Zubi i čokolada: može li čokolada biti dobra za zube? U većini okolnosti, stomatolozi nisu ljubitelji slatkiša. Šećer u slatkišima je omiljena hrana za bakterije koje uzrokuju propadanje zubi. Međutim, kad je u pitanju čokolada, određene vrste mogu zapravo biti dobre za oralno zdravlje!

Da budemo jasni, ovo nije blog koji vam daje zeleno svjetlo da pojedete svu čokoladu koju želite. Samo određene vrste čokolade imaju blagotvorni učinak na oralno zdravlje, ali pretjerivanje nije nikad dobro.

 Zrno kakaa je ono što zapravo sadrži korisne tvari – a ne sama čokolada; što je veći postotak kakaa to je čokolada zdravija.

 Zdravi sastojci u čokoladi

Kakao zrna sadrže tanine, polifenole i flavonoide, od kojih je svaki vrsta jakog antioksidansa koji pogoduje vašim ustima i zubima. 

 Tanini su ono što daje tamnoj čokoladi blago gorak okus i odgovorni su za tamne pigmente čokolade. Što je još važnije, pomažu u sprečavanju karijesa inhibirajući bakterije da se lijepe na vaše zube. 

 Polifenoli ograničavaju djelovanje bakterija, što znači da djeluju na neutralizaciju mikroorganizama koji uzrokuju loš zadah, sprečavaju infekcije zubnog mesa i bore se protiv propadanja zuba. 

 Flavonoidi djeluju na usporavanje propadanja zuba, između ostalog.

Vrste čokolada

Postoje tri vrste čokolade: tamna čokolada, mliječna čokolada i bijela čokolada.

Ako biste se radije držali čokolade na koju ste navikli, postoje faktori koje treba uzeti u obzir. Glavni sastojci u mliječnoj čokoladi su kakao zrna, kakao maslac, šećer i mlijeko. Bijela čokolada napravljena je od kakao maslaca i šećera i ne sadrži kakao zrna, tako da ne sadrži ništa hranjivo. Mliječna čokolada ima najviše 10% zrna kakaa, tako da šećer uvelike nadmašuje taj postotak. Mliječna i pogotovo bijela čokolada definitivno nisu zdrav izbor. Ali razgovarajmo o tamnoj čokoladi…

Tamna čokolada je najmanje prerađena i najbliža kakao zrnu, što je čini najzdravijom opcijom. Za najbolje rezultate, čokolada bi trebala sadržati oko 70% kakaa.
Tamnu čokoladu moguće je pronaći u lokalnim trgovinama, a mnogi brendovi čokolada svoj postotak kakaa jasno naglašavaju na ambalaži. Također, tamna čokolada sadrži manje šećera od ostalih vrsta, tako da je bolja i za održavanje tjelesne težine.


Kako tamna čokolada djeluje na zube?

Pa kako je točno tamna čokolada dobra za vaše zube? U ustima postoji jedna od najčešćih bakterija koja se zove Streptococcus mutans, koja proizvodi kiselinu koja izjeda caklinu zuba. Antioksidansi u tamnoj čokoladi sprečavaju bakterije da se pretvore u štetne kiseline djelujući kao svojevrsni antibakterijski spoj. Također, kakao maslac premaže vaše zube i sprječava da se plak lijepi na njih.

Budući da tamna čokolada ima mnoštvo antioksidansa (oko četiri puta više od zelenog čaja), ona ne samo da može spriječiti proizvodnju plaka, već i smanjiti upalu u tijelu i djelovati na sprečavanju parodontne bolesti, čiji je simptom oteklina desni. – više o parodontnoj bolesti pročitajte u našem blogu BOLEST KOJA DOKAZANO NAJVIŠE NAPADA POSLIJE 30-TE GODINE ŽIVOTA

Bakterije povezane s paradontozom mogu također ući u krvotok i uzrokovati srčane bolesti i druge kardiovaskularne probleme, tako da povremeno konzumiranje tamne čokolade djeluje blagotvorno i na vaše srce.

Umjerenost prije svega!

Važno je zapamtiti da tamna čokolada nije zdrava poput povrća. Ima neke važne zdravstvene benefite, ali daleko je od zdrave hrane. Kao i bilo koje slastice, tamnu čokoladu treba konzumirati umjereno. Još uvijek sadrži dovoljno šećera i masti koje u većim količinama mogu štetiti.

Kao što smo već rekli, ovotjedni blog Dental Centra 4Smile ne daje vam zeleno svjetlo da jedete onoliko čokolade koliko želite. Bez obzira na to što sadrži puno antioksidansa, tamna čokolada još uvijek ne zamjenjuje ostale važne oralne zdravstvene navike poput četkanja i redovitih stomatoloških pregleda kod stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića. Ako volite slatke grickalice, možete razmotriti opciju da zamijenite slatkiše za tamnu čokoladu ili kakao, naravno uvijek umjereno! Zubi će vam biti zahvalni!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.