Kao izbjeći šećer? Znate li koliko šećera konzumirate svakodnevno?
U mnogim zemljama prosjek može biti i preko 20 čajnih žličica dnevno! Šećer može biti glavni doprinos propadanju zuba, pretilosti te pridonosi razvoju kroničnih bolesti. U blogu Dental Centra 4Smile nastojimo pokriti različite teme koje utječu na oralno i općenito zdravlje.

Šećer je posvuda. Slatko, slano, začinjeno, s malo masnoće … tako često nalazimo da su hrana i pića koja konzumiramo svakodnevno puni šećera; neki očigledno, neki prerušeno.

Čitav život slušali smo da moramo voditi računa o zubima jer imamo samo jedan set trajnih zuba. Također, od malih nogu govore nam da je šećer jedna od najgorih stvari za zube. To je istina, ali još uvijek mnogi odrasli jedu previše šećera. A to utječe ne samo na zdravlje zuba, već i na njihovo opće zdravlje i dobrobit!

Jasna i jednostavna poruka je da smanjimo količinu šećera u našoj prehrani i učestalost konzumacije šećera. Usnoj šupljini potrebno je vremena da se oporavi od napada šećera, kako ne bi došlo do karijesa. Smanjivanje šećera smanjuje štetu na zubima i također pomaže stanjiti struk i pripremiti se za ljetnu sezonu, proljeće je na vratima!

Zašto bi bilo dobro razmotriti smanjivanje šećera u redovnoj prehrani?

Iako je šećer prirodna komponenta mnogih namirnica, pretjerani unos šećera može povećati rizik za karijes i druge povezane oralne i opće zdravstvene probleme. Karijesi nastaju uslijed procesa koji se događaju kad jedete nešto što sadrži šećer. Šećer koji ostaje u ustima djeluje kao hrana štetnim bakterijama koje žive tamo. Kad te bakterije dođu u kontakt sa šećerom, probavljaju ga i stvaraju kiseline. Kiseline tada mogu istrošiti caklinu na vašim zubima i uzrokovati stvaranje karijesa.

Ovisno o tome koliko duboko napreduje karijes, možda ćete osjetiti bol ili osjetljivost na hladno, toplo i slatku hranu. Nadalje, veliki karijesi mogu kasnije dovesti do ozbiljnijih problema oralnog zdravlja.

Savjeti za smanjivanje šećera

Pored toga što često četkate zube, koristite oralni tuš ili zubni konac, ispirete usta i redovito posjećujete svog stomatologa u Zagrebu, smanjena konzumacija šećera može pomoći u zaštiti zuba od oštećenja. Slijedite sljedeće savjete za početak smanjenja šećera u prehrani:

  • Započnite dan pametnijim doručkom

Smatramo da nije potrebno naglašavati da žitarice obložene šećerom i čokoladom nisu zdrav početak dana. Mnoge takve žitarice, šokantna istina je, sadrže trećinu šećera. Pripazite i na naizgled “zdrave” žitarice. Žitarica je često prekrivena šećernim sirupom, dajući joj hrskavu teksturu. Prelazak na žitarice s nižim postotokom šećera ili one bez šećera i ne dodavanje šećera u njih imat će ogroman utjecaj na vaše zdravlje zuba i vaše općenito zdravlje. Dobro se najesti tijekom doručka također je odličan način da se izbjegnu nezdravi zalogaji tijekom dana. Odaberite prirodnu kašu od zobi, obične mekinje i žitarice na bazi pšenice, a ako vam treba dodatni okus, uzmite šaku svježih bobica, orašastih plodova i sjemenki. Zamjenom zdjele slatkih žitarica za doručak običnim žitaricama moglo bi se tijekom tjedan dana iz prehrane izbaciti 70 g šećera (do 22 kocke šećera).

  • Drugi nazivi za šećer i dalje su šećer

Kad pomislimo na šećer, vjerojatno pomislimo na bijele kristale u našem čaju. Ali ima puno ‘skrivenih’ šećera u mnogim stvarima o kojima ni ne razmišljamo. Šećer može imati više imena i prepoznavanje istih prvi je korak za izbjegavanje šećera. Glavni nazivi na koje treba paziti su; saharoza, glukoza, fruktoza, maltoza, melasa, hidrolizirani škrob i kukuruzni sirup.

Preporučuje se da šećer ne čini više od 5% našeg dnevnog unosa energije. To je ekvivalent 7 čajnih žličica (30 g) rafiniranog šećera za odraslu osobu. Međutim, mi jedemo više od dvostruko ove količine, stoga je provjera oznaka proizvoda prilikom kupovine koristan alat za izračunavanje količine šećera.

  • Čuvajte se proizvoda “bez masti”

Mnogi se proizvodi prodaju kao “zdrava alternativa”, ali te tvrdnje na ambalaži samo su dio priče. Kad se razina masti smanji u hrani, to se često nadoknađuje dodatkom šećera i soli. Često proizvodi poput jogurta bez masnoće, majoneze i juhe sadrže visoku razinu šećera u obliku fruktoze ili rafiniranog šećera. Dobar savjet je da pri kupovini pazite na sastav prehrambenog proizvoda i držite se podalje od “crvenih lampica”.

  • Isključite slatka pića

Isključite slatka pića: gazirani sokovi, voćni sokovi i druga aromatična pića često sadrže velike količine rafiniranih šećera. Kao tekućina, proširuju šećer diljem usne šupljine i između zuba, pružajući puno hrane bakterijama. Razmislite o isključivanju slatkih pića iz svoje prehrane zdravijom alternativom poput vode.

Koje su zdrave zamjene za šećer možete saznati u našem blogu – ZAMJENA ZA ŠEĆER: KSILITOL I STEVIA

Smanjenje količine šećera koju jedete može pomoći u zaštiti zuba od karijesa i drugih zdravstvenih problema, te poboljšati vašu tjelesnu liniju čineći trud vrijednim.

Zapamtite da smanjenjem šećera možete spriječiti pretilost, dijabetes i, naravno, karijes! Što je dobro za vaše tijelo, dobro je i za vaše zube!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.