Nedostatak zuba ne ostavlja dobar dojam. Međutim, ukoliko imate prazninu u ustima, imate sreće jer živite u vremenu napredne stomatologije. Nedostatak zuba može se nadoknaditi zubnim implantatom koji se osjećajem i izgledom može usporediti s prirodnim zubom.

Zubni implantati ne ugrađuju se samo iz estetskih, već prije svega iz funkcionalnih razloga.
U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte kako zubni implantati pomažu u očuvanju čeljusne kosti.

Što je zubni implantat?

Zubni implantat zapravo nije dio zuba koji izgleda poput zuba; to je komadić titana nalik vijku koji se povezuje sa čeljusnom kosti. Zubni implantat služi kao baza za podupiranje protetskog zuba. Mogu se ugraditi od 2 do 6 zubnih implantata koji podupiru zubni most od više protetskih zubi, tj. keramičkih zubnih krunica, ili fiksnu protezu.

Kako zubni implantat pomaže u očuvanju čeljusne kosti?

Zubni implantati ne samo da poboljšavaju izgled vašeg osmijeha, već održavaju i čvrst profil. Čeljusnu kost imate s razlogom: za podupiranje zuba. Kad vam nedostaje zub, donja čeljusna kost slabi, gubi svoju čvrstoću i na kraju se fizički resorbira (nestaje). 

Ostale opcije za nadoknadu zuba, zubna krunica ili zubni most, prikrivaju samo ono što nedostaje na površini. Ne pomažu u sprečavanju gubitka tj. resorpcije kosti. Zubni implantati zamjenjuju korijen, kao i vidljivi zub, sprječavajući gubitak kostiju.

Taština nije jedini razlog za ugradnju zubnog implantata. Kad izgubite kost u jednom dijelu čeljusti, svi zubi u ustima postaju rahliji i skloniji infekcijama i pomicanju. Jaka čeljust je zdrava čeljust, a ako vam nedostaju zubi, ne možete imati jaku čeljust bez da ih zamijenite zubnim implantatima.

Kada je najbolje ugraditi zubni implantat nakon što izgubim zub?

U idealnom slučaju, trebali biste započeti postupak ugradnje zubnog implantata u roku od 2 do 6 mjeseci nakon gubitka zuba. To je dovoljno dugo da zubno meso može pravilno zacijeliti nakon ekstrakcije, ali dovoljno kratko vremensko razdoblje da se neće dogoditi veći gubitak kosti.

Mogu li ugraditi zubne implantate ukoliko postoji značajan gubitak kosti čeljusti?

Da, premda to ovisi o vašem cjelokupnom oralnom zdravlju i opsegu gubitka kosti.
Augmentacija kosti ili sinus lift mogu se koristiti za postavljanje dodatnog koštanog materijala u čeljust, što može pomoći u podržavanju zubnog implantata i osigurati njegovo pravilno zacjeljivanje.

Proces zacjeljivanja nakon podizanja sinusa ili nadogradnje kosti obično traje najmanje 6 mjeseci, a na ugradnju zubnog implantata morat ćete pričekati dok se u potpunosti ne oporavite od ovih tretmana.
Da biste saznali jeste li kandidat za zubne implantate, zakažite konzultacije sa stomatologom u Zagrebu Ivanom Antolkovićem.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.