Pulsirajuća zubobolja ne samo da je bolna, već uvelike može ometati svakodnevan život. Počinje s iznenadnim kratkim, jakim bolovima. Ukoliko se pravovremeno ne izliječi, bolovi mogu postati konstantni i izazvati infekciju koja uzrokuje oticanje, gubitak zuba i širenje bakterija na ostatak organizma.

Jasno je da pulsirajuća zubobolja znači da nešto nije u redu sa zubom – ali što točno uzrokuje pulsiranje?

Pulsirajuća zubobolja – pulpitis

Uzroci:

  • Pukotina na zubu – ponekad i oku nevidiljiva, može se otkriti jedino rendgenskom snimkom zuba ili cijele čeljusti
  • Karijes – dublji karijes dentina može uzrokovati pulsiranje zuba. Jednom kad se stvori šupljina u zubu, otvara se prolaz hrani i bakterijama prema zubnom živcu, što posljedično stvara iritaciju
  • Previsoki ispun/plomba/krunica – kada se napravi ispun ili protetski nadomjestak koji je u prejakom kontaktu sa zubom suprotne čeljusti

Svaki od navedenih uzroka može nadražiti živac koji se nalazi unutar zuba. Kada se to dogodi, živac postaje upaljen i dolazi do stanja koje stomatolozi nazivaju pulpitisom.

Prvi simptom je bol na hladno. Ukoliko se bol zanemaruje s vremenom će se samo pojačati i živac će reagirati i na hladno i na toplo.

Prije posjete svom stomatologu u Zagrebu, Ivanu Antolkoviću u Dental Centru 4Smile, možete ublažiti bol ispiranjem slanom vodom i analgetikom npr. Ibuprofen. Samo stomatolog može odrediti što je točno uzrok pulsiranja zuba.

Infekcija ili Apsces

Ukoliko se neki karijes zanemari nakon što dopre do zubnog živca, bakterije će izazvati stvaranje ciste ili granuloma. Granulom može biti prisutan u kosti čeljusti i duži vremenski period bez da smo uopće svjesni da ga imamo.

Ljeto je kritično vrijeme za “neotkrivene” granulome. Vrućine pogoduju stvaranju većeg broja štetnih bakterija u usnoj šupljini i granulom vrlo lako može preći u APSCES.

Infekcija ili apsces je lokalna gnojna upala koja kao posljedicu ima oticanje lica i uništavanje čeljusne kosti.  Ne liječi li se pravovremeno, može uzrokovati trajno oštećenje kosti, te bakterija mogu ući u krvotok – SEPSA.

Pulpitis se uspješno može izliječiti endodontskim tretmanom, a kod apscesa je koji put uz endodontski tretman potrebna i apikotomija.

U trenutku kada osjetite pulsirajuću zubobolju, nemojte gubiti vrijeme, odmah se naručite na besplatni pregled kod svog zubara u Zagrebu, Ivana Antolkovića i spasite zub dok je to moguće!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.