Gubitak jednog ili više zuba može biti traumatično iskustvo, osim toga može stvarati probleme pri govoru, hranjenju i estetici osmijeha. Međutim, zubni implantati omogućuju vraćanje punih zubnih funkcija i estetike osmijeha. Pružaju prirodniju opciju zamjene zuba od ostalih mogućnosti zamjene zuba. Za razliku od mostova i proteza, implantati su fiksirani u čeljusnu kost i nadomještaju prirodni korijen zuba.

Zubni implantat izgleda i osjeća se poput prirodnog zuba, tako da pacijenti mogu ponovno jesti svoju omiljenu hranu, osmjehnuti se s povjerenjem i dobiti zdrav ljupki osmijeh kakav zaslužuju.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile odgovaramo na pitanje koje je najčešće presudno kod odluke na ugradnju zubnih implantata: Je li ugradnja zubnih implantata bolna?

Postupak ugradnje zubnih implantata

Prije nego odgovorimo na glavno pitanje je li ugradnja zubnih implantatata bolna, opisat ćemo vam postupak ugradnje zubnih implantata.

Postupak ugradnje zubnih implantata ovisi o stanju pacijenta. Postupak uključuje više faza u nekoliko mjeseci kako bi se osigurao uspjeh postupka implantacije.

Ako se radi o jednostavnom, osnovnom scenariju ugradnje zubnog implantata gdje imate dovoljno visine i širine kosti, sekundu ubrizgavanja anestezije oko desni gdje će se implantat postaviti biti će sve što ćete osjetiti tijekom postupka, Nije potrebno anestezirati polovicu čeljusti kod ugradnje jednog implantata već samo područje gdje će zubni implantat biti ugrađen.
Kost (u kojoj nema više zubnog živca jer je zub otprije odstranjen ili je ispao) neće ništa osjetiti, sve što ćete osjetiti je pritisak kada se implantat postavi u kost.

Stručnim stomatolozima poput našeg doktora Antolkovića u uvjetima dobrog stanja kosti implantacija od početka do kraja traje od 10 do 20 minuta po zubnom implantatu.

Uz dobro CBCT skeniranje i dijagnozu, implantat će biti postavljen bez problema. Svaki stručnjak koji ugrađuje zubne implantate radi vlastiti protokol. Ono što je najvažnije jest dobra priprema i plan ugradnje zubnih implantata.

Je li ugradnja zubnih implantata bolna?

Pa evo da napokon odgovorimo i na ključno pitanje. Odgovor nismo tražili od doktora Antolkovića nego od njegovih pacijenata.

 100% ispitanih pacijenata sa zdravom kosti u čeljusti tvrdi da tijekom ugradnje zubnih implantata nisu osjetili nikakvu bol. Jedino što se osjeti je prvu sekundu ubod igle od anestezije i kasnije lagani pritisak prilikom postavljanja zubnih implantata. Bol nikako.

Koje su nelagode moguće nakon ugradnje zubnih implantata?

Nakon postupka ugradnje zubnih implantata, stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković obavezno propisuje antibiotik i protuupalne analgetike. Antibiotik se propisuje kako bi se izbjegle bilo kakve infekcije ukoliko nešto uđe (hrana, bakterije) u područje gdje je ugrađen implantat, a protuupalni analgetici kako bi smanjili oteklinu nakon ugradnje.

Ne smije se zaboraviti, da iako nije bolan, proces ugradnje zubnih implantata spada pod oralno-kirurške zahvate te kao i svaki kirurški zahvat ima svoj proces zacjeljivanja.

Prva tri dana nakon ugradnje zubnih implantata moguće je da dođe do otečenih obraza – ovisno s koje strane se vršila ugradnja i ovisno o broju zubnih implantata. Čak najčešće treći dan od ugradnje zubnih implantata može doći do veće otekline, što je sasvim normalna pojava. 

Nakon trećeg dana, redovnog uzimanja antibiotika (antibiotik uvijek popiti do kraja!) i analgetika i hlađenja otečenog područja otekline nestaju. 

Važna napomena je da otekline nisu uvijek prisutne, neki pacijenti nemaju čak ni to.

Kod ugradnje većeg broja zubnih implantata moguće je da se pojave blagi podljevi, isključivo zbog većeg broja pritiska na čeljusnu kost. Malo je neugodno za oko, ali ništa bolno ili zabrinjavajuće. Prolazi u roku od par dana nakon ugradnje zubnih implantata.

Mogu li ići na posao dan nakon ugradnje zubnih implantata?

90% pacijenata nakon ugradnje zubnih implantata odmah sljedeći dan normalno nastavlja sa svojim životom i životnim obvezama.

10% pacijenata, koji su općenito osjetljiviji ili ne žele biti viđeni s blagim oteklinama ili podljevima uzima od 1 do 4 dana bolovanja.

Sve o zubnim implantatima pročitajte u našem blogu ZUBNI IMPLANTATI MOGUĆE KOMPLIKACIJE, KOJI SU NAJBOLJI, ISKUSTVA?

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.