Tema ovotjednog bloga Dental Centra 4Smile govori o zdravlju zubi u trudnoći i utjecaju na zdravlje vašeg djeteta. Nekad se govorilo da se sa svakom trudnoćom izgubi po jedan zub, no danas se zna da uz adekvatnu preventivu trudnoća može proći bez neželjenih posljedica za zube.

Briga o zubima za vrijeme trudnoće treba biti pojačana. Kako se mijenjaju sve sluznice u tijelu, tako i sluznica usta postaje osjetljivija zbog povišene razine hormona progesterona. Naša Anita zna da je briga o zubima vrlo bitna, zato nas je posjetila u Dental Centru 4Smile kako bi zadnje dane trudnoće i prve dane majčinstva provela bez bolnih zubi.

Pitali smo zubara u Zagrebu, Ivana Antolkovića koje promjene se dešavaju u ustima kod trudnica?

            Poznata je pojava krvarenja i upale zubnog mesa za vrijeme trudnoće, što dovodi do otežanog i ponekad bolnog održavanja oralne higijene. Posljedica toga je nakupljanje plaka koji pojačava upalni proces zubnog mesa čime se pospješuje nastanak karijesa, pa bi tim više oralna higijena trebala biti na prvom mjestu.

 

Mučnina i povraćanje u trudnoći

Svim novim trudnicama i onima koje su to bile, poznato je da mučnina i povraćanje često prate prvo tromjesečje trudnoće. Povraćanje izaziva promjene kiselosti usne šupljine, što šteti zubnoj caklini. Sve se tegobe mogu izbjeći pravilnom higijenom i redovitim kontrolama kod zubara u Zagrebu Ivana Antolkovića, barem svaka tri mjeseca.

Važno je spomenuti da  su svi zahvati dopušteni, osim RTG snimanja. Stoga bi svaka trudnica u prvom, ili početkom drugog tromjesečja trebala posjetiti svog stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića, zbog sanacije zubi, kako bi na vrijeme dobila sve potrebne savjete i saznala pravila ponašanja za vrijeme trudnoće vezano za njene zube.

Zdravlje zubi u trudnoći utječe na oralno zdravlje vašeg djeteta

Znate li da već u trudnoći počinje i briga za zube djeteta? Osim brige o vlastitim zubima, majka je dužna brinuti se i za dijete. Tijekom trudnoće stvaraju se osnove za sve mliječne zube i to započinje u šestom tjednu trudnoće. Za njihovu potpunu i pravilnu izgradnju potrebna je pravilna majčina prehrana. To se postiže uravnoteženom prehranom, obogaćenom vitaminima i mineralima, a najveća važnost se pridaje konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda jer je kalcij iznimno bitan, kako za razvoj koštanog sustava, tako i za razvoj zubi, a pogotovo nakon petog mjeseca trudnoće, kada počinje njegova ugradnja u kosti i zube.

 

Više o oralnom zdravlju tijekom trudnoće pročitajte u našem blogu – UTJECAJ TRUDNOĆE NA ORALNO ZDRAVLJE

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.