U današnjem blogu saznat ćete sve što vas je moglo zanimati o zubnim implantatima.
Zubni implantati moguće komplikacije, koji su najbolji, iskustva, postupak ugradnje implantata, itd.

Iskoristite 20% popusta na kompletni zub = zubni implantat + nadogradnja na implantatu + keramička krunica

Sve do polovice prošlog stoljeća, jedino rješenje za gubitak zuba bile su mobilne proteze ili fiksni zubni most, ovisno o željama i mogućnostima pacijenta. Mobilne zubne proteze stvarale su nelagodu zbog otežane funkcije i lošije estetike. Keramički mostovi nisu nikad bili loše rješenje. Međutim, potrebno  je voditi izrazito dobru oralnu higijenu i za postavu zubnog mosta potrebno je koji put brusiti i potpuno zdrave zube. Također obje vrste protetskog rada imaju rok trajanja te ih je s vremenom potrebno zamijeniti.

Pojavom zubnih implantata, 1965. ugrađen je prvi zubni implantat, došlo je do revolucije u stomatologiji!

 

Za razliku od mobilnih zubnih proteza, zubni implantati su dokazali visoku razinu zadovoljstva kod pacijenata kao rješenje za nadomještanje zuba. Zubni implantati, ugrađuju se kirurškom metodom i za razliku od zubnih mostova ne utječu na susjedne zube. Budući da su zubni implantati stabilni, čine život lakšim i ugodnijim od drugih oblika zamjene zuba.

Kliknite ovdje za pročitati što je točno zubni implantat!

Ugradnja implantata postupak

S obzirom na to da je svaki pacijent individua za sebe i da mogućnosti izrade plana terapije ovise o pacijentovoj dobi, preostaloj kosti u čeljustima, razlogu gubitka zuba i sistemskih oboljenja; za svakog pacijenta u Dental Centru 4Smile izrađuje se personalizirani plan terapije.

 

Prije nego što se uopće može krenuti s planiranjem ugradnje zubnih implantata, pogotovo kod starijih pacijenata, potrebno je napraviti panoramsku snimku čeljusti te CBCT (3D) snimku čeljusti.

U slučaju da je potrebno vađenje zuba na mjesto gdje bi trebao doći implantat, potrebno je pričekati 2-3 mjeseca da se kost regenerira kako bi se mogao primijeniti kirurški zahvat ugradnje implantata.

Slijedi ugradnja zubnog implantata ili više njih. Nakon što vam stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković, ugradi zubne implantate, šivanjem “zatvori” zubno meso na mjestu ugradnje implantata čeka se 3 do 6 mjeseci kako bi se implantat oseointegrirao – tj. da se zubni implantat prirodno sjedini s čeljusnom kosti kako bi mogao zamijeniti prirodni korijen zuba.

Nakon procesa oseointegracije slijedi otvaranje implantata i postavljanje gingivoformera – tj. otvara se zubno meso iznad implantata i postavlja se mali “čepić” koji formira zubno meso kako bi na to mjesto mogla doći nadogradnja i zubna krunica.

Nakon 2 tjedna slijedi postavljanje protetskog rada – tj. postavljanje nadogradnje na zubni implantat i cementiranje keramičke zubne krunice.

Zubni implantati operacija

Sam kirurški zahvat ugradnje implantata je potpuno bezbolan i radi se pod lokalnom anestezijom. Operacija ugradnje implantata minimalno je invazivna, a njezino trajanje ovisno o broju implantata koji se ugrađuju.

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba

Praksa nalaže da se rana nakon vađenja zuba ostavi 2-3 mjeseca kako bi se koštano tkivo oporavilo, kako bi mu dali vremena da zaraste. Međutim, klinički nalazi u posljednjih 20-tak godina pokazali su 95% uspjeha, prilikom ugradnje implantata odmah nakon vađenja zuba u ekstrakcijsku ranu. Nažalost nisu svi pacijenti kandidati za tzv. imedijatnu implantaciju.

Idealni kandidati su pacijenti kojima zubi nisu zahvaćeni upalnim procesima, koji imaju zubnu kost potrebne debljine i kod kojih su očuvani koštani zidovi alveole. Imedijatna implantacija izvršava se istog dana nakon netom nakon vađenja zuba ili u nekim slučajevima nekoliko tjedana nakon.

Zubni implantati komplikacije

Do komplikacija koje mogu nastati sa zubnim implantatima najčešće dolazi ukoliko se ne slijede protokoli za ugradnju zubnog implantata. Prije ugradnje zubnog implantata potrebno je osigurati da je cijela usna šupljina zdrava, a posebno “zubno meso” tzv. parodont.

Do komplikacija može doći ukoliko se npr. zubni implantat ugrađuje kod pacijenta sa aktivnom upalom zubnog mesa- parodontitisom i prijenosom infekta iz nekog drugog dijela čeljusti na mjesto implantacije. Također kao prevenciju potrebno je uvijek dan prije početi piti antibiotik koji vam je vaš stomatolog dužan prepisati i naglasiti.

Vrlo je važno dobro se informirati kod kojeg stomatologa ćete raditi ugradnju zubnog implantata s obzirom da do komplikacija može doći i zbog nesterilnih kirurških instrumenata.

Kao posljedica navedenih komplikacija najčešće dolazi do odbacivanja implantata.

U Dental Centru 4Smile, stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković propisno slijedi protokol za ugradnju zubnog implantata i ne pristaje na implantaciju bez da prvobitno izliječi sve prisutne infekcije i karijese u usnoj šupljini.

Odbacivanje implantata simptomi

 

Odbacivanje zubnog implantata izuzetno je rijetko, ali može se dogoditi. Osim već navedenih uzroka komplikacija ovo prvenstveno ovisi o kvaliteti kosti pacijenta te o njegovom organizmu. Osobe koje imaju slabiji imunološki sustav imaju veću šansu da dođe do odbacivanja zubnog implantata. Taj rizik je povećan kod pušača, kao i kod pacijenata koji koriste određene vrste lijekova. Vrlo je važno da tijekom konzultacija sa stomatologom navedete ukoliko su vam prepisani lijekovi za bilo koju vrstu bolesti. Također kao što smo već prethodno istaknuli, izrazito je važno da vaš stomatolog slijedi sve protokole za ugradnju implantata. Prvi simptomi su najčešće akutna bol, pokretljivost struktura, miris i crvenilo.

Postotak uspješnosti ugradnje zubnih implantata Dental Centra 4Smile i stomatologa u Zagrebu Ivana Antolkovića je 100%. Ukoliko se napravi detaljna dijagnoza, usna šupljina očisti od bakterija i slijede se svi protokoli vrlo je mala mogućnost da dođe do odbacivanja zubnog implantata.

Ugradnja implantata zuba iskustva

Kao što smo već prethodno naveli stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković ima 100% – tnu uspješnost kod ugradnje zubnih implantata. Isto tako na na našoj Facebook stranici Dental Centar 4Smile možete provjeriti mnogobrojna svjedočenja i iskustva pacijenata Dental Centra 4Smile. Kod nas je zdravlje pacijenta na prvom mjestu!


Koji su najbolji zubni implantati

 

U svijetu postoji preko 300 certificiranih proizvođača zubnih implantata i sigurno isto toliko ne certificiranih kopija. Postoje određeni proizvođači poput Nobel Biocarea, Straumanna i Ankylosa koji postoje na tržištu već više od 40 godina.  S obzirom na to smatraju se najboljim i najskupljim zubnim implantatima. Kvaliteta i cijena potvrđene su na temelju godina postojanja na tržištu, te kliničkog iskustva. Međutim, isto tako postoje zubni implantati koji su certificirani, dokazano kvalitetni, ali pošto nisu toliko dugo na tržištu imaju nešto nižu cijenu.

Ono što je najvažnije kada se odlučite na ugradnju zubnog implantata da se informirate ima li taj zubni implantat svoju knjižicu kvalitete, tj. svoj certifikat u kojem će pisati serijski broj implantata i pozicija zuba koji ujedno služe i kao garancija na zubni implantat.

Zubni implantati cijene

Najveća prednost zubnih implantata je njihova dugovječnost. S pravilnom oralnom higijenom, implantati mogu trajati cijeli život! Druge vrste restauracija moraju se periodički zamijeniti, što opet i iznova utječe na kućni budžet. Zubni implantati su u početku skuplji, ali zapravo su jednokratno ulaganje u budućnost svog osmijeha.

Osim toga, zubni implantati su višestruko korisni . Oni mogu zamijeniti jedan zub, a mogu čak i sidriti cijeli luk mobilnih ili fiksnih proteza.

Cijena zubnog implantata najviše ovisi o kojem proizvođaču je riječ. Postoje oni skuplji i oni malo jeftiniji. Najvažnije da provjerite njihovo porijeklo i da vam se uruči certifikat zubnog implantata.

Zubni implantati akcija

 

 

Ukoliko želite uštedjeti na zubnim implantatima uzmite u obzir da osim zubnog implantata u cijenu još ulaze i nadogradnja na implantatu i zubna krunica pa pokušajte naći akciju koja uključuje cijenu za kompletni novi zub.

Dental Centar 4Smile nekoliko puta godišnje nudi mogućnost popusta, ne samo na zubni implantat, već na kompletan zub (zubni implantat + nadogradnja na implantatu + keramička krunica na implantatu).

 

Kliknite i prijavite se za popust na kompletni zub u Dental Centru 4Smile!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.