U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznat ćete što je to imedijatna implantacija.

Gubitak zuba u estetskom području često je za pacijenta traumatično iskustvo. Zubni implantat nudi najisplativije i dugoročno rješenje za zamjenu nedostajućih zuba, pružajući pacijentu najbolji osjećaj sigurnosti i dobrobiti.

Nedavno je postalo uobičajeno postavljanje zubnog implantata odmah nakon ekstrakcije zuba s trenutnim opterećenjem. Prednosti imedijatne implantacije uključuju manje kirurških intervencija, smanjenje ukupnog vremena liječenja, smanjenje gubitka mekog i tvrdog tkiva i psihološko zadovoljstvo pacijenta.

Ugradnja zubnih implantata

Kod konvencionalnog postupka postavljanja zubnih implantata, koje uključuje vađenje zuba, potrebno je čekanje 2 do 4 mjeseca za zacjeljivanje rane. Nakon čega slijedi ugradnja implantata i ponovno čekanje od 3 do 6 mjeseci za oseointegraciju zubnog implantata s okolnom kosti; nakon ovog postupka potreban je drugi manji kirurški zahvat kako bi se otvorio zubni implantat i postavila nadogradnja na implantatu i keramička krunica.

 

Uzevši u obzir protetsko liječenje, pacijent mora čekati 8-12 mjeseci da bi se izgubljeni zub zamijenio. Zbog ovih nedostataka koji se odnose na konvencionalnu tehniku, razvijene su strategije za bitno skraćenje cjelokupnog tretmana ugradnjom zubnog implantata odmah nakon ekstrakcije zuba nakon čega slijedi trenutno opterećenje zuba protetskim radom.

Zašto je ponekad potrebno vađenje zuba?

Razlozi za ekstrakciju zuba uključuju, ali nisu ograničeni na: uništenu zubnu krunu, ostaci korijena propalog zuba, nedostatak razine paradontnog ligamenta zuba, duboki neizlječivi karijes, prijelome korijena zuba, resorpciju korijena i zube kod kojih nije moguće napraviti reviziju korijenskih kanala.

Imedijatna implantacija

U usporedbi s konvencionalnim implantološkim tretmanom, postupak trenutnog opterećenja zahtijeva više vremena (duži termin kod stomatologa) za postavljanje zubnog implantata od konvencionalne metode ugradnje zubnog implantata. Pažljivi pregledi i selekcija pacijenta potrebni su kada se kao tretman razmatra imedijatna implantacija s trenutnim opterećenjem

Imedijatna implantacija je tretman koji se može odraditi samo u idealnim okolnostima, stoga nije indikacija za sve pacijente zainteresirane za zubne implantate. Bilo kakvi upalni procesi na korijenu ili okolici izvađenog zuba te nedostatak kosti apsolutna su kontraindikacija za imedijatnu implantaciju.

Idealno stanje za imedijatno (trenutno) postavljanje zubnog implantata uključuje adekvatnu kvalitetu kosti, zubne implantate posebnog oblika i površine. Potrebna je minimalna dužina implantata od 10 mm za terapiju All on 4 ili minimalno 8 mm za pojedinačni zub, odgovarajuća primarna stabilnost i izbjegavanje bočnih sila. Primarna stabilnost imedijatno postavljenog implantata smatra se najvažnijim čimbenikom u trenutnom opterećenju.

 

Imedijatna implantacija najčešće se koristi kada je potrebno vađenje zuba u prednjem dijelu čeljusti, tj. u estetskoj zoni. Time se omogućuje da zubni implantat bude trenutno opterećen zubnom krunicom i da pacijent ne mora izaći iz dentalne ordinacije bez zuba u frontalnom, najvidljivijem djelu, te kod pacijenata koji imaju dovoljnu širinu i visinu kosti za terapiju All on 4 – KLIKNI I SAZNAJ VIŠE O ALL ON 4 TERAPIJI

Imedijatna implantacija smatra se visoko osjetljivom tehnikom postavljanja zubnog implantata, zahtijeva iskustvo i visoku stručnost stomatologa koji obavlja zahvat.

U Dental Centru 4Smile, stomatolog Ivan Antolković odlučuje se na imedijatnu implantaciju nakon što je provjerio sve parametre koji su potrebni za sigurnu ugradnju zubnog implantata.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.