Bolujete od paradontoze i tražite pravi tretman za liječenje paradontoze? Ako su vam parodontalni džepovi jako duboki, onda je najbolja terapija za vas kiretaža gingive, tj. kiretaža zuba.

Što je kiretaža zuba – u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile objasnit ćemo vam što je kiretaža zuba:

  • Kada je potreban tretman kiretaže zuba?

  • Je li kiretaža zuba bolna?

  • Koliko traje tretman kiretaže zuba?

  • Svako koliko je potrebno raditi kiretažu zuba?

  • Prednosti i nedostaci kiretaže zuba

Što je kiretaža zuba?

Kiretaža zuba je profesionalni stomatološki tretman koji se radi, uz prisutnost upaljenih desni, radi uklanjanja nakupina kamenca. Kiretažu gingive ne treba miješati s tradicionalnim čišćenjem zubnog kamenca koje se obavlja bez dodirivanja područja desni.

Kiretaža zuba je intenzivniji tretman kojim se ispravljaju parodontalni problemi, a izvodi se ispod linije desni. Kiretaža zuba je proces u kojem se desni prvo struže kako bi se uklonio kamenac, a zatim se polira i zaglađuje do korijena zuba.

Kada je potreban tretman kiretaže zuba?

Bolesti desni su uzrokovane nakupljanjem bakterijskog plaka koji se može izbjeći četkanjem zuba dva do tri puta dnevno. Međutim, četkanje zuba nije dovoljno za ubijanje bakterija, jer je teško doći do nekih područja zuba, posebno do ruba zubnog mesa.

Budući da su parodontalne bolesti asimptomatske, potrebno je redovito odlaziti stomatologu koji može otkriti problem i preporučiti kiretažu. Međutim, bolesti, poput gingivitisa, kada su jako uznapredovale, mogu imati vidljive simptome poput natečenih i crvenih desni.

Je li kiretaža zuba bolna?

Kiretaža zuba je stoatološki tretman koji se provodi kako bi se uklonili bakterijski plak i nakupina kamenca. Ovaj tretman je invazivniji od tradicionalnog čišćenja zubnog kamenca jer pokušava ukloniti bakterije nakupljene unutar zubnog mesa dok se zub ne ispolira do korijena.

Općenito, to nije bolan proces jer se radi uz lokalnu anesteziju, no nakon što se učinci anestezije smire, pacijenti obično osjećaju laganu nelagodu i osjetljivost posebno u području desni. Tada je dovoljno popiti neki analgetik.

Koliko traje tretman kiretaže zuba?

Trajanje kiretaže zuba određuje se ovisno o oštećenju zuba i količini bakterijskog plaka ili kamenca u zubnom mesu. Kada su slučajevi vrlo složeni, stomatolozi obično dijele tretman na nekoliko dijelova, ali općenito se dijeli na dvije sesije, nudeći pacijentu ugodnije liječenje bez komplikacija.

U prvoj posjeti kod stomatologa zahvat kiretaže zuba traje otprilike dva sata jer je potrebno napraviti razne analize i studije kako bi se utvrdila količina i složenost bakterijskog plaka.

Za drugu posjetu, vrijeme je kraće, otprilike sat i pol za tretiranje dva preostala kvadranta. Po završetku liječenja, stomatolog prema rezultatima analize mora pacijentu prepisati antibiotike za borbu protiv prisutnih bakterija.

Svako koliko je potrebno raditi kiretažu zuba?

Nakon postavljene dijagnoze i odrađenog zahvata zakazuju se pregledi parodontalnog održavanja svaka dva do tri mjeseca. Važno je zapamtiti da će se paradontoza vjerojatno ponovno pojaviti ako se ne poduzme potrebna njega.

Sljedeći zakazani pregledi omogućuju stomatologu da provede tretman održavanja na zubima koji zahtijevaju više pažnje zbog nakupljanja bakterijskog plaka. Na taj način pacijent može izbjeći invazivniji tretman kiretaže zuba, stoga je važno redovito posjećivati stomatologa.

Prednosti i nedostaci kiretaže zuba

Prednost
Kiretaža zuba je zahvat kojom se poboljšava stabilnost zuba, zdravlje desni i osjećaj okusa te se sprječava pojava kardiovaskularnih bolesti.

Nedostatak
Nedostatak je taj što nakon tretmana, kada desni više ne budu natečene, zubi mogu biti minimalno osjetljiviji.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.