Napuknut zub ili zub koji zahtijeva opsežne ispune (plombe) dvije su vrlo neugodne situacije. U tim slučajevima može doći do oštećenja u dubljim slojevima zuba. Pacijentu će možda biti potrebno liječenje zubnih kanala, tj. endodoncija da popravi oštećenja ili propadanja u korijenu zuba. Ukoliko je potrebno prodrijeti do korijena zuba, to znači da će se ugroziti struktura zuba.

Kad je struktura zuba oštećena, ne možete normalno gristi, a preostale površine podložne su naslagama zubnog kamenca koje se teže mogu ukloniti te je veća mogućnost da će se taj zub morati vaditi.

Ovisno o preostalim površinama zuba, opsegu prijeloma ili veličini karijesa i upale, pomoću endodoncije, kompozitne nadogradnje i zubne krunice vratit će se čvrsti zagriz, bez rizika od infekcije.

Važno je sačuvati osmijeh do kraja života, stoga u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile pišemo o nekim od glavnih vrsta zubnih krunica kojima možete očuvati svoj osmijeh. Čitajte dalje kako biste saznali koji se materijali najčešće koriste za izradu zubnih krunica te koji je najbolji materijal za zubne krunice. 

Metal keramičke zubne krunice

Metal keramičke krunice izrađene su od metalne baze na koju je nanesena keramika u slojevima. 

Najbolja karakteristika metal keramičkih zubnih krunica jest njihova čvrstoća i pristupačna cijena. 

Nedostatak metal keramičkih zubnih krunica dolazi do izražaja u estetici osmijeha, najviše u frontalnom dijelu. Kod pacijenata koji imaju problem s povlačenjem (recesijom) zubnog mesa, s vremenom, moguće je da se prema korijenu zuba počne nazirati metalna baza zubne krunice

Zato, stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković preporučuje metal keramičke zubne krunice kao opciju za pokrivanje stražnjih, lateralnih zuba. Time se postiže izdržljivost sile zagriza, a u slučaju povlačenja zubnog mesa estetski je manje uočljivo.

Emax zubne krunice – zubne krunice od pune keramike

Zubne krunice od pune keramike u boji i u teksturi izgledaju gotovo potpuno poput prirodnih zuba. Gotovo je nemoguće prepoznati koji je zub prirodan, a koji pokriven zubnom krunicom od pune keramike

Uz to, puna keramika je izdržljiv materijal i koristi se desetljećima.

Emax krunice izrađene su od litij disilikata, keramičkog materijala. Ovaj je materijal poželjan jer je potpuno proziran i stoga nevidljiv čak i onima koji se približe ustima.

Potpuno keramičke ili emax zubne krunice najpopularnija su opcija upravo zbog prirodnog izgleda. Vaš stomatolog Ivan Antolković može odabrati nijansu keramike koja odgovara prirodnoj boji zuba, osim ako želite mijenjati nijansu. Emax keramika također reflektira svjetlost na sličan način kao i zubna caklina.

Zubne krunice emax najčešće se koriste za estetski dio osmijeha, tj. za prednje zube. S obzirom na to da je zubna krunica izrađena od pune keramike, čak i da dođe do povlačenja (recesije) zubnog mesa, estetika osmijeha neće biti narušena.

Međutim, emax zubne krunice mogu se aplicirati samo na “žive” zube, tj. zube kojima nije vađen zubni živac. Zašto?

Kada se umrtvi zubni živac, s vremenom zub počinje odumirati i mijenjati boju, postaje tamniji. S obzirom na prozirnost emax zubne krunice, tamna boja može se nazirati i na zubnoj krunici.

Cirkon keramičke zubne krunice

Cirkon keramičke zubne krunice izrađene su od kvalitetne i čvrste cirkonske baze presvučene keramikom.

Cirkon kao baza za zubnu krunicu daje izrazitu čvrstoću cirkon keramičkoj zubnoj krunici, a kombinacija cirkona i keramike vrhunsku estetiku zubne krunice, gotovo kao i kod pune keramike. 

Cirkon keramičke zubne krunice odlično imitiraju prirodni zub, imaju antialergijska i biokompatibilna svojstva.

Cirkon keramičke zubne krunice pogodne su za gotovo sve situacije u ustima. Zbog svoje čvrstoće mogu se koristiti na stražnjim zubima, a zbog svoje estetike i na prednjim zubima.

  • Po svemu što ste dosada pročitali, možete zaključiti da je cirkon-keramika najbolji materijal za zubne krunice u većini slučajeva. Međutim, stomatolog Ivan Antolković napominje da se u praksi vrlo često koriste kombinacije materijala ovisno o kojim zubima se radi, vrsti i količini oštećenja zuba, zdravstvenoj anamnezi te o željama i mogućnostima pacijenata.

Kada govorimo o cirkon keramičkim zubnim krunicama važno je znati razliku između zubnih krunica od punog cirkona i cirkon keramičkih krunica. Koja je razlika možete pročitati u našem blogu CIJENA “CIRKONSKIH” KRUNICA – RAZLIKA IZMEĐU CAD CAM PUNOG CIRKONA I CIRKON KERAMIKE.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.