Kada doživimo bilo kakav medicinski problem, jedna od prvih stvari koju bismo trebali učiniti je pogledati obiteljsku povijest bolesti. Znamo da genetika definira mnogo toga o nama- boju kose, boju očiju, izgled, rizik od nasljednih bolesti, čak i neke od naših osobina ličnosti – ali mogu li geni utjecati na oralno zdravlje?

Sigurno ste puno puta čuli da netko kaže kako ima genetski loše zube… Da li je to uistinu tako?

Kratak odgovor je da… i ne.

Mnogi dijelovi oralnoga zdravlja povezani su s genetikom, ali ne možemo pripisati svaki aspekt zdravog osmijeha genima.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile pišemo o nekim nasljednim stanjima vezanim uz zube i desni koje možete dobiti od roditelja i ostalih predaka.

Genetski poremećaji oralnog zdravlja mogu se podijeliti u dvije kategorije: one koje uzrokuju abnormalnosti zuba kod beba (primarni razvoj) i one koje utječu na odrasle (sekundarni razvoj). Također, genetske bolesti mogu utjecati na fizički izgled zuba.

Oblik zubi i zagriz

Oblik zubi i veličina čeljusti određeni su vašim genima, a posljedično, poravnanje zuba je pod jakim utjecajem čeljusti. Zbijeni zubi, praznine, preveliki zubi i nepravilan zagriz posljedica su genetike.

Samostalno ne možete utjecati na razvoj svoje čeljusti – čak ni savršena rutina oralne higijene ne može promijeniti veličinu vaše čeljusti ili oblik vaših zuba. Nakon pregleda kod stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića saznat ćete koja je idealna terapija za vaš slučaj, je li to ortodoncija, oralna kirurgija ili neki protetski rad.

Karijes

Standardni problem u oralnom zdravlju, karijesi, posljedica su brojnih genetskih i ponašajnih čimbenika. Gen DEFB1 igra ključnu ulogu u imunološkim odgovorima prvog reda protiv napada bakterija, a istraživanja su pokazala da su određene varijacije ovog gena povezane s višim razinama karijesa.

 

Proizvodnja sline također utječe na razvoj karijesa, suha usta teže ispiru bakterije. Osim toga, zbijenost i neusklađenost zubi mogu otežati pravilno čišćenje zubi, što dovodi do većeg rizika za karijes.

Bolesti desni – Paradontoza

Prvi simptomi bolesti desni su upala, osjetljivost i krvarenje zubnog mesa.  Parodontna bolest može biti povezana s genom FAM5C. Istraživanje koje su proveli istraživači na Sveučilištu u Pittsburghu otkrili su više razine aktivacije gena FAM5C u područjima oboljelog tkiva desni nego u zdravom tkivu desni, što ukazuje na vezu između ekspresije gena i zdravlja parodonta. FAM5C je također bio uključen u kardiovaskularne bolesti, gdje upala igra sličnu ulogu. – više o paradontozi pročitajte ovdje

Oni s oslabljenim imunološkim sustavom također su skloniji bolesti desni, jer je organizmu teže suzbiti bakterije.

Karcinom usne šupljine

Rizik od karcinoma često se smatra da je ukorijenjen u genetici, i nije neuobičajeno čuti  „to im je u obitelji“. Dokazi ukazuju na to da ljudi s određenim genetskim markerima imaju veći rizik od oralnog karcinoma, ali u ovom slučaju genetika nije glavni čimbenik – izbor životnog stila poput konzumacije duhanskih proizvoda i alkohola su daleko najveća odrednica.

 

Iako genetski čimbenici mogu utjecati na oralno zdravlje, oni ne pišu cijelu priču. “Povezano” ne znači “određeno” – pa čak i ako imate jedan od gena koji su povezani s učestalim karijesima ili bolesti desni, odgovarajuća zubna higijena i redovite kontrole kod stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića mogu spriječiti da ikada doživite problem.

U Dental Centru 4Smile zajedno ćemo održavati vaša usta i zube u vrhunskoj formi bez obzira na vaše genetske predispozicije.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.