Uz odgovarajuću njegu, zubi koji su podvrgnuti endodontskom liječenju imat će jednaku trajnost kao i ostali prirodni zubi.

Ipak, liječeni zub se možda neće uvijek uspjeti pravilno izliječiti, što može uzrokovati daljnje postojanje boli. U nastavku pročitajte zašto ponekad zub ne bude pravilno izliječen.

Ponekad se bol javlja mjesecima ili godinama nakon tretmana, a u tom slučaju je potrebna endodontska revizija.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte što je to revizija zuba, te kada i zašto je potrebna. Kao i uvijek, vjerujemo da ćete edukacijom o stomatološkim zahvatima postići bolje razumijevanje stomatologije, a time se i riješiti straha od zubara!

KADA JE POTREBNA REVIZIJA ZUBA?

S pojmom revizije zuba najčešće se možete susresti unutar tretmana endodoncije, prilikom postavljanja zubnih krunica ili ako vam pri rendgenskom snimanju u ordinaciji Dental Centar 4Smile na zubu bude ustanovljen granulom ili vidljivo neispravno punenje zubnih kanala.

Ukratko, granulom se stvara oko korijena zuba, čime organizam sprječava da se bakterije šire dalje u cirkulaciju.
Ako sumnjate na granulom, česti simptomi su bol pri zagrizu i gnojna fistula na okolnom zubnom mesu.

Važno je znati da zapravo niti jedan nepravilno liječen zub ne može biti podvrgnut bilo kakvom daljem stomatološkom postupku (zubnim krunicama) jer, čak i ako nije sada, u budućnosti može biti uzročnik upale.

Za liječenje upale, stomatolog Ivan Antolković, liječit će zubni kanal provedbom tretmana strojne endodoncije.
U endodonciji se revizija kanala provodi nakon općih postupaka čišćenja kamenca i uklanjanja karijesa. 

Osim odstranjivanja uzročnika koji su izazvali upalu prostora oko zubnog živca, endodoncija sprječava i upalu oko vrha korijena zuba.

KOJI SU RAZLOZI NEUSPJEŠNOG LIJEČENJA ZUBA?

Ako prvobitno liječenje zuba endodoncijom nije bilo ispravno provedeno, potrebno je napraviti reviziju punjenja kanala zuba.

Dakle, stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković, revizijom će ponoviti već jednom odrađen proces liječenja zuba u slučaju da je prošlo liječenje zuba bilo neuspješno.

Prvobitno liječenje zuba se smatra neuspješnim ako tijekom njegove provedbe nisu popunjeni svi zubni kanali do vrha i eliminirane sve bakterije, stoga postoje u kanalu ili tkivu oko korijena zuba.

Neuspješno liječenje zuba javlja se:

Zbog zakrivljenih ili uskih kanala koji nisu obrađeni tijekom početnog liječenja ili kompliciranih kanala koji su ostali neotkriveni. 

  • Konzervativna metoda liječenja zubnih kanala (ručna endodoncija s hladnim punjenjem): nažalost nije uvijek uspješna kod liječenja uskih i zakrivljenih zubnih kanala. 

Pristup kanalu zuba može biti otežan zbog njegovog zakrivljenog oblika, čime postaje nedostupan ručnim stomatološkim instrumentima.

Nepotpuno liječenje zuba uzrokuje poteškoće pri osiguravanju da kanal u potpunosti bude očišćen od bakterija.

Tijekom postupka postavljanja zubne krunice i ispuna važno je da budu postavljeni unutar odgovarajućeg vremena zbog pravilnog održavanja zubi u stanju sterilnosti.
Stanje sterilnosti osigurava da ne dođe do nakupljanja bakterija koje kasnije mogu uzrokovati probleme u zatvorenom zubu.

Slinu i ulazak zraka u unutrašnjost liječenog zuba važno je spriječiti zbog potencijalnog ulaska bakterija. Slina također može biti uzrok da zubni ispun ili zubna krunica ne sjedaju čvrsto na površinu zuba.

Također, važno je spomenuti i da samim prolaskom vremena materijal kojim je popunjen ispun slabi.

Puknuta i labava zubna krunica ili ispun često izlažu zub infekciji.

Stoga, ako primjetite da vam je zubni ispun istrošen ili zubna krunica labava, odmah se obratite vašem stomatologu od povjerenja, doktoru Ivanu Antolkoviću.

STROJNA ENDODONACIJA

Prilikom liječenja zubnih kanala izrazito je važno da se zubni kanali obrade i liječe u cijelosti, kako ne bi došlo do upale.

Zato u Dental Centru 4Smile koristimo strojnu endodonciju s hladnim ili toplim punjenjem koje se naknadno stvrdne.

Strojna endodoncija omogućava:

  • sigurnost – vrh strojnih instrumenata nema mogućnost probiti zid dentina, a instrumenti pasivno leže u kanalu pa nema straha od loma
  • temeljitost – rotacijom strojnog instrumenta uklanja se inficirani dentin sa svih stijenki korijenskog kanala pokretom iščetkavanja, za razliku od instrumenata koji se vrte puni krug i obrađuju samo središte kanala
  • minimalna invazivnost – bez nepotrebnog i preobilnog gubitka zida dentina
  • ugodnost – bezbolno i brzo završeno liječenje zuba
POSTUPAK REVIZIJE ZUBA

U postupku revizije zuba stomatolog Ivan Antolković će ponovo otvoriti zub kako bi dobio pristup materijalu za punjenje kanala korijena zuba.

Zatim će, vaš stomatolog Ivan Antolković, ukloniti restauracijski materijal iz prošlog liječenja, kako bi omogućio pristup kanalu.

Sljedeći korak bit će detaljan pregled unutrašnjosti problematičnog zuba i čišćenje samog kanala zuba.

Nakon čišćenja, stomatolog Ivan Antolković, ispunit će zubni kanal pomoću strojne endodoncije, provjeriti punjenje rtg digitalnom snimkom zuba i zatvoriti ga.

Posljednji važan korak je stavljanje zubnog ispuna, odnosno zubne plombe za popravak zubne krune ili obnovu baze za novu zubnu keramičku krunicu.

ŠTO NAKON REVIZIJE ZUBA?

Nakon samog popravka korijenskog kanala, funkcionalnost zuba nije u punoj snazi.

Važno je da se, ako niste sve obavili unutar jednog tretmana, što prije vratite svom stomatologu

Kako bi se liječenje uspješno provelo, vašem zubu je potrebna nova keramička zubna krunica ili novi zubni ispun za vraćanje pune funkcionalnosti zuba.

Tako ćete spriječiti i ponovnu infekciju korijenskog kanala ili moguć vertikalni prijelom zuba.

U najgorem slučaju, izbjegavanje nastavka terapije kod stomatologa uzrokovat će potrebu za ponovnim popravljanjem korijenskog kanala ili gubitak zuba.

Dolazak na besplatan pregled u Dental Centar 4Smile može vam pomoći da otkrijete je li vam potrebna revizija zuba kako biste na vrijeme mogli očuvati svoj zub.
Stomatolog Ivan Antolković pobrinut će se izliječiti svaki zub u nevolji, o kakvoj god bolesti zuba je riječ!

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.