KOLIKO JE OPASNA NELIJEČENA ZUBNA INFEKCIJA?

Što je zajedničko za zubobolju, osjetljivost pri žvakanju, loš zadah, oticanje lica i povišenu temperaturu? Svi su to znakovi zubne infekcije – stanja u kojem se oko zuba nakuplja džep gnoja (prouzročen bakterijskom infekcijom). Mnogi su ljudi dozvolili da oralno zdravlje padne po strani kao rezultat dentalne anksioznosti, straha od potrebe za stomatološkim radom, straha od previsokih troškova ili jednostavno prezaposlenosti.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte koje sve posljedice može imati neliječena zubna infekcija, kako je izliječiti i kako je spriječiti.

ŠTO JE ZUBNA INFEKCIJA, ODNOSNO APSCES ZUBA?

Za potpuno razumijevanje zubnih apscesa važno je poznavati građu naših zuba. Izvana su tvrdi – što nam omogućuje žvakanje omiljene hrane – ali iznutra se sastoje od živaca, krvnih žila i vezivnog tkiva koji mogu biti podložni infekcijama. Duboki karijes, parodontalna bolest ili bolest desni i okrhnuti zubi mogu pustiti krhotine i bakterije koje djeluju kao katalizator infekcije.

Za razliku od infekcija na ruci ili nozi koje se često mogu sanirati čišćenjem ili nanošenjem antibakterijske masti i jednostavnim zavojem, zubni apsces nikada neće proći sam od sebe. Ako imate otvorene rane, crvenilo, bol i oticanje desni, bol tijekom žvakanja ili stalnu osjetljivost zuba – nemojte odgađati liječenje. Važno je da potražite pomoć stomatologa što je prije moguće.

KOJE SU POSLJEDICE NELIJEČENE ZUBNE INFEKCIJE?

Ako se ne liječi, infekcija se može proširiti na vrat, glavu i druge dijelove tijela. U nekim slučajevima, bakterije mogu putovati prema srcu i smjestiti se u srčanu sluznicu, srčani zalistak ili krvnu žilu; to može dovesti do stanja poznatog kao bakterijski endokarditis. Kratkoća daha kod nekih pacijenata koji pate od apscesa zuba može biti znak Ludwigove angine – stanja u kojem infekcija ograničava funkcioniranje dišnih puteva.

Oni s oslabljenim imunološkim sustavom imaju visok rizik od sepse. Važno je napomenuti da čak i ako se vaša bol povuče, i dalje ste u opasnosti. Kada korijen zuba odumre, bol može privremeno nestati, ali šteta koju infekcija nanosi vašem zdravlju još uvijek je u igri.

LIJEČENJE INFEKCIJE ZUBA

Apsces, infekcija zuba neće nestati sam od sebe. Zato je ključno posjetiti svog stomatologa u Dental Centru 4Smile odmah nakon što primijetite simptome. Simptomi zubnog apscesa uključuju pulsirajuću zubobolju, osjetljive zube, neugodan okus u ustima, poteškoće pri otvaranju usta i groznicu.

Za liječenje parodontalnog apscesa vaš će stomatolog provesti sljedeći postupak:

 • Zahvaćeno područje se temeljito očisti
 • Zarobljeni gnoj se drenira
 • Infekcija se liječi
 • Propisuje se antibiotsko liječenje

Za liječenje apscesa zuba:

 • Drenirati apsces kroz liječenje korijenskog kanala (strojna endodoncija), nakon čega slijedi ispun ili zubna krunica.
 • Propisuje se antibiotsko liječenje
 • U slučajevima kada zbog pretjerane reakcije organizma, perzistentnih bakterija ili loma sitnih instrumenata za čišćenje u samom kanalu nije moguće konzervativno – endodontski izliječiti infekciju na vršku korijena – tada se pristupa APIKOTOMIJI – oralno kirurškom zahvatu kojim se odstranjuje vršak korijena i upaljeno okolno tkivo.

Saznajte više o apikotomiji u našem blogu  – KAKO SE LIJEČI GRANULOM I ŠTO JE TO APIKOTOMIJA?

 • Ako je zahvaćeni zub ozbiljno oštećen, potrebno je vađenje zuba.

Imajte na umu da su apscesi uvijek ozbiljni jer se infekcija može proširiti krvlju i kontaminirati vaše tijelo, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih stanja. Iz tog razloga morate se posavjetovati sa svojim stomatologom čim osjetite simptome.

KAKO SPRIJEČITI INFEKCIJU ZUBA?

Vrlo jednostavno, redovnim pregledima kod stomatologa.

Naši sveobuhvatni stomatološki pregledi i preventivna stomatologija pomažu vam da saznate trenutno stanje vašeg oralnog zdravlja i kako poboljšati opću dobrobit oralnog zdravlja. Kako se kaže: “Bolje spriječiti nego liječiti!”

Također isporučujemo visokokvalitetne postupke za sigurno i učinkovito uklanjanje infekcije.

Za više informacija o liječenju i prevenciji dentalnog apscesa posjetite svog stomatologa Ivana Antolkovića u Dental Centru 4Smile.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.