Cijena cirkonskih krunica - Razlika punog cirkona i cirkon keramike
PROMOTIVNE PONUDE

UNESITE POJAM

Cijena “cirkonskih” krunica – Razlika između CAD CAM punog cirkona i cirkon keramike

Cijena “cirkonskih” krunica – Razlika između CAD CAM punog cirkona i cirkon keramike

Cijena “cirkonskih” krunica – Razlika između CAD CAM punog cirkona i cirkon keramike

Cijena “cirkonskih” krunica – razlika između punog cirkona i cirkon keramike ovotjedna je tema bloga Dental Centra 4Smile. Odlučili smo se na ovu temu jer nas često pacijenti pitaju kako to da postoji razlika u cijeni cirkonskih krunica od ordinacije do ordinacije? Zar postoji neka razlika između punog cirkona i cirkon keramike? – Da, postoji!

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković objasnio je razliku u kvaliteti između punog cirkona i cirkon keramike, zašto postoji razlika u cijeni, za koju opciju se on odlučuje i zašto.

Razlika između zubnih krunica od CAD CAM punog cirkona i zubnih krunica od cirkon keramike

Otisak, odnosno model, za izradu zubnih krunica od punog cirkona uzima se pomoću skenera nakon čega se kompjuterski modelira (CAD-CAM) puni cirkon, zubne krunice se farbaju i vrlo brzo se dobije gotov rad. Te krunice su puno čvršće od cirkon keramičkih krunica, što nije uvijek pozitivno jer dosta odskaču od tvrdoće ostalih prirodnih zuba te imaju utjecaj na caklinu susjednih zuba. Što se tiče estetike, farbani cirkon ostavlja krunicu s mat odrazom i ne uspijeva postići visoku estetiku keramike koja pomaže da krunica izgleda što prirodnije.

zubna krunica od punog cirkona

Prednost punog cirkona – brzo do rezultata

Nedostatak – slabija razina estetike i kvalitete

Otisak za izradu zubnih krunica od cirkon keramike uzima se pomoću standardne otisne mase ili digitalnog otiska u ustima. Ukoliko je otisak uzet digitalno, intraoralnom kamerom odmah imamo digitalni model u laboratoriju i tehnicar kompjuterski modelira bazu cirkona. Za sada je digitalni otisak približno precizan kao otisak otisnim masama isključivo za manje radove. Otisak koji se uzme otisnim masama koje su još uvijek preciznije od digitalnog otiska šalje se u dentalni laboratorij gdje se opet digitalno skenira izliveni model i sama baza izrađuje se u CAD-CAM sustavu. Nakon sto je baza napravljena u laboratoriju i isprobana u ustima pacijenta, da li dobro sjeda na preparirane zube, na tu bazu zubni tehničar ručno nanosi, oblikuje i modelira slojeve keramike. Time se postiže čvrstoća, estetika i prirodnost zubne krunice. Sam proces izrade cirkon keramičke krunice, s uključenim probama, traje 5 do 7 dana ili 3-4 posjete.

krunica od cirkon keramike

Prednost cirkon keramike – visoka kvaliteta, estetika i prirodni izgled

Nedostatak cirkon keramike – nešto duži proces izrade

Cijena cirkonskih i cirkon keramičkih krunica

Ukoliko ste shvatili razliku između zubnih krunica od punog cirkona i cirkon keramičkih krunica, morate znati da će ručni rad uvijek biti na višoj cijeni od automatiziranih tehnologija. Osim što način izrade utječe na cijenu, također postoji i razlika u tome tko je autor tih krunica. Isprintani kip ili ručno izmodelirani kip nikad neće imati istu cijenu. Isprintana slika i ulje na platnu ne mogu se niti uspoređivati. Puno više znanja, truda, rada i kvalitetnijeg materijala ulaže se u izradu cirkon keramičkih zubnih krunica. To su glavni razlozi zašto CAD/CAM krunice od punog cirkona imaju nižu cijenu od cirkon keramičkih zubnih krunica.

Za koju opciju se odlučio stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković?

Doktor Ivan kaže da se krunice od punog cirkona i cirkon keramičke krunice uopće ne mogu uspoređivati, za njega je to nebo i zemlja i po pitanju kvalitete i po pitanju estetike.

Stomatolog Ivan Antolković naglašava zašto se odlučio isključivo za cirkon keramičke zubne krunice:

 

Realno, kad bi gledao na to da više zaradim, a da pacijent misli da je uštedio, radio bi krunice od punog cirkona. Njihova proizvodnja je znatno jeftinija jer zapravo nije potreban zubni tehničar. Ne koristi se keramika i time se štedi i na materijalu. Također, štedi se i vrijeme jer je cijeli proces puno brže gotov.

Međutim, ja sam odlučio da svojim pacijentima želim prije svega ponuditi kvalitetu i dugotrajnost osmijeha. Smatram da svaki pacijent koji izađe iz Dental Centra 4Smile predstavlja moj portfolio. Možda će se pacijenti odlučivati na jeftiniju varijantu, jer cijena cirkon keramičkih krunica nije svima pristupačna. Ja, kao doktor, mogu uvijek ponosno stajati iza svog rada i svaki moj pacijent će zaista biti zadovoljan s onim što je platio. Dental Centar 4Smile je zubna ordinacija u Zagrebu gdje je kvaliteta ispred kvantitete, a zadovoljstvo i zdravlje pacijenata na prvom mjestu!