Kiretaža korijena zuba jedan je od najvažnijih preventivnih stomatoloških tretmana za izbjegavanje problema sa zubima.
U ranijem blogu Dental Centra 4Smile kojeg možete pročitati ovdje, spomenuli smo koliko je kiretaža važna za liječenje parodontoze.
U ovotjednom blogu ponovit ćemo gradivo, te objasniti ostale prednosti kiretaže zuba.

Za početak,

ŠTO JE KIRETAŽA ZUBA?

Kiretaža zuba je postupak koji provodi vaš stomatolog Ivan Antolković kako bi uklonio sav plak i kamenac koji okružuje zub iznad i ispod linije desni.
Uklanjanjem nakupina zubnog kamenca, zubno meso se održava zdravim. Zbog toga je kiretaža važna za prevenciju i liječenje parodontalnih problema.
Kiretaža korijena zuba nije isti tretman kao tradicionalno čišćenje zubnog kamenca koje se obavlja bez dodirivanja područja desni.

Zbog nedostatka svijesti o dentalnim problemima, većina ljudi kiretažu zuba smatra postupkom izbjeljivanja zuba i odlučuju se za postupak tek kada primijete žute zube.
U većini slučajeva, kiretaža zuba je potrebna svakih godinu do dvije kod pacijenata sa parodontnim džepovima i uznapredovalom parodontozom.
Manje kompleksan
tretman čišćenja zubnog kamenca bi se čak trebao provoditi svakih 6 mjeseci kod svih pacijenata.

KAKO SE PROVODI KIRETAŽA ZUBA?

Kiretaža zuba svakako se mora obaviti u stomatološkoj ordinaciji.
Kada zakažete pregled u Dental Centru 4Smile, možete očekivati da će postupak kiretaže zahtijevati jedan ili više posjeta ovisno o ozbiljnosti infekcije desni.
Ako se ne radi o rutinskoj kiretaži, već uznapredovaloj infekciji, vjerojatno će vam biti potrebna dva ili tri posjeta svom stomatologu Ivanu Antolkoviću.

U prvoj posjeti, zahvat kiretaže zuba će trajati otprilike do sat vremena  jer je potrebno napraviti analize kako bi se utvrdila količina i složenost bakterijskog plaka.
Druga posjeta će trajati otprilike 45 minuta za tretiranje dva preostala kvadranta čeljusti.

Vaš stomatolog Ivan Antolković će kiretažu zuba provesti dentalnim alatima koji se nazivaju kirete i ultrazvučni instrumenti.
Kireta je važan alat za uklanjanje nakupina dentalnog plaka koji se ne mogu strugati sondom niti ukloniti četkanjem.
Kiretaža zuba se može provoditi iznad linije desni (supragingivalno) i ispod linije desni (subgingivalno).

Kiretaža zuba je obično bezbolan tretman ako imate zdrave desni.
Ipak, tijekom postupka kiretaže zuba, može se osjetiti blaga neugoda, posebice ako je riječ o subgingivalnoj kiretaži ili ako imate osjetljive desni.
Kako bi osigurao potpunu bezbolnost tretmana, stomatolog Ivan Antolković će vam prvo dati lokalnu anesteziju, a potom uroniti kiretu u parodontalni džep kako bi provjerio njegovu dubinu.
Više o svim stomatološkim alatima možete pročitati ovdje.

Nakon uranjanja kirete u parodontalni džep, stomatolog Ivan Antolković će sastrugati plak i kamenac s vaših zuba i desni.
U idućem koraku, stomatolog Ivan Antolković će izvršiti kiretažu korijena zuba.
Ovim će zahvatom stomatolog zagladiti korijen vaših zuba kiretama.
Rezanje korijena pomoći će vašim desnima da čvrsto pričvrste korijene zuba.

Ako je potrebno, vaš stomatolog Ivan Antolković će vam savjetovati dodatne tretmane za desni ovisno o zdravlju desni i zubi.
U teškim slučajevima gingivitisa bit će potrebno provesti kirurško liječenje, jer je kiretaža zuba početni tretman za bolesti desni.
Po završetku liječenja kiretažom zuba, stomatolog će na temelju analize pacijentu prepisati antibiotike za borbu protiv prisutnih bakterija.

ZAŠTO JE POTREBNA REDOVNA KIRETAŽA ZUBA?

Nakupljanje plaka i zubnog kamenca u ustima je neizbježna pojava.
Slina, bakterije i proteini u ustima stvaraju tanak sloj koji prekriva zube.
Tijekom konzumacije hrane i pića,  male čestice hrane, kiselina i šećer se lijepe se za ovaj tanak sloj. To nakupljanje nazivamo dentalnim plakom.
Zubni plak može uzrokovati bolesti desni kao što su gingivitis, parodontitiskrvarenje desni.

Redovito pranje zubi uz pravilnu tehniku ​​četkanja zuba, čišćenje koncem i uporaba dentalnog tuša će pomoći u uklanjanju naslaga i prevenciji bolesti desni.
Međutim, neće u potpunosti zamijeniti potrebu za redovnim stomatološkim uklanjanjem kamenca i plaka, jer je četkanjem zuba teško doći do nekih područja zuba, posebno do ruba zubnog mesa.
Ako održavate desni zdravima, zubno meso će čvrsto pristajati oko zuba.

Ako se u vašim ustima počnu razvijati bolesti desni, zubno meso neće čvrsto stisnuti zube i doći će do postupnog labavljenja zuba.
Važno je napomenuti da su parodontalne bolesti asimptomatske, što je još jedan razlog za redovan odlazak stomatologu za prevenciju napredovanja eventualne bolesti.
Ipak, mogu imati vidljive simptome poput natečenih i crvenih desni.

Kada se bolesti desni ne liječe, dovode do krvarenja desni, formacije  dubljih džepova u desni i  nakupljanja plaka – uzročnika lošeg zadaha.
Također, u doba trudnoće je posebice važno izbjegavati bolesti desni, jer gingivitis u trudnoći čak može dovesti i do prijevremenog poroda.
Zbog prevencije svih navedenih problema, važno je da se kiretaži podvrgavate u redovnim vremenskim razmacima.

Ako je bio prisutan problem parodontoze, važno je zapamtiti da će se parodontoza vjerojatno ponovno pojaviti ako se ne poduzme potrebna njega.
Sljedeći zakazani pregledi omogućuju stomatologu da provede tretman održavanja na zubima koji zahtijevaju manje pažnje zbog nakupljanja bakterijskog plaka.
Tako pacijent može izbjeći invazivniji tretman kiretaže zuba.

PREDNOSTI KIRETAŽE ZUBA

Osnovne prednosti kiretaže zuba je da poboljšava stabilnost zuba, zdravlje desni i osjećaj okusa te se sprječava pojava kardiovaskularnih bolesti.
Vaši prirodni zubi bit će očuvani dugo vremena.
Ako kiretažu zuba provodite u redovitim intervalima prema savjetu vašeg stomatologa, vrlo su rijetke šanse za razvoj bolesti desni kao što su gingivitis, parodontitis i krvarenje desni.

Estetske prednosti kiretaže za vaš osmijeh su uklanjanje mrlja na zubima, čime dobivate svjetliji i samopouzdaniji osmijeh.
Osim toga, uklanjanjem zubnog kamenca se možete riješiti lošeg zadaha.

Kiretaža zuba svakako će održati vašu usnu šupljinu zdravom.
Redovitim tretmanima ćete uštedjeti novac na stomatološkim tretmanima koji liječe bolesti nastale pretjeranim nakupljanjem kamenca i zubnog plaka.

NEDOSTATAK KIRETAŽE ZUBA

Nakon tretmana kiretaže zuba, kada desni više ne budu natečene, zubi mogu biti malo osjetljiviji.
No ne brinite, jer je tada je dovoljno popiti neki analgetik.

Kiretaža zuba nikako ne oštećuje zube, već ima brojne prednosti u liječenju i prevenciji bolesti gingive a i cjelokupnog zdravlja.
Zbog toga je važno da dolazite na redovan pregled u Dental Centar 4 Smile, a vaš stomatolog Ivan Antolković svojom će se stručnošću pobrinuti oko svih tretmana i liječenja koja su vam potrebna.
Također, može vas savjetovati o preventivnim mjerama za zdrave zube!
Dakle, posjetom svog stomatologa Ivana Antolkovića definitivno ne možete pogriješiti, a vaši zubi bit će vam zahvalni.

 

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.