Konzumacija šećera potiče razvoj  bakterija u ustima koje potom proizvode kiselinu. Upravo ta kiselina je odgovorna za propadanje zuba jer polako otapa caklinu koja stvara šupljine, tj. karijese u zubima. Propadanje zuba može dovesti do apscesa zuba, što može rezultirati vađenjem zuba. U današnjem blogu Dental Centra 4Smile predlažemo najbolje zamjene za šećer: Ksilitol i Stevia.

Što je ksilitol ili brezin šećer?

Ksilitol je prirodni alkohol koji se nalazi u gotovo svom povrću i voću, a kao prirodni šećer dobiva se iz brezine kore bogate mineralima. Često se koristi kao zaslađivač proizvoda pa čak i paste za zube. Može se koristiti i u obliku praha kao zaslađivač hrane i napitaka. Želite li zamijeniti šećere koje koristite ovom vrstom zaslađivača pomalo ga uvodite u vašu prehranu budući da može prilikom privikavanja stvoriti kratkotrajnu dijareju.

Koje su prednosti ksilitola za zube?
 1. Ksilitol sadrži 40% manje kalorija
 2. Ksilitol svojom konzumacijom smanjuje oštećenja zubi nastala od šećera i do 80%
 3. Štiti usnu šupljinu, smanjuje nastanak kamenca
 4. Ksilitol ima glikemijski indeks 7 (rafinirani šećer 70) – pogodan za dijabetičare
 5. Ksilitol povećava energiju
 6. Smanjuje želju za slatkim
 7. Uspješno se bori protiv Kandide i ostalih gljivičnih i bakterijskih oboljenja
Što je stevia?

Stevia je biljka intenzivno slatkog okusa koja se koristi za zaslađivanje napitaka od 16. stoljeća. Biljka je izvorno nastala u Paragvaju i Brazilu, a sada se uzgaja i u Japanu i Kini. Koristi se kao bez kalorijski zaslađivač i biljni dodatak. Stevia se koristi kao zdrava alternativa šećera.

 

Vjeruje se da je ova biljka stavljena pod povećalo zbog pritiska industrije umjetnih zaslađivača i nastojanja da održe monopol na svjetskom tržištu.

Tek 2008. godine američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) proglašava ovaj glikozid sigurnim za upotrebu, a 2011. godine Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrava mu oznaku sladila.

Stevia je odličan izvor prirodnog šećera za sve one koji ne smiju ili ne žele jesti rafinirani šećer.

Pogodna je za one koji nastoje smršavjeti, dijabetičare, osobe koje su na anti-kandida dijeti, te za oboljele od karcinoma i drugih bolesti u kojima je važno ograničiti unos rafiniranog šećera. Poput ksilitola, stevia ne pridonosi propadanju zuba.

Ksilitol vs Stevia: Koji je bolji zaslađivač?

I ksilitol i stevia su bolji za vaš osmijeh i zdravlje od šećera, a koji odabrati?

Za većinu ljudi izbor ovisi isključivo o izboru okusa. Ksilitol se okusom ne razlikuje od šećera, ali je oko 5% manje sladak. Stevia, ima nešto intenzivniji okus, što se pojedincima ne sviđa.

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković, poručuje: “Bilo šećer ili zamjena, ne zaboravite koristiti zaslađivače u umjerenim količinama.”

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.