Trudnoća donosi velike promjene, ne samo u životu već i u tijelu žene. To je razdoblje neizmjerne radosti povezano s uzbuđenjem i povećanom osjetljivosti, te samim time i potrebom za boljom zdravstvenom njegom. Tijelo majke postaje djetetov dom. Kako bi taj dom bio siguran za dijete i majku, a poslije samo za majku, treba ga održavati. U našem novom blogu obradit ćemo temu utjecaja trudnoće na oralno zdravlje majke.

Primijetili smo da dan danas veliki broj žena živi u uvjerenju stare narodne izreke  “Svaka trudnoća jedan zub manje”.  

Postoji zajedničko uvjerenje da se kalcij iz majčinog zuba može lučiti tijekom trudnoće na sličan način kao iz majčinske kosti kako bi potpomogao rast djeteta u razvoju. Međutim, studije su zapravo utvrdile da to nije slučaj.  Još davne 1943. godine, David Dragiff i Macwel Karshan napravili su detaljne kemijske analize zuba  trudnica i onih koje to nisu. Rezultati su pokazali da nisu pronađene razlike u mineralnom sadržaju u zubima trudnica, a što je najvažnije, nema smanjenja razine kalcija. Zubi žena ‘ne omekšavaju’ tijekom trudnoće, ta je teorija jednostavno lažna.

Međutim, istina je da trudnoća može dovesti do povečanog rizika za oralno zdravlje, uključujući bolesti desni i rizik od propadanja zuba. Tijekom trudnoće, povećani hormoni mogu utjecati na reakciju vašeg tijela na zubni plak (sloj bakterija na zubima).

Manje je vjerojatno da ćete imati oralnih problema tijekom trudnoće ako već imate dobre navike u održavanju higijene usne šupljine:

 • Četkajte zube najmanje dva puta dnevno (ujutro i navečer) s fluoridiranom pastom za zube.
 • Koristite zubni konac i/ili oralni tuš
 • Posjetite svog stomatologa čim saznate da ste trudna

U slučaju da vam je potreban stomatološki tretman tijekom trudnoće, važno je znati da se zahvati koji nisu hitni obavljaju nakon prvog tromjesečja. Tijekom cijele trudnoće izbjegavaju se rendgenska snimanja, međutim dozvoljena su u hitnim slučajevima, sa rendgenima niskog zračenja.

Problemi s oralnim zdravljem tijekom trudnoće mogu biti posljedica:

 • hormonalnih promjena i njihov utjecaj na zubno meso
 • mučnine
 • želja za slatkom hranom
 • podražaj na povraćanje tijekom četkanja zubi

 

Hormonalne promjene i njihov utjecaj na zubno meso

Hormoni povezani s trudnoćom kod nekih žena mogu povećati osjetljivost zubnog mesa, uključujući:

 • gingivitis (upala desni) – uglavnom se pojavljuje tijekom drugog tromjesečja. Simptomi uključuju otečenost zubnog mesa i krvarenje, osobito tijekom četkanja i korištenja zubnog konca
 • parodontna bolest koja nije dijagnosticirana ili liječena – trudnoća može pogoršati ovu kroničnu infekciju desni koja se razvija iz nekontroliranog gingivitisa i može dovesti do gubitka zuba
 • epulis trudnoće ili piogeni granulom – lokalizirano proširenje zubnog mesa koje može lako krvariti. To može zahtijevati dodatno profesionalno čišćenje i rijetko kirurški zahvat

 

Obavijestite svojeg stomatologa o bilo kakvim problemima sa zubnim mesom i redovito četkajte zube. Koristite pastu za zube koja sadrži fluor (ako to već niste učinili) kako bi što bolje zaštitile usnu šupljinu, zubno meso i zube.

 

Povraćanje, kao posljedica mučnina, može oštetiti zube

Hormoni trudnoće omekšavaju prsten mišića koji čuva hranu u želucu. Gastrički refluks (regurgitiranje hrane ili pića) ili povraćanje povezano s jutarnjom mučninom može prekriti zube jakim želučanim kiselinama. Ponovljeni refluks i često povraćanje mogu oštetiti zubnu caklinu čime se povećava rizik od propadanja zuba.

Kako spriječiti propadanje zubi:

 • Izbjegavajte četkanje zubi odmah nakon povraćanja. Dok su zubi prekriveni želučanim kiselinama, snažno djelovanje četkice može oštetiti zubnu caklinu.
 • Isperite usta temeljito vodom iz slavine.
 • Koristite bezalkoholnu tekućinu za ispiranje usta koja sadržava fluor
 • Četkajte zube barem sat vremena nakon povraćanja.

 

Podražaj na povraćanje tijekom četkanja zuba

Neke trudnice imaju problem sa četkanjem zubi, osobito kutnjaka, jer imaju podražaj na povraćanje. Međutim, ukoliko se zubi ne četkaju redovito rizik od propadanja zuba se uvećava.

Predlažemo:

 • Koristite četkicu s malom glavom ili električnu četkicu.
 • Uzmite si vremena. Usporite četkanje zubi.
 • Može vam pomoći ako zatvorite oči i koncentrirate se na disanje.
 • Ako vam okus paste za zube izaziva gag refleks, prebacite se na drugu robnu marku. Alternativno, četkanje zubi s vodom i ispiranje s bezalkoholnom tekućinom za ispiranje obogaćenom s fluorom. Vratite se na četkanje fluoridiranom pastom za zube što je prije moguće.

 

 

Žudnja za hranom tijekom trudnoće

Neke žene doživljavaju neobičnu želju za hranom i/ili izbjegavanjem hrane dok su trudne. Redovita želja za šećernim zalogajima u vidu čokolade, bombona, kolača… može povećati rizik od propadanja zubi. Umjesto toga pokušajte uživati u maloj količini slatke hrane.
Ako ništa osim slatkoga neće zadovoljiti vašu žudnju, pokušajte ponekad izabrati zdravije mogućnosti poput svježeg voća.

Važno je napomenuti da je čak i nakon konzumacije voća potrebno dobro oprati zube ili barem isprati usta s vodom.

 

 

Trudnoća i anestezija

Mnoge trudnice pitaju se je li anestezija štetna za trudnoću. Točan odgovor je da nije, čak je preporučljiva, jer je za plod mnogo traumatičnije
vaše podnošenje boli nego sama anestezija.

Anestezija je na osnovu mnogih svjetskih istraživanja bezopasna za trudnoću.
Jedini sastojak anestezije koji može biti štetan u trudnoći je felipresin.
Njega stomatolozi ne koriste za trudnice  s obzirom na to da može izazvati kontrakcije materice.

Trudnoća i lijekovi

Lijekove bi trebalo i poslije prvog tromjesečja izbjegavati, ali naravno ukoliko je ovaj vid liječenja u nekom trenutku neophodan, posavjetujte se s ginekologom koji lijekovi su najmanje štetni.

Lijekovi koji bi se svakako morali izbjegavati tijekom cijele trudnoće su aspirin i svi lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu,
jer smanjuju stupanj koagulacije što može dovesti do produženog krvarenja pri porođaju.

Za zapamtiti
 • Hormonalne promjene u trudnoći, u pojedinim slučajevima,
  mogu dovesti do određenih problema s oralnim zdravljem
 • Manje je vjerojatno da ćete imati problema s oralnim zdravljem
  tijekom trudnoće ako već imate dobre navike oralne higijene.
 • Uz pravilnu oralnu higijenu kod kuće i profesionalnu pomoć svog
  stomatologa, zubi bi trebali ostati zdravi tijekom trudnoće i nakon nje.
 • Anestezija nije štetna ukoliko je pravilno propisana
 • Svakako izbjegavati lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu

 

 

 

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.