Endodoncija – liječenje zubnih kanala, vađenje živaca, devitalizacija zuba  – je grana u stomatologiji koja se prije svega bavi tretiranjem tzv. zubne pulpe koja se nalazi u samom kanalu zuba, dok se pak kanal nalazi u svakom korjenu zuba.

Liječenje zuba, vađenje živaca, liječenje kanala ili kako pacijenti najviše vole reći “doktor mi je umrtvio živac” poznato je kao jedno od najneugodnijih tretmana u stomatologiji. ZAŠTO?

Prije svega, kad karijes dospije do zubne pulpe pojavljuje se većini poznata i neugodna bol. Što se duže čeka na liječenje, bol postaje neugodnija. S obzirom na to da se liječenje kanala, tj. endodoncija, do unazad nekoliko godina radila isključivo ručno, kod jače upale i neiskusne ruke, znala je predstavljati izrazito neugodno iskustvo.

Mnogi će potvrditi da im je liječenje zuba, kroz nebrojene dolaske kod stomatologa, predstavljalo ružno i nelagodno iskustvo. Kada bi došli na liječenje zuba, umjesto jedne posjete, dobili bi lijek za devitalizaciju i karticu sa terminima za više posjeta, sve dok napokon ne bi riješili problem sa zubom. Ako se slučajno ne bi uspjeli uskladiti za termine sa svojim stomatologom, taj lijek bi predugo ostao u zubu i izazvao bi izrazito neugodan zadah. Pacijenti bi prekidali terapiju liječenja, zub bi odumro i istrulio, te u konačnici bio za vađenje.

Međutim, u današnje vrijeme sa modernom tehnologijom i stručnom rukom, liječenje zuba postao je bezbolan tretman koji se može riješiti u jednoj posjeti!

Postoje dva načina liječenja korijenskih kanala – ručna endodoncija s hladnim punjenjem i strojna endodoncija s hladnim ili toplim punjenjem koje se naknadno stvrdne.

Strojna endodoncija

U Dental Centru 4Smile koristimo najmoderniji aparat za strojnu obradu kanala zuba (VDW Gold), te RVG – intraoralni rentgen kojim se provjerava točnost svakog punjenja.

Pacijent može i sam vidjeti jesu li kanali napunjeni do kraja, što je izrazito važno. Ukoliko liječenje nije odrađeno kako treba s vremenom će se opet pojaviti bol i neće biti moguće spasiti zub.

Tehnikom strojne endodoncije, tj. strojnog liječenja kanala zuba, omogućuje se:

  • sigurnost – vrh strojnih instrumenata nema mogućnost probiti zid dentina, a instrumenti pasivno leže u kanalu pa nema straha od loma
  • temeljitost – rotacijom strojnog instrumenta uklanja se inficirani dentin sa svih stijenki korijenskog kanala pokretom iščetkavanja, za razliku od instrumenata koji se vrte puni krug i obrađuju samo središte kanala
  • minimalna invazivnost – bez nepotrebnog i preobilnog gubitka zida dentina
  • ugodnost – bezbolno i brzo završeno liječenje zuba

 

 • I ONO ŠTO JE NAJVAŽNIJE  – RJEŠAVA SE U JEDNOJ POSJETI

Naš stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković prije svega misli na zdravlje svojih pacijenata i potrudit će se spasiti svaki zub prije nego se odluči na vađenje. Čuvajte svoje zube, odstranite karijese na vrijeme ili još bolje spriječite ih sa redovnom i pravilnom oralnom higijenom! U Dental Centru 4Smile možete prevenirati popravke redovitim kontrolama, svakih 6 mjeseci.

Perite one zube koje želite zadržati ;)

 

 

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.