Što napraviti kad ispadne zubna krunica koju imate privremeno ili već fiksno cementiranu? Prvo i osnovno, BEZ PANIKE!

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile uputit ćemo vas što je potrebno učiniti kad vam ispadne zubna krunica i kako ćemo zajedničkim snagama spasiti vaš zub i osmijeh.

ISPALA MI JE ZUBNA KRUNICA, ŠTO DA RADIM?

Prvo što trebate učiniti nakon lomljenja ili gubitka zubne krunice je pregledati područje gdje se nalazila zubna krunica. To će vam pomoći da odredite trebate li hitno zakazati stomatološki pregled.

Ukoliko ste pronašli zubnu krunicuzadržite je. Odmah se obratite svom stomatologu u Zagrebu.

Ukoliko se radi o zubnoj krunici na frontalnom dijelu osmijeha, stomatolog Ivan Antolković preporučit će vam da dobro očistite područje oko zuba i vratite zubnu krunicu natrag na zub pomoću ljepila za privremenu protezu.

Ukoliko se radi o zubu u stražnjem dijelu osmijeha, bilo bi bolje da ne vraćate zubnu krunicu sami jer, od sile zagriza, mogla bi opet ispasti.

U oba slučaja potrebno je odmah zakazati termin kod vašeg stomatologa od povjerenja.

Ukoliko zubna krunica nije oštećena, stomatolog Ivan Antolković, već u jednom terminu može ponovno fiksirati zubnu krunicu i vratiti osmijeh u početno stanje.

U slučaju da ne možete pronaći zubnu krunicunemojte paničariti. Može se izraditi nova i primijeniti na zub.

KADA SE GUBITAK ZUBNE KRUNICE SMATRA HITNOĆOM?
  • Ako zubna krunica ili prirodni zub ispod krunice imaju nazubljeni rub ili kut koji može ozlijediti tkivo jezika ili obraza
  • Patite od jake boli
  • Zubna krunica visi ili predstavlja opasnost od gušenja
  • Ne možete potpuno ukloniti zubnu krunicu

Ukoliko zubna krunica ispadne u cijelosti, a nemate značajne bolove, hitni stomatološki pregled najčešće nije potreban. Međutim, najbolje je što prije zakazati termin kod stomatologa kako bi zaštitili prirodni zub.

Kao opće pravilo, trebali biste zakazati termin za posjet stomatologu u roku od tjedan dana nakon gubitka zubne krunice.

NA ŠTO MORAM PAZITI KADA MI ISPADNE ZUBNA KRUNICA?

ORALNA HIGIJENA

Budući da je izložen ranjivi temeljni zub, važno je prakticirati iznimno pažljivu oralnu higijenu nakon gubitka zubne krunice.

Četkajte pažljivo i temeljito, najmanje dva puta dnevno. Također biste trebali pregledavati zub svaki dan kako biste bili sigurni da se tkivo i okolno područje dodatno ne oštećuju.

IZBJEGAVAJTE ODREĐENU HRANU

Dok čekate na pregled kod stomatologa, trebali biste izbjegavati određene namirnice i pića kako biste smanjili oštećenja temeljnog zuba.

Izbjegavajte ljepljivu hranu koja se može stopiti s otkrivenim zubom. Također, potrebno je izbjegavati izuzetno toplu ili hladnu hranu i pića kako biste smanjili bol i osjetljivost zuba.

Ukoliko je moguće, koristite suprotnu stranu čeljusti za žvakanje.

Konačno, nemojte paničariti. Zubne krunice nisu namijenjene vječnom trajanju, a ponekad i neočekivano ispadnu. Uz sjajnog stomatologa na vašoj strani, slomljenu ili izgubljenu zubnu krunicu možete brzo i jednostavno riješiti.

Više o zubnim krunicama saznajte na našem YouTube kanalu Dental Centar 4Smile

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.