este li se ikad zapitali zašto je toliko važno posjetiti stomatologa svakih šest mjeseci? Od oralne zdravstvene zaštite do prevencije ozbiljnih bolesti, puno je razloga da svoje polugodišnje posjete stomatologu zadržite u svom kalendaru.

Kvalitetna i redovna oralna higijena temelj je oralnog zdravlja. To znači četkati zube dva puta dnevno, koristiti zubni konac ili oralni tuš svakodnevno i zakazivati čišćenje zuba svakih šest mjeseci.

Ali ako već četkate i koristite zubni konac, zašto trebate profesionalno čišćenje zuba?
Zar je doista potrebno posjetiti stomatologa dva puta godišnje?

Odgovor je većinom – DA.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile navodimo nekoliko razloga zašto biste svog stomatologa trebali posjetiti svakih šest mjeseci.

Zadržite snažne i čvrste zube

Samostalno četkanje i čišćenje koncem ili oralnim tušem presudno je za sprječavanje karijesa i bolesti desni. Plak, gladak film koji ujutro osjetite na zubima, prirodno nastaje svaki dan, a redovna i pravilna oralna higijena je način da ga se riješite. Ako ne četkate i ne koristite zubni konac ili oralni tuš, bakterije će pojesti plak i proizvesti kiseline koje će vam istrošiti zube i desni.

Plak koji se vremenom nakuplja na kraju se pretvara u kamenac, tvrđu supstancu koja se ne može ukloniti oralnom higijenom kod kuće. Čak i ako ste predani četkač, možda postoje dijelovi zuba do kojih je teško doći, gdje se naslage mogu vremenom nakupiti i pretvoriti u kamenac. Zubni kamenac je sljedeći korak na putu do bolesti desni i karijesa.

Tijekom profesionalnog čišćenja zuba naši stomatolozi imaju alate, proizvode i tehnike potrebne za uklanjanje svih naslaga i kamenca sa zuba. Temeljito ćemo očistiti vaše zube kako bi vaš osmijeh bio zdrav.

Spriječite ili pobijedite ozbiljne probleme s oralnim zdravljem

Kad s pacijentom zakažemo čišćenje zuba, naši stomatolozi neće samo očistiti zube i pozdraviti ga. Iskoristit ćemo ovu priliku da oralnim pregledom provjerimo oralno zdravlje našeg pacijenta.

Posjet stomatologu svakih šest mjeseci znači veće šanse za prepoznavanje bilo kakvih znakova bolesti desni, dok su oni još uvijek reverzibilni. Također, stomatolog Ivan Antolković primjetit će i probleme u razvoju zuba, kao što je promatranje izbijanja umnjaka kako bi vidjeli treba li ih i kada ukloniti.

Preventivna stomatologija dugoročno će vam uštedjeti i vrijeme i novac.

Zatražite savjet o estetskoj stomatologiji iz pouzdanog izvora

Što se tiče promjene izgleda vašeg osmijeha, puno toga možete učiniti sami, posebno na odjelu za izbjeljivanje zubi. Ali ne biste li radije razgovarali s profesionalcem prije nego što isprobate veći broj skupih proizvoda dok pronađete onaj koji djeluje?

Zakazivanjem čišćenja zuba svakih šest mjeseci imate osigurano vrijeme da pitate stručnjaka o najboljem načinu za poboljšanje osmijeha kroz estetsku stomatologiju. Možemo zakazati još jedan termin za izbjeljivanje zuba jačim i sigurnijim proizvodom od onoga što biste pronašli u trgovini ili vam možemo reći više o drugim opcijama za uljepšavanje osmijeha za koje možda niste čuli prije, poput gingivektomije ili keramičkih ljuskica.

Izuzetak od pravila

Vjerojatno ste primijetili da smo na početku ovog članka rekli da stomatologa morate posjetiti svakih šest mjeseci – većinom. Pa tko je iznimka od pravila?

U konačnici, svodi se na ono što stomatolog preporučuje za vaš specifični slučaj. U rijetkim slučajevima stomatolog Ivan Antolković može preporučiti da nas posjetite samo jednom godišnje jer je vaše oralno zdravlje na dobrom putu. Isto tako, može vam predložiti da nas viđate češće ukoliko imate problema s bolesti desni. 

Više o bolesti desni pročitajte u našem blogu BOLEST KOJA DOKAZANO NAJVIŠE NAPADA POSLIJE 30-TE GODINE ŽIVOTA

Razmišljajte izvan usta

Iako je čist, pravilan i živahan osmijeh sigurno pojačalo samopouzdanja, on također može promovirati cjelokupno dobro zdravlje. 

Isto tako, ukoliko se ne održava, može ugroziti ostatak organizma.

Bakterije iz neliječene bolesti desni mogu se proširiti na druge dijelove tijela i povećati rizik od srčanih bolesti i drugih ozbiljnih stanja.

Također, prilikom redovnih pregleda možemo uočiti znakove upozorenja, simptome nekih drugih bolesti. Stvari poput nedostatka vitamina, osteoporoze, pa čak i dijabetesa mogu očitovati simptome u ustima.

Zakažite sljedeće čišćenje kamenca

Općenito, stomatolozi preporučuju profesionalno čišćenje kamenca svakih šest mjeseci. Naši stomatolozi u Dental Centru 4Smile mogu vam pomoći zaštititi osmijeh i održati oralno zdravlje. 

Zakažite svoj sljedeći termin na novoj adresi Dental Centra 4Smile – Bužanova 6a, pogledajte našu novu ordinaciju i sredite svoj osmijeh. 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.