sto-je-oseointegracija-kljuc-uspjeha-ugradnje-zubnih-implantata

.

Zubni implantati su inovativno i učinkovito rješenje za nadoknadu zuba. Oni su vrsta nadomjestaka za zube koji su dizajnirani da funkcioniraju i osjećaju se kao prirodni zubi. Zubni implantati se kirurški postavljaju u čeljusnu kost, gdje se stapaju s kosti kako bi pružili stabilnu i dugotrajnu osnovu za zamjenski zub ili most, tj. nadomještaju prirodni korijen zuba. 

Znanost iza zubnih implantata temelji se na procesu poznatom kao oseointegracija. Oseointegracija se odnosi na biološki proces koji se događa kada se kost spoji s metalnom površinom, kao što je zubni implantat. Ovaj proces prvi je otkrio švedski istraživač po imenu Per-Ingvar Brånemark 1950-ih.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile objasnit ćemo vam što je oseointegracija i zašto je upravo oseointegracija ključna za uspješnost i održivost zubnog implantata.

Što je oseointegracija?

Oseointegracija je izraz koji se koristi za opisivanje procesa spajanja zubnog implantata s okolnim koštanim tkivom u čeljusti. Ovaj fenomen je ključ dugoročnog uspjeha terapije dentalnim implantatima, jer omogućuje da implantat funkcionira kao stabilna i trajna zamjena za zub koji nedostaje.

Da biste razumjeli kako funkcionira oseointegracija, važno je prvo razumjeti strukturu čeljusne kosti. Čeljusna kost se sastoji od guste mreže mineraliziranog tkiva koje se neprestano razgrađuje i obnavlja u procesu poznatom kao remodeliranje. Ovaj proces omogućuje kosti da se prilagodi naprezanjima tijekom svakodnevnih aktivnosti poput žvakanja i govora.

Kada se zubni implantat ugradi u čeljusnu kost, stvara se mali razmak između površine implantata i okolnog koštanog tkiva. Ovaj jaz je poznat kao sučelje implantata i kosti. Tijekom vremena, prirodna reakcija tijela na cijeljenje uzrokuje migriranje koštanih stanica u otvor i pričvršćivanje na površinu implantata.

Ovaj proces rasta i pričvršćivanja kosti poznat je kao oseointegracija. Obično je potrebno nekoliko mjeseci da se oseointegracija završi, a tijekom tog vremena implantat ne smije biti opterećen kako bi se stanice kostiju u potpunosti integrirale s površinom implantata.

Jedina iznimka u slučaju opterećenja implantata je terapija All on 4 ili All on 6.

S vremenom će koštano tkivo nastaviti rasti oko implantata, dodatno jačajući vezu i pružajući sigurnu osnovu za zamjenski zub (keramičku krunicu), zubni most ili zubnu protezu.

Što je potrebno da oseointegracija zubnog implantata bude uspješna?

Uspjeh oseointegracije ovisi o nizu čimbenika, uključujući kvalitetu i kvantitetu koštanog tkiva, dizajn i postavljanje implantata te zdravlje i navike pacijenta. 

Titan i legure titana obično se koriste za zubne implantate jer imaju jedinstveno svojstvo koje im omogućuje spajanje s kosti.

Općenito, zdravi pacijenti s dobrim oralnim higijenskim navikama i jakom gustoćom kostiju imaju veću vjerojatnost da će doživjeti uspješnu oseointegraciju nego pacijenti koji puše, imaju oslabljen imunološki sustav ili pate od određenih medicinskih stanja.

Nakon što je oseointegracija završena, implantata postaje potpuno integriran s okolnim koštanim tkivom, tvoreći stabilnu i trajnu osnovu za zamjenski zub ili zube. To omogućuje vraćanje normalne funkcije i izgleda, kao i sprječavanje daljnjeg gubitka koštane mase i oštećenja okolnih zuba.

Kada oseointegracija može biti neuspješna?

Iako je oseointegracija kritična komponenta procesa implantacije zuba, važno je napomenuti da se mogu dogoditi iznimke da oseointegracija bude neuspješna. 

Čimbenici poput infekcije, nepravilnog postavljanja implantata i slabe gustoće kostiju mogu pridonijeti neuspjehu oseointegracije zubnog implantata. Osim toga, neki pacijenti mogu doživjeti stanje poznato kao periimplantitis, što je upalni odgovor koji može dovesti do gubitka kosti i otkazivanja implantata.

Kako smanjiti rizik “odbačenog zubnog implantata”?

Kako bi se smanjio rizik od “odbacivanja” zubnog implantata, važno je da pacijenti održavaju dobre navike oralne higijene, idu na redovite stomatološke preglede i čišćenja te slijede upute stomatologa za postoperativnu njegu. Na taj način pacijenti mogu povećati svoje šanse za uspješnu oseointegraciju i uživati u dugoročnim dobrobitima terapije zubnim implantatima.

Zaključno, oseointegracija je ključ uspjeha zubnih implantata. To je složen biološki proces koji zahtijeva osjetljivu ravnotežu čimbenika da bi se dogodio. S pravim materijalima, iskusnom kirurškom tehnikom i brigom o pacijentu, stomatolog može postići visoku stopu uspjeha za oseointegraciju i pružiti pacijentima stabilnu i dugotrajnu opciju nadomjestka zuba. 

Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, zubni implantati mogu biti idealno rješenje za vraćanje osmijeha i samopouzdanja. Posavjetujte se sa svojim stomatologom Ivanom Antolkovićem kako biste utvrdili odgovaraju li zubni implantati za vas.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.