UNESITE POJAM

Volite svoje srce – brinite o svojim zubima

Volite svoje srce – brinite o svojim zubima

Volite svoje srce – brinite o svojim zubima

Tako je. Ako želite brinuti o svom srcu, svakako se pobrinite za zube. U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile govorimo o povezanosti oralnog zdravlja sa kardiovaskularnim bolestima.

Dobre navike oralne higijene presudne su za vaše zube i zubno meso te za vaše opće zdravlje, uključujući zdravlje vašeg srca.

Dokazana je povezanost između oralnog zdravlja i niza bolesti. Mnoge se bolesti mogu otkriti oralnim pregledima: 90% sistemskih bolesti (bolesti koje utječu na tijelo u cjelini) imaju oralne manifestacije ili znakove koji su vidljivi u ustima i oko njih.

Redovni pregled kod stomatologa

Ne smatrajte stomatološki pregled samo načinom brige o zubima i desnima; to je zapravo sjajan način zaštite vašeg cjelokupnog zdravlja, u bilo kojoj dobi.

Važno je razumjeti kako vaše oralno zdravlje može utjecati na vaše opće zdravlje. Desni, odnosno zubno meso, glavna su poveznica između oralnog i cjelokupnog zdravlja organizma. Bolesti desni (paradontoza), ako se ne liječe, mogu dovesti do mnoštva zdravstvenih problema i bolesti.

Magistar dentalne medicine Ivan Antolković objasnio je:
  • Bolest desni je infekcija tkiva koja okružuju i podupiru vaše zube. Bolesti desni najčešće su uzrokovane lošom oralnom higijenom – drugim riječima, ako se temeljito ili dovoljno često ne četka i ne koristi svakodnevno zubni konac ili oralni tuš. To omogućuje bakterijama u plaku (ljepljivi film koji prekriva zube) i kamencu da ostanu na zubima i zaraze zubno meso. Ako plak ostane na zubima dovoljno dugo, stvrdnut će se i stvoriti kamenac koji može ukloniti jedino stomatolog u dentalnoj ordinaciji.
  • I bolesti desni i kardiovaskularne bolesti su kronične upalne bolesti. Kada se bolest desni ne liječi, može povećati upalu u tijelu, što može povećati rizik za razvoj ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. Na primjer, upala se može pojaviti u arterijama, gdje može dovesti do srčanog i moždanog udara.
  • Uz to, u aterosklerotičnom plaku u arterijama srca pronađeno je nekoliko vrsta bakterija koje uzrokuju bolesti desni, a taj plak može dovesti do srčanog udara.

Uspostavljanje navika dobre oralne higijene je vrlo jednostavan način da zaštitite svoje srce. Dobro četkajte, koristite zubni konac ili oralni tuš svakodnevno i posjetite svog stomatologa u Zagrebu radi profesionalnog čišćenja zubnog kamenca svakih šest mjeseci. 

Srce će vam biti zahvalno.

POSEBNE PONUDE