Neki ljudi misle da je bol pouzdan vodič kada je vrijeme za posjet stomatologu. Misle da ako ih ne bole zubi i desni, ne može biti ništa loše ili ništa ozbiljno.
Ali zapravo postoji mnogo razloga zašto bol nije pouzdan pokazatelj vašeg oralnog zdravlja.
U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte zašto bol nije uvijek pokazatelj problema sa oralnim zdravljem.

Bolesti desni – Paradontoza

Mnoga ozbiljna stomatološka oboljenja neće uzrokovati bol. Bolest desni – paradontoza –  najčešće neće uzrokovati bol, iako je to vjerojatno najizazovnije stanje oralnog zdravlja s kojim ćete se suočiti. Bolest desni povezana je s bolestima srca, moždanim udarom, rakom, komplikacijama u trudnoći i dijabetesom, ali ne boli uvijek. Desni će nateći. Pocrvenjet će. Mogu krvariti i mogu se povući, ali ne bole uvijek.

Čak i redovnim i pravilnim pranjem zuba ne možemo otkloniti sav plak u ustima. Kako se plak nakuplja na zubima, on gura desni od baze zuba. Što je plak dulje tamo, to se dalje probija ispod  zubnog mesa (noseći sa sobom tisuće gadnih bakterija). Bakterije ne ostaju tamo, one se šire dalje u organizam, izjedajući čeljusnu kost i sve to bez nekog osjećaja boli. 

Bolesti desni su vodeći uzrok gubitka zuba, a ne karijes, kako mnogi misle!

Više o paradontozi pročitajte u našem blogu BOLEST KOJA DOKAZANO NAJVIŠE NAPADA POSLIJE 30-TE GODINE ŽIVOTA.

Zubna infekcija

Inficirani zub, koji se inače liječi terapijom korijenskih kanala – endodoncijom, poznat je po tome što je ponekad bolan. U drugim slučajevima, ovo stanje, koje prijeti vašim zubima, čeljusnim kostima, pa čak i potencijalno vašem životu, možda neće uzrokovati nikakvu bol. To je zato što je pritisak primarni uzrok boli u zubima, ali ako zub ima redovnu drenažu, vaš zub neće osjećati pritisak. Bez pritiska nema boli, iako imate opasnu infekciju u zubu.

Zubi bez živca – Mrtvi zubi

Kad je infekcija ubila živce u vašem zubu ili je živac namjerno umrtvljen u nekom od prethodnih liječenja, zub vas možda neće boljeti. Možda ćete osjetiti bol s nekog drugog mjesta, negdje dalje duž živca koji se povezuje sa zubom.

Ili biste mogli doživjeti fenomen poznat kao upućena bol. U ovom fenomenu vaš mozak krivo “nagađa” o tome odakle dolazi bol. Kao rezultat toga, možda mislite da imate glavobolju, ali ono što zapravo doživljavate je zubobolja.

A ovo može ići u suprotnom smjeru – možda mislite da imate zubobolju, ali uzrok je nešto sasvim drugo. Poanta je da ne možete vjerovati da će vam bol reći gdje je problem.

Karijes – nekada je bol znak da je već kasno

Baš kao što bolest desni može biti bezbolna, tako može i karijes. Zamislite kada se porežete. Što je dublja rana, to više boli/pulsira. Isto se događa s vašim zubima. Kako propadanje počinje, možda nećete osjećati ništa. Ali kako postaje sve dublje i dublje, prodire u osjetljivije dijelove vašeg zuba i tada počinje bol. Ako karijes pogodi živac duboko zakopan u vašem zubu, vjerojatno ćete znati za to.

U trenutku kada vam karijes zadaje bol, to je ili inficiran zub ili je zub možda pretrpio ozbiljna strukturalna oštećenja. Umjesto malog zubnog ispuna (plombe), sada već morate stavljati zubnu krunicu, raditi endodonciju ili vaditi zub i zamijeniti ga zubnim implantatom.

Spriječiti, a ne liječiti – Proaktivna stomatologija

Dok god mislite da je stomatologija reakcija na stvari poput boli, tada sebe stavljate u nepovoljniji položaj kada je u pitanju zaštita vašeg oralnog zdravlja. Dok god dozvoljavate da vam bol bude vodilja da nešto nije u redu, može biti prekasno da sačuvate zub, svoje desni ili svoje zdravlje bez velikih invazivnih zahvata. Na kraju potrošite puno više i vremena i novaca da pokušate vratiti svoj osmijeh, nego da ste samo redovno išli na stomatološki pregled.

Proaktivna stomatologija, s druge strane, omogućuje nam da interveniramo prije nego problemi postanu preteški. Možda ćete i dalje trebati restorativnu stomatologiju, ali neće biti tako invazivna i neće biti tako skupa. I zadržat ćete svoj osmijeh zdravim i lijepim.

Bar 2 puta godišnje očistite kamenac i pregledajte svoje zube u Dental Centru 4Smile. Biti ćete upućeni u stanje svog oralnog zdravlja i imati priliku pravovremeno reagirati.

Bolje spriječiti nego liječiti!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.