čimbenika. Postavljanje jednog implantata može potrajati od 10 minuta do pola sata, dok postavljanje više zubnih implantata naravno traje nešto duže ovisno o broju.

Važno je zapamtiti da cijeli proces, od početka do kraja, traje nekoliko mjeseci.

ŠTO PRODUŽUJE TERAPIJU ZUBNIM IMPLANTATIMA?

Ekstrakcija upaljenog zuba

Liječenje može trajati duže ako je zub izvađen zbog infekcije u korijenu ili zubnom mesu. U tom slučaju stomatolog Ivan Antolković pričekat će nekoliko mjeseci (2 do 4 mjeseca ovisno o posljedicama infekcije) nakon uklanjanja zuba kako bi se infekcija mogla očistiti prije postavljanja zubnog implantata.

Nedostatak kosti u čeljusti

Također, u pojedinim slučajevima kod težih infekcija dođe do nedostatka kosti na mjestu gdje je bila upala upravo kao posljedica zanemarivanja upale. Ukoliko stomatolog Ivan Antolković procijeni da se uz augmentaciju (nadogradnju) kosti može ugraditi zubni implantat, tada je proces zarastanja nešto duži.

Podizanje sinusa – Sinus Lift

Ukoliko se zubni implantati ugrađuju u gornju čeljust, a visina kosti nije dovoljna, stomatolog može predložiti podizanje sinusa, tj. Sinus lift. Tretman podizanja sinusa je zahvat koji najviše produžuje terapiju implantologije. Više o sinus liftu možete pročitati u našem blogu KADA I ZAŠTO SE RADI PODIZANJE SINUSA U STOMATOLOGIJI? – SINUS LIFT

ZUBNI IMPLANTAT – 3 FAZE DO NOVOG ZUBA

Iako je svaka terapija individualna, u većini slučajeva postoje klasične faze kroz koje se prolazi tijekom terapije zubnim implantatima. U slučajevima gdje nije potrebno vađenje zubanadogradnja kosti ili sinus lift od ugradnje zubnog implantata do postavljanja definitivnog rada – keramičke krunice potrebna su 3 faze:

Ugradnja zubnih implantata

Kao što smo već naveli, ugradnja zubnih implantata je zapravo vrlo brz i bezbolan proces. Nakon što stomatolog Ivan Antolković ugradi zubni implantat on će s vremenom zamijeniti prirodni korijen zuba i pomoći u očuvanju čeljusne kosti. Zubni implantat ugrađuje se direktno u kost, nakon same ugradnje nećete vidjeti zubni implantat jer će biti prekriven zašivenim zubnim mesom. Nakon 14 dana šavovi će se otopiti ili ih je potrebno uklonitii ovisno o tome koji šavovi se koriste tijekom ugradnje.

Oseointegracija

U većini slučajeva, osim kod terapije All on 4, prije opterećenja implantata mora proći neko vrijeme da desni zarastu i da se zubni implantat “stopi” sa čeljusnom kosti tj. oseointegrira. Razdoblje oseointegracije najčešće traje od 3 do 6 mjeseci. Kod gornje čeljusti obično traje nešto duže, zbog mekše kosti. Kost u donjoj čeljusti može biti gušća, što ubrzava proces.

Nadogradnja na zubnom implantatu i keramička krunica

Nakon što prođe period oseointegracije stomatolog će blago zarezati zubno meso kako bi otkrio vrh zubnog implantata te će postaviti gingiva former koji pomaže u oblikovanju zubnog mesa oko vrha zubnog implantata. Postupak je potpuno bezbolan. Uzima se otisak zubnog implantata i prelazi se u zadnju fazu izrade keramičke krunice u dentalnom laboratoriju.

Prije postavaljanja keramičke krunice, na zubni implantat potrebno je dodati nadogradnju (suprastrukturu) koja povezuje zubni implantat i keramičku zubnu krunicu.

Stomatolog Ivan Antolković pobrinut će se da se zubna krunica pravilno uklopi, da odgovara vašim drugim zubima i da se osjećate ugodno sa novim zubom.

ORALNA HIGIJENA I ZUBNI IMPLANTATI

Redovni pregledi kod stomatologa i higijenski zahvati važni su kako bi zubi i desni bili čisti i zdravi, posebno oko implantata. Važno je svaki dan pažljivo čistiti oko implantata. Najbolji rekviziti za pravilno održavanje oralne higijene oko zubnih implantata su električna četkica s malom glavom i gotovo pod obavezno oralni tuš. Više o oralnom tušu pročitajte u našem blogu ORALNI TUŠ: LUKSUZ ILI POTREBA?

HOĆETE LI IMATI ZUBE TIJEKOM TERAPIJE ZUBNIM IMPLANTATIMA?

Ukoliko se radi o prednjoj estetskoj zoni kod ugradnje jednog ili manjeg broja implantata vrlo brzo nakon ugradnje dobit ćete privremene krunice ili privremeni zubni most.

Ukoliko se radi o bezuboj čeljusti, dobit ćete privremenu protezu.

Jedino kada se radi o pojedinačnim zubnim implantatima u stražnjem djelu čeljusti nema potrebe za privremenim krunicama.

Privremeni zubi ili proteze nose se tijekom perioda oseointegracije nakon čega dolaze trajne keramičke krunice ili visokokvalitetne proteze ovisno o tipu terapije.

VRIJEDE LI ZUBNI IMPLANTATI ČEKANJA?

Postavljanje zubnog implantata i postavljanje zamjenskih zuba obično zahtijevaju najmanje 2 do 4 faze i mogu varirati između 3 mjeseca i 8 mjeseci u najzahtjevnijim slučajevima. Postoji dobar razlog za ove vremenske skale. Zubni implantati postaju dio vaše anatomije kada se stapaju i učvršćuju s čeljusnom kosti. To ih može učiniti jednako jakim i pouzdanim kao i zdrave, prirodne zube.

Savjet stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića

Terapija zubnim implantatima nije utrka, pustite tijelo i vaše nove zubne implantate da zarastu svojim prirodnim tempom, a zatim uživajte u svom novom zubu ili zubima još dugo vremena. Ako su vaši zubni implantati dobro njegovani i ako im je čeljusna kost dovoljne visine i širine, snažna i zdrava, možete očekivati ​​da će trajati još mnogo godina. Iako se u početku terapije šest mjeseci može činiti kao dugotrajan postupak liječenja, dugoročne prednosti zubnih implantata zasigurno ih mogu učiniti vrijednim čekanja.

SVAKA TERAPIJA JE INDIVIDUALNA

Potrebno je naglasiti da je svaka terapija u stomatologiji pa tako i implanto protetska terapija INDIVIDUALNA.

Individualne vremenske skale i probleme specifične za vaš slučaj može procijeniti samo vaš stomatolog. Nakon savjetovanja i planiranja liječenja, vaš stomatolog za implantate može vam reći koliko dugo će terapija zubnim implantatima potrajati.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.