Sve što trebate znat o umnjacima – umnjaci su treći i konačni skup molara koji kod većine ljudi niču u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama života. Kada su zdravi i pravilno poravnati doprinose funkciji žvakanja, ali češće su neusklađeni i zahtijevaju uklanjanje.

Suvremeni način prehrane, koji je znatno mekši od naših predaka, i popularnost postupaka ispravljanja zuba ortodoncijom, stvaraju potpuni zubni luk, koji uobičajeno ne ostavlja mjesta umnjacima da pravilno niknu.

Što su impaktirani – neizrasli zubi?

Do impaktiranog zuba dolazi zbog nedostatka prostora u zubnom luku. Rast i nicanje umnjaka spriječeni su prekomjernim zubima, zbog položaja čeljusne kosti ili susjednih zubi. Zub može biti i djelomično impaktiran, što znači da je dio zuba propao kroz desni ili je potpuno oštećen i nesposoban probiti zubno meso.

Koliko ozbiljan problem predstavlja impaktirani zub?

Impaktiran i djelomično impaktiran zub može biti bolan i dovesti do infekcije. Također, mogu zbijati ili oštetiti susjedne zube ili korijene. Može doći do ozbiljnijih problema ako se kost koja okružuje zahvaćeni zub napuni tekućinom jer tako dolazi do  stvaranja ciste ili apscesa. Kako cista raste, može trajno oštetiti susjedne zube, okolnu kost i živce. – Pročitajte više o apscesu

Mora li se vaditi umnjak koji ne radi probleme?

Nisu svi problemi vezani za umnjake bolni ili vidljivi. Može doći do oštećenja bez da išta osjetite. Kako umnjaci rastu, njihovi korijeni postaju duži, zubi postaju teži za uklanjanje i komplikacije postaju vjerojatnije. Nitko ne može predvidjeti kada će se pojaviti komplikacije s umnjacima, ali kada do toga dođe, okolnosti mogu biti mnogo bolnije i zubi se teže mogu izliječiti. Procjenjuje se da će oko 85% umnjaka biti uklonjeni. Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković, kao pravovremenu kontrolu preporučuje snimanje ortopana čim se osjeti nicanje umnjaka.

Kada bi trebalo odstraniti, izvaditi umnjake?

Umnjaci se lakše uklanjaju kad je pacijent mlađi, budući da njihovi korijeni još uvijek  nisu potpuno formirani, okolna kost je mekša, a postoji manja šansa za oštećenje obližnjih živaca ili drugih struktura. Vađenje umnjaka u kasnijoj dobi postaje složenije budući da su korijeni potpuno razvijeni (mogu dodirivati živce), a čeljusna kost je čvršća.

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković upozorava da ne čekate trenutak da vas umnjaci počnu smetati. Općenito, ranije uklanjanje umnjaka rezultira manje kompliciranim postupkom zacjeljivanja.

Je li za vađenje umnjaka potreban kirurški zahvat?

Vađenje umnjaka je zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, potpuno je bezbolan i rutinski se odrađuje kirurškim metodama. Stručni naziv za oralno kirurški zahvat vađenja umnjaka je ALVEOTOMIJA – saznajte više o tome

Koliko zahtjevno će biti vađenje umnjaka ovisi o nekoliko stanja, uključujući položaj zuba i razvijenost korijena. Djelomično ili potpuno impaktirani umnjaci mogu zahtijevati kirurški zahvat s dužim periodom zacjeljivanja.

Ukoliko još niste napravili ortopanski snimak čeljusti i provjerili svoje umnjake, sad je vrijeme da to učinite! Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković, na besplatnom prvom pregledu savjetovat će vas koje je najbolje rješenje za vašu situaciju.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.