natecenost-i-nuspojave-nakon-oralne-kirurgije-sto-je-normalno-a-sto-zabrinjavajuce

Podvrgavanje oralnoj kirurgiji može biti zastrašujuće iskustvo, ali često je neophodno za poboljšanje oralnog zdravlja i rješavanje raznih stomatoloških problema. 

Nakon zahvata oralne kirurgije uobičajeno je doživjeti oticanje i druge nuspojave dok vaše tijelo zacjeljuje. Iako je određena razina nelagode normalna, važno je razumjeti što je unutar normalnog raspona, a što bi moglo ukazivati na ozbiljniji problem. 

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte sve o tipičnom oticanju i nuspojavama koje se javljaju nakon oralne kirurgije, kao i znakovima koji bi mogli izazvati zabrinutost.

Razumijevanje otekline:

Oticanje je uobičajena nuspojava oralne kirurgije i prvenstveno je uzrokovano upalom dok vaše tijelo započinje proces ozdravljenja. Tipično doseže svoj vrhunac unutar prvih 48 do 72 sata nakon operacije i postupno se smanjuje nakon toga. Opseg otekline može varirati ovisno o složenosti zahvata, ali općenito zahvaća područje na kojem je operacija izvedena, poput obraza, čeljusti ili desni.

Uobičajene nuspojave nakon zahvata oralne kirurgije:
 1. Otok: Kao što je ranije spomenuto, oticanje je normalno nakon oralne operacije. Najveća otečenost javlja se najčešće drugi ili treći dan nakon operacije.

Oteklina bi se s vremenom trebala postupno smanjivati. Primjena ledenih obloga na zahvaćeno područje tijekom prvih 24 do 48 sati može pomoći u smanjenju otekline.

 1. Neugoda: Uobičajeno je doživjeti određeni stupanj nelagode ili boli nakon oralne kirurgije. Vaš stomatolog ili oralni kirurg može vam propisati lijekove protiv bolova za ublažavanje boli. Pridržavanje njihovih uputa za korištenje lijekova je ključno.

Također u Dental Centru 4Smile, stomatolog Ivan Antolković propisat će vam i antibiotsku kuru koju je nužno odraditi do kraja prema uputama.

 1. Krvarenje: Nešto krvarenja se može očekivati neposredno nakon operacije. Ako krvarenje ne prestane ili postane prekomjerno, obratite se svom stomatologu.
 2. Modrice: Modrice ili promjena boje oko kirurškog mjesta nisu neuobičajene. To je rezultat nakupljanja krvi ispod kože i s vremenom bi trebalo postupno nestati.
 3. Ograničeno otvaranje usta: Ovisno o vrsti operacije, možete imati poteškoća u potpunom otvaranju usta nekoliko dana. To bi se trebalo poboljšati kako zacjeljivanje napreduje.
 4. Ograničena dijeta: Vaš zubar može preporučiti meku ili tekuću dijetu određeno razdoblje nakon operacije. To omogućuje da mjesto operacije zacijeli bez iritacije.
Zabrinjavajuće nuspojave nakon oralne kirurgije:

Iako su oteklina i nuspojave općenito dio procesa ozdravljenja, neki znakovi mogu ukazivati na potencijalni problem. Ako osjetite nešto od sljedećeg, odmah se obratite svom stomatologu:

 1. Jaka ili sve veća bol koja se ne ublažava propisanim lijekovima.
 2. Pretjerano krvarenje koje ne prestaje pritiskom ili traje dulje od 24 sata.
 3. Vrućica, zimica ili opći osjećaj lošeg zdravlja, što može ukazivati na infekciju.
 4. Gnoj ili iscjedak s mjesta operacije, jer to također može ukazivati na infekciju.
 5. Utrnulost ili trnci koji traju nakon očekivanog razdoblja oporavka.
 6. Poteškoće s disanjem, gutanjem ili govorom, što može biti znak opstrukcije dišnih putova ili drugih komplikacija.
Savjet stomatologa Ivana Antolkovića

“Otok i nuspojave normalni su dio procesa ozdravljenja nakon zahvata oralne kirurgije . Razumijevanje onoga što je tipično, a što bi moglo biti zabrinjavajuće ključno je za osiguravanje glatkog napredovanja oporavka. Iako su nelagoda, otekline, modrice i ograničeno otvaranje usta očekivani, važno je prepoznati znakove koji mogu ukazivati na ozbiljniji problem. Ako imate bilo kakvih nedoumica, uvijek se obratite svom stomatologu za smjernice i savjete. Uz pravilnu njegu i brigu, možete se udobno oporaviti i vratiti optimalnom oralnom zdravlju.”

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.