“Od kad idem kod zubara imam sve više kamenca” je izjava koja se često čuje u društvu kada se spominje posjeta kod stomatologa. Kako bi diskreditirali ovaj mit, u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile objasnit ćemo vam razliku između zubnog plaka i zubnog kamenca. Saznat ćete kako dolazi do stvaranja plaka i kamenca, kako ukloniti zubni kamenac i kako ga prevenirati.

Što je zubni plak?

Najbolji način za razumijevanje što je zubni plak je da zamislite tanki, nevidljivi sloj ljepljivih bakterija (i drugih štetnih tvari) koje prekrivaju površinu zuba. Kada šećeri i škrob dolaze u kontakt sa zubnim plakom, stvara se kiselina koja može napasti vaše zube do 20 minuta nakon što završite s jelom. Ponovljeni napadi mogu razgraditi zubnu caklinu i dovesti do karijesa, propadanja i / ili bolesti desni.

Što je zubni kamenac?

Zubni kamenac je, s druge strane, naslaga koji se formira kada se zubni plak stvrdne. Kod većine ljudi, naslage zubnog kamenca počinju se formirati brže kako stare. Za razliku od zubnog plaka, zubni kamenac čvrsto se veže za zubnu caklinu i može ga ukloniti jedino stomatolog.

Dugotrajno nakupljanje zubnog kamenca može uzrokovati lomljenje zubne cakline, što rezultira propadanjem, karijesima, bolesti zubnog mesa – paradontozom i gubitkom zubi. – Pročitajte više O BOLESTI KOJA NAPADA POSLIJE 30. GODINE ŽIVOTA

 

Gotovo svatko ima određenu količinu zubnog plaka na svojim zubima, bez obzira koliko četkali zube i koristili zubni konac. Oni koji redovito uklanjaju naslage sa zubi profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca i pjeskarenjem sprječavaju da zubni plak postane zubni kamenac.

Međutim, ukoliko nismo redovni na kontrolama kod stomatologa u Zagrebu, dogodi se da zubni plak postaje kamenac, pretvori se u tamno smeđu, crnu boju i uzrokuje upalu desni, krvarenje i bolesti desni. Kamenac se zavlači i na područja nevidljiva oku, ispod zubnog mesa, te nagriza kost što dovodi do povlačenja zubnog mesa. U tom trenutku zaista ne postoji niti jedan način za uklanjanje zubnog kamenca osim profesionalnog čišćenja zubnog kamenca i pjeskarenja.

Dakle … kako bi izbjegli karijese i bolesti desni moramo izbjeći zubni kamenac, a kako bismo izbjegli zubni kamenac moramo izbjegavati zubni plak. Evo nekoliko savjeta stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića o najboljim načinima borbe protiv zubnog plaka i nakupljanja zubnog kamenca:

  • Četkajte zube minimalno 2 put dnevno po 2 minute
  • Koristite kvalitetnu četkicu za zube (preporuka – električna četkica za zube) i ne zaboravite je zamijeniti svaka tri mjeseca ili čim se istroši.
  • Koristite zubni konac ili oralni tuš minimalno jednom dnevno
  • U dnevnu rutinu oralne higijene dodajte vodicu za ispiranje usta kako biste osigurali dulju zaštitu čak i nakon što završite s četkanjem.
  • Minimalno jednom godišnje posjetite svog stomatologa, napravite kontrolu i profesionalno očistite zubni kamenac

Vodite računa o zubima i borite se protiv karijesa i bolesti desni! Vaš bankovni račun i osmijeh bit će vam zahvalni.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.