Svi znamo da nezdrava hrana i slatkiši loše djeluje na zube. Međutim, postoje i mnoge druge manje poznate loše navike koje mogu ugroziti zdravlje zuba. U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile možete saznati kojih je to 5 navika koje štete zubima i osmijehu.

Žvakanje leda

Ponekad iz dosade osjetimo potrebu žvakati kockice leda; što nije nikako pametno. Zubi su čvrsti, ali isto tako su i kockice leda, a stalan sudar dva tvrda predmeta nikad se ne završava dobro. Što više žvačete kockice leda, zubi će biti slabijii. Možete oštetiti zubnu caklinu, čak se može i odlomiti komadić zuba ili može doći do iritacije zubnog mesa.

Grickanje noktiju

Općenito, grickanje noktiju je loše jer je nezdravo, nehigijenski te upućuje na nervozan karakter osobe.  Međutim, opasno je i za zube. Neprekidno grickanje noktiju ugrožava vašu caklinu, uzrokuje pucanje zuba i njihovo pomicanje, a klice ispod noktiju mogu dovesti do infekcije desni i puno opasnijih bolesti za cijeli organizam.
Više o tome zašto ne bi smijeli gristi nokte pročitajte u našem blogu GRIZETE NOKTE? SAZNAJTE KAKO TA NAVIKA UTJEČE NA ZUBE

Brušenje / škripanje zubima

Često nehotice stisnemo / brusimo zube kad se naljutimo ili smo nervozni. To je vrlo loše za zube i ako se stalno radi, uzrokuje trošenje i oštećenje. Stiskanje ili brušenje zuba također može dovesti do ozbiljnih stomatoloških problema poput disfunkcije temporomandibularnog zgloba.
Učestalo nesvjesno šrkipanje ili brušenje zubima naziva se bruksizam.
Više o bruksizmu i njegovim posljedicama možete pročitati u našem blogu BRUKSIZAM – UZROCI, SIMPTOMI, POSLJEDICE I LIJEČENJE

Prejako četkanje

Četkanje je dobro za vaše zube, ali prejako četkanje i pritiskanje četkice za zube nije. Oštećuje zubno meso i uzrokuje upalu, što može dovesti do infekcije ili recesije desni. Uzmite četkicu za zube s mekanim vlaknima i nježno četkajte zube (kratkim potezima) otprilike 2 minute.

Nepravilno korištenje zubiju

Koristite zube da otvorite bocu, rastrgate teške predmete ili držite nešto kad su ruke zauzete. Zubi nisu dizajnirani kao višenamjenski alat, a nepravilna uporaba zuba uzrokuje pucanje i oštećenje zubiju.

Ukoliko ste krivi za jednu od gore navedenih navika, onda je vjerojatno da vam je oralno zdravlje već ugroženo. Molimo što prije posjetite stomatologa dok neki mali problem ne preraste u ozbiljan problem.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.