Što je to sinus lift ili podizanje sinusa? Kada i zašto se radi podizanje sinusa u stomatologiji? Odgovore pročitajte u blogu Dental Centra 4Smile. Ivan Antolković, stomatolog u Zagrebu objašnjava kada je potreban mali sinus lift, a kada veliki sinus lift.

Sinus lift ili podizanje sinusa koristi se najčešće kod pacijenata koji žele ugraditi zubni implantat u gornju čeljust, a visina kosti nije dovoljna za ugradnju implantata.

Zašto kod pojedinih pacijenata nema dovoljno kosti u nekim područjima čeljusti?

Postoji nekoliko razloga za to. U nekim slučajevima, to jednostavno može biti zbog prirodnog oblika lubanje – pogotovo ako pacijent izgubi zube na stražnjoj strani usne šupljine. Alternativno, bolesti desni mogu uzrokovati erodiranje kostiju, kao i desni. Također, ukoliko pacijentu dugo nedostaju zubi prije nego što se odluči na zubne implantate, tijelo može početi povlačiti (resorbirati) kost kao da više nije potrebna.

Priprema za podizanje sinusa

U suvremenoj stomatologiji, kirurški zahvat podizanja sinusa je potpuno bezbolan i siguran. Najvažniji element pripreme stomatologa je osigurati da se čeljust i sinusna pozicija izmjere vrlo precizno. CT ili CBCT snimkom čeljusti dobivamo puno detaljniju sliku čeljusti, točnije u 3 dimenzije, što osigurava točnost mjerenja.

Podizanje sinusa kirurški zahvat

Tijekom većine zahvata podizanja sinusa, stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković morati  će povećati debljinu čeljusti za nekoliko milimetara. To će učiniti tako što će rezati i podignuti zubno meso kako bi se razotkrila kost i zatim zarezati u kost kako bi se otkrila sinusna membrana. Nakon što je to učinjeno odiže se sinusna membrana te stomatolog dodaje umjetnu kost, faktore rasta iz krvne plazme (PRGF) te djelove vlastite kosti u prostor između membrane i čeljusti.

Malo podizanje sinusa

Ukoliko pacijentu nedostaje samo 1 do 2 milimetra kosti, koristi se malo podizanje sinusa. U istu rupu u čeljusti koju je stomatolog pripremio za zubni implantat nadopunjuje dio kosti kosti koji nedostaje. Odmah nakon podizanja sinusa ugrađuje se zubni implantat. Zahvat je potpuno bezbolan i izvodi se pod lokalnom anestezijom.

Veliko podizanje sinusa

 

Postoji veliko podizanje sinusa kad u istoj posjeti podižemo sinus i ugrađujemo zubni implantat, te u dvije posjete kada prvo podižemo sinus pa nakon perioda oseointegracije ugrađujemo zubni implantat. Veliko podizanje sinusa potrebno je za dopuniti veću količinu kosti u čeljusti koja nedostaje za ugradnju zubnog implantata.

 

Ukoliko pacijent ima 3 do 6 milimetara kosti na mjestu gdje je potreban zubni implantat, dodaje se veća količina materijala za dopunu kosti. Kao što smo ranije napomenuli, u ovom slučaju izvodi se u istoj posjeti kada i ugradnja zubnog implantata.

Kod pacijenata koji imaju izuzetno malo koštanog tkiva, 1 do 2 milimetra, na području gdje bi se trebao ugraditi zubni implantat, potrebno je prvo dopuniti kost i nakon 6-8 mjeseci kada oseointegrira, kost je spremna za ugradnju zubnog implantata.

Uvijek je bolje što prije nadomjestiti zub koji nedostaje kako ne bi došlo do resorpcije kosti i samim time potrebom za sinus liftom. Međutim, suvremena stomatologija je omogućila zubne implantate i ljudima koji nisu imali mogućnost na vrijeme nadoknaditi zub ili zube koji nedostaju. Ponavljamo, podizanje sinusa je potpuno bezbolan kirurški zahvat koji se odvija pod lokalnom anestezijom.

Naručite se na besplatni pregled kod svojeg doktora za osmijeh, Ivana Antolkovića!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.