Cijena “cirkonskih” krunica – razlika između punog cirkona i cirkon keramike ovotjedna je tema bloga Dental Centra 4Smile. Odlučili smo se na ovu temu jer nas često pacijenti pitaju kako to da postoji razlika u cijeni cirkonskih krunica od ordinacije do ordinacije? Zar postoji neka razlika između punog cirkona i cirkon keramike? – Da, postoji!

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković objasnio je razliku u kvaliteti između punog cirkona i cirkon keramike, zašto postoji razlika u cijeni, za koju opciju se on odlučuje i zašto.

Razlika između zubnih krunica od CAD CAM punog cirkona i zubnih krunica od cirkon keramike

Otisak, odnosno model, za izradu zubnih krunica od punog cirkona uzima se pomoću skenera nakon čega se kompjuterski modelira (CAD-CAM) puni cirkon, zubne krunice se farbaju i vrlo brzo se dobije gotov protetski uradak. Te krunice su puno čvršće od cirkon keramičkih krunica, što nije uvijek pozitivno jer dosta odskaču od tvrdoće ostalih prirodnih zuba te imaju utjecaj na caklinu susjednih zuba. Što se tiče estetike, farbani cirkon ostavlja krunicu s mat odrazom i ne uspijeva postići toliko visoku estetiku keramike kao cirkon keramička krunica.

Prednost punog cirkona – brzo do rezultata, čvrstoća i dobra estetika

Nedostatak – slabija razina estetike i kvalitete

Otisak za izradu zubnih krunica od cirkon keramike uzima se pomoću standardne otisne mase ili digitalnog otiska u ustima. Ukoliko je otisak uzet digitalno, intraoralnom kamerom odmah imamo digitalni model u laboratoriju i tehnicar kompjuterski modelira bazu cirkona. Za sada je digitalni otisak približno precizan kao otisak otisnim masama isključivo za manje radove. Otisak koji se uzme otisnim masama koje su još uvijek preciznije od digitalnog otiska šalje se u dentalni laboratorij gdje se opet digitalno skenira izliveni model i sama baza izrađuje se u CAD-CAM sustavu. Nakon sto je baza napravljena u laboratoriju i isprobana u ustima pacijenta, da li dobro sjeda na preparirane zube, na tu bazu zubni tehničar ručno nanosi, oblikuje i modelira slojeve keramike. Time se postiže čvrstoća, estetika i prirodnost zubne krunice. Sam proces izrade cirkon keramičke krunice, s uključenim probama, traje 5 do 7 dana ili 3-4 posjete.

Prednost cirkon keramike – visoka kvaliteta, estetika i prirodni izgled

Nedostatak cirkon keramike – nešto duži proces izrade

Cijena cirkonskih i cirkon keramičkih krunica

Ukoliko ste shvatili razliku između zubnih krunica od punog cirkona i cirkon keramičkih krunica, morate znati da će ručni uradak uvijek biti na višoj cijeni od automatiziranih tehnologija. Osim što način izrade utječe na cijenu, također postoji i razlika u tome tko je autor tih krunica. Isprintani kip ili ručno izmodelirani kip nikad neće imati istu cijenu. Isprintana slika i ulje na platnu ne mogu se niti uspoređivati. Puno više znanja, truda, rada i kvalitetnijeg materijala ulaže se u izradu cirkon keramičkih zubnih krunica. To su glavni razlozi zašto CAD/CAM krunice od punog cirkona imaju nižu cijenu od cirkon keramičkih zubnih krunica.

Za koju opciju se odlučio stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković?

Doktor Ivan kaže da izbor uvijek ovisi o željama i mogućnostima pacijentata. U svakom slučaju prednost daje cirkon keramičkim krunicama zbog visoke estetike i skroz prirodnog izgleda. Međutim, krunice od punog cirkona isto imaju visoku čvrstoću i mogu jako dobro poslužiti pogotovo u stražnjem dijelu osmijeha.

Stomatolog Ivan Antolković naglašava zašto je tolika razlika u cijeni između cirkon keramičke zubne krunice i krunice od punog cirkona:

 

Proizvodnja krunica od punog cirkona je znatno jeftinija jer zapravo nije potrebno da ih zubni tehničar ručno obrađuje. Ne koristi se keramika i time se štedi i na materijalu. Također, štedi se i vrijeme jer je cijeli proces puno brže gotov.

Osobno svojim pacijentima želim prije svega ponuditi kvalitetu i dugotrajnost osmijeha. Zato sam najsretniji kada pacijent izabere cirkon keramičke krunica. Smatram da svaki pacijent koji izađe iz Dental Centra 4Smile predstavlja moj portfolio. Međutim, normalno da prihvaćam izbor pacijenta i kada izabere jeftiniju varijantu, jer cijena cirkon keramičkih krunica nije svima pristupačna. Ja, kao doktor, mogu uvijek ponosno stajati iza svog rada i svaki moj pacijent će zaista biti zadovoljan s onim što je platio. Dental Centar 4Smile je zubna ordinacija u Zagrebu gdje je kvaliteta ispred kvantitete, a zadovoljstvo i zdravlje pacijenata na prvom mjestu!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.