Tako je. Ako želite brinuti o svom srcu, svakako se pobrinite za zube. U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile govorimo o povezanosti oralnog zdravlja sa kardiovaskularnim bolestima.

Dobre navike oralne higijene presudne su za vaše zube i zubno meso te za vaše opće zdravlje, uključujući zdravlje vašeg srca.

Dokazana je povezanost između oralnog zdravlja i niza bolesti. Mnoge se bolesti mogu otkriti oralnim pregledima: 90% sistemskih bolesti (bolesti koje utječu na tijelo u cjelini) imaju oralne manifestacije ili znakove koji su vidljivi u ustima i oko njih.

Redovni pregled kod stomatologa

Ne smatrajte stomatološki pregled samo načinom brige o zubima i desnima; to je zapravo sjajan način zaštite vašeg cjelokupnog zdravlja, u bilo kojoj dobi.

Važno je razumjeti kako vaše oralno zdravlje može utjecati na vaše opće zdravlje. Desni, odnosno zubno meso, glavna su poveznica između oralnog i cjelokupnog zdravlja organizma. Bolesti desni (paradontoza), ako se ne liječe, mogu dovesti do mnoštva zdravstvenih problema i bolesti.

Magistar dentalne medicine Ivan Antolković objasnio je:
  • Bolest desni je infekcija tkiva koja okružuju i podupiru vaše zube. Bolesti desni najčešće su uzrokovane lošom oralnom higijenom – drugim riječima, ako se temeljito ili dovoljno često ne četka i ne koristi svakodnevno zubni konac ili oralni tuš. To omogućuje bakterijama u plaku (ljepljivi film koji prekriva zube) i kamencu da ostanu na zubima i zaraze zubno meso. Ako plak ostane na zubima dovoljno dugo, stvrdnut će se i stvoriti kamenac koji može ukloniti jedino stomatolog u dentalnoj ordinaciji.
  • I bolesti desni i kardiovaskularne bolesti su kronične upalne bolesti. Kada se bolest desni ne liječi, može povećati upalu u tijelu, što može povećati rizik za razvoj ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. Na primjer, upala se može pojaviti u arterijama, gdje može dovesti do srčanog i moždanog udara.
  • Uz to, u aterosklerotičnom plaku u arterijama srca pronađeno je nekoliko vrsta bakterija koje uzrokuju bolesti desni, a taj plak može dovesti do srčanog udara.

Uspostavljanje navika dobre oralne higijene je vrlo jednostavan način da zaštitite svoje srce. Dobro četkajte, koristite zubni konac ili oralni tuš svakodnevno i posjetite svog stomatologa u Zagrebu radi profesionalnog čišćenja zubnog kamenca svakih šest mjeseci. 

Srce će vam biti zahvalno.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.