Prije nego što otvorite još jednu limenku omiljenog gaziranog pića, možda biste se htjeli zaustaviti i razmisliti o šteti koju nanosite zubima.

Šećeri u bezalkoholnim pićima u interakciji s bakterijama u ustima stvaraju kiselinu. Ova kiselina napada vaše zube. Dodajte to kiselinama koje obično sadrže gazirana pića i u gazirana pića bez šećera i započinjete štetnu reakciju koja traje oko 20 minuta. Ako pijuckate cijeli dan, zubi su vam pod stalnim napadom.

U stomatološkoj ordinaciji Dental Centar 4Smile strastveno brinemo o zubima i znamo da su gazirana pića jedan od glavnih krivaca u stvaranju stomatoloških problema. Vidimo mnoge pacijente koji su doživjeli eroziju zuba nastalu kada ove slatke kiseline napadaju zube i otapaju površinu cakline na zubima. Kada se to redovno događa, gubitak cakline dovodi do karijesa i unutarnji slojevi zuba mogu postati izloženi, što dovodi do povećane osjetljivosti i boli.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte o:

  • Učincima bezalkoholnih i gaziranih pića na zube
  • Kako smanjiti štetu na zubima od bezalkoholnih i gaziranih pića
  • Treba li zamijeniti sokove sa šećerom za one bez šećera
  • Što bi trebali piti
Učinci bezalkoholnih i gaziranih pića na zube

Konzumacija bezalkoholnih pića dovodi do dva glavna problema sa zdravljem zuba: erozije i karijesa.

Erozija:
Kiseline koje nastaju pijenjem gaziranih pića slabe zubnu caklinu. Ovaj tanki, vanjski sloj zuba štiti ih od svakodnevne upotrebe, poput žvakanja i brušenja. Kada caklina erodira, osjetljivi sloj dentina ispod je izložen, čineći zub osjetljivijim na oštećenja, uključujući i karijes. To također može dovesti do bolova u zubima i osjetljivosti. Erozija je ozbiljan stomatološki problem jer se zubna caklina ne obnavlja.

Karijesi:
Konzumacija bezalkoholnih pića jedan je od nekoliko vodećih uzročnika karijesa. Ukoliko su još gazirana pića, tada predstavljaju trostruku prijetnju za vaše zube. Osim što slabe caklinu zuba, karbonizacija, šećer i kiseline potiču rast bakterija u ustima i na zubima koje pridonose nastanku karijesa.

Smanjite štetu na zubima od bezalkoholnih i gaziranih pića

Ako nemate nadljudsku snagu volje, zauvijek odustati od bezalkoholnih i gaziranih pića može biti gotovo nemoguće. Međutim, postoje mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od oštećenja zuba.

Ne pijuckajte cijeli dan:
Stalna izloženost šećerima i kiselinama u bezalkoholnim pićima znači da vaša usta ne mogu vratiti prirodnu pH ravnotežu.

Smanjite izravno izlaganje zuba:
Što brže pijete, manje vremena šećeri i kiseline moraju oštetiti vaše zube. Također možete piti pomoću slamke koja gazirani sok isporučuje u stražnji dio usta.

Isperite usta vodom:
Ispiranje usta vodom nakon pijenja gaziranih sokova pomoći će u ispiranju preostalih šećera i kiselina, sprječavajući ih da napadaju vaše zube.

Pričekajte prije nego što operete zube:
Unatoč onome što možda mislite, pranje zuba odmah nakon što popijete gazirano piće nije dobra ideja. To je zato što trenje o ranjive i nedavno napadnute kiselinom zube može donijeti više štete nego koristi. Pričekajte oko sat vremena prije četkanja.

Izbjegavajte bezalkoholna i gazirana pića prije spavanja:
Ne samo da će vas šećer vjerojatno držati budnim, već će šećer i kiselina imati cijelu noć da napadaju vaše zube.

Pijte gazirana pića s hranom:
Ako već morate, pijte gazirano piće uz obrok kada je prisutno puno sline za razgradnju kiseline.

Redovito obavljajte stomatološke preglede i čišćenje zubnog kamenca:
Vaš stomatolog Ivan Antolković može uočiti probleme prije nego što se pogoršaju. Profesionalno čišćenje zuba uklonit će nakupine naslaga i bakterija koje potiču propadanje.

Trebam li zamijeniti pića sa šećerom za one bez šećera?

Pića bez šećera često se smatraju dobrom alternativom gaziranim pićima, ali ovo je samo pametni marketing i nimalo neće koristiti vašim zubima. Pića bez šećera sadrže puno aditiva i zaslađivača, a neke studije pokazuju da zubima mogu doista naštetiti više nego njihov slatki kolega: šećer. Oni stvaraju iste kisele uvjete kao slatka gazirana pića u ustima i uzrokuju slične količine erozije zuba. 

Voćni sokovi, posebno sokovi od citrusa, također mogu uzrokovati probleme i mogu pridonijeti eroziji zubne cakline u ustima.

Što bi trebali piti?

Lako je vidjeti kako dolazi do oštećenja zuba u studijama koje proučavaju štetu koju na caklini nanose različita pića. Neka pića, poput gaziranih pića i sportskih energetskih napitaka, čak i ako su označena kao ‘bez šećera’, stvaraju vrlo visoku razinu kiselosti u ustima i treba ih ozbiljno ograničiti ili isključiti iz prehrane kako bi zaštitili zube .

Pića poput prirodnog voćnog soka sadrže manje količine šećera i stvaraju umjereno kisela stanja u ustima, pa stomatolog Ivan Antolković preporučuje da ih pijete samo povremeno. Također savjetuje pijenje vode ili mlijeka kad god je to moguće, jer su bolji za zdravlje usta i ne uzrokuju probleme s kiselošću.

U blogu Dental Centra 4Smile saznate još (klikni):

KAKO IZBJEĆI ŠEĆER? 

ZAMJENA ZA ŠEĆER: KSILITOL I STEVIA

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.