Neki će se pacijenti možda iznenaditi kad saznaju da se mnogi stomatolozi smatraju umjetnicima jednako kao i medicinskim djelatnicima. I nije ni čudo: kad je riječ o stvaranju lijepih i zdravih osmijeha, zubna njega spoj je umjetnosti i znanosti, posebno kada je riječ o postavljanju zubnih krunica ili zubnih ljuskica. Osim funkcionalnosti, estetika je često važan faktor koji pacijent želi da bude ispunjen po njegovim kriterijma.

Često pacijenti dođu s idejom kako žele što više posvijetliti zube, a stavljaju samo 6 zubnih krunica ili zubnih ljuskica. Ili rade zube samo u gornjoj čeljusti i ne razmišljaju da u donjoj čeljusti ostaju zubi prirodne boje. Također oni koji rade sve zube i gornju i donju čeljust, često se iznenade koliko jako svijetli zubi mogu izgledati neprirodno.

Zato u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile objašnjavamo kako stomatolog i dentalni tehničar u suradnji s pacijentom postižu najprilagođeniju boju zubnih krunica i zubnih ljuskica.

ZUBNE KRUNICE I ZUBNE LJUSKICE SU UNIKATI

Svaka zubna krunica i zubna ljuskica napravljena u ručno u dentalnom laboratoriju unikatan su rad, namijenjen isključivo osobi za koju su izrađene. Njihova boja i oblik ovise isključivo o početnom stanju zuba u ustima pacijenta, o tipu rada koji pacijent želi odraditi i tek onda o željama pacijenta. Želje pacijenta nastoje se uvijek maksimalno zadovoljiti, ali ne ako one realno narušavaju funkciju i estetiku osmijeha.

Stomatolog Ivan Antolković iz iskustva može predvidjeti koje želje su ostvarive, a koje nisu.

KAKO STOMATOLOG ODREĐUJE BOJU ZUBNE KRUNICE ILI ZUBNE LJUSKICE?

Podudaranje boje zuba može zvučati nezgodno i sigurno jest. U usporedbi s cijelim spektrom boja prirodnog svijeta, ljudski zubi zauzimaju prilično uski raspon žućkasto-bijele boje. Srećom, postoji mnogo provjerenih tehnika, znanosti i moderne tehnologije koje pomažu stomatologu Ivanu Antolkoviću u donošenju estetskih odluka.

Stomatolozi i zubni tehničari odnose se na to da zubi imaju nijansu, a ne samo boju. Nijansa uključuje nijansu, boju i vrijednost. Nijanse koje se prirodno nalaze u zubima su žute, crvene ili sive. Kroma je zasićenost ili intenzitet nijanse. Vrijednost je koliko je sjena svijetla ili tamna.

SKALA BOJA ZA ZUBE

Najčešći alat za podudaranje boja je “skala boja”, metalna ili plastična kartica s keramičkim zubima mnogih nijansi poredanih u određenom redoslijedu. Stomatolog će držati skalu boja i uspoređivati prirodnu nijansu s primjerima dok se ne pronađe slična sjena. Stomatolog obično započinje utvrđivanjem vrijednosti zuba, a zatim pronalazi nijansu i kromu.

ODABIR NIJANSE ZUBA

Iako je odabir nijanse zuba pomalo subjektivan, postoji znanost koja može pomoći. Odluke o boji treba donositi u uvjetima prirodnog osvjetljenja (kao što je blizu prozora) ili pod fluorescentnim svjetlima koja oponašaju prirodno svjetlo. Redovita žarulja sa žarnom niti obično je previše žuta i može učiniti da se boje prikazuju drugačije.

ODJEĆA I ŠMINKA MOGU UTJECATI NA PERCEPCIJU SJENE ZUBA

Od pacijenata se može tražiti uklanjanje bilo kojeg svijetlog ruža za usne ili druge šminke, jer to može utjecati na percepciju sjene zuba.

Ako nosite svijetle boje, stomatolog će vas možda ogrnuti sivim naprsnikom.

To ima dvije svrhe: smanjuje kontrast boja koji dolazi iz svijetle odjeće, a očima stomatologa daje neutralno mjesto za odmor između pogleda na zube i skale boja. Oči se trebaju odmoriti, jer se stanice u vašim očima, koje percipiraju boju, mogu brzo umoriti. Stomatolog će vam gledati zube najviše sedam sekundi prije nego što će skrenuti pogled na nešto neutralno ili sivo za resetiranje oka.

Dalje, stomatolog može tražiti drugo mišljenje od vas ili kolege. Budući da se percepcija boje može malo razlikovati od osobe do osobe, posjedovanje više mišljenja može smanjiti mogućnost netočnosti. Tehnologija također nudi manje subjektivan način testiranja boje. Stomatolozi mogu koristiti mali elektronički uređaj nazvan spektrometar, koji pomoću senzora tumači boju zuba, sta nije potpuno precizno, jer ovisi jako svijetlu i osvjetljenju.

FINALNA ODLUKA O NIJANSI ZUBNE KRUNICE ILI ZUBNE LJUSKICE

Na kraju, stomatolog će pažljivo zabilježiti nijansu vaših zuba, često uključujući dodatne upute. Te informacije potom idu u dentalni laboratorij, gdje stručni keramičar ručno izrađuje zubnu krunicu ili zubnu ljuskicu. Treba napomenuti da je apsolutno savršeno podudaranje nijanse između dva zuba gotovo nemoguće. Međutim, može se postići vrhunsko podudaranje s gotovo neprimjetnim razlikama. Ako postoji problem s bojom zubne krunice ili zubne ljuskice, stomatolog je može poslati natrag u laboratorij na još jednu ili više korekcija.

Uz dobru obostranu komunikaciju, boja se može pogoditi već nakon prvog pokušaja.

IZBJELJIVANJE ZUBA

U slučajevima gdje pacijenti žele postići što svjetliju nijansu svojih zubnih krunica ili zubnih ljuskica, prije preparacije zuba, može se odraditi profesionalno izbjeljivanje zuba. Time postižemo maksimalnu “svjetlinu” prirodnih zuba po kojima onda određujemo boju za protetske radove.

Također se mogu postaviti za nijansu svjetlije zubne krunice ili zubne ljuskice od boje prirodnih zuba.

ESTETIKA JE SUBJEKTIVNA

Naglašavamo još jednom da nisu sva početna stanja u ustima naših pacijenata predisponirana za vrhunsku estetiku. Nekad se jednostavno mora izvući najbolje što se može. Nekad pacijenti sami inzistiraju na određenom obliku i boji zuba koje onda doktor ili prihvati ili odbije u slučaju da se traži nešto funkcionalno ili estetski neprihvatljivo.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.