izvaditi-zub-ili-spasiti-zub-donosenje-argumentirane-odluke

Jedna od najčešćih stomatoloških dilema: treba li izvaditi problematičan zub ili ga pokušati spasiti? Odluka može imati dugoročne posljedice za vaše oralno zdravlje i opću dobrobit.

Iako se vađenje zuba može činiti kao najlakše rješenje, moderna stomatologija nudi niz mogućnosti za spašavanje oštećenih ili pokvarenih zuba. U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile istražit ćemo čimbenike koje treba uzeti u obzir kada odlučujete hoćete li izvaditi zub ili ga spasiti.

Ekstrakcija zuba ili Vađenje zuba

Ekstrakcija zuba, također poznato kao vađenje zuba, uključuje vađenje zuba iz ležišta u čeljusnoj kosti. Stomatolog Ivan Antolković vađenje zuba smatra kao posljednju mjeru kada su sve druge mogućnosti liječenja iscrpljene. Neki uobičajeni razlozi za vađenje zuba uključuju ozbiljno propadanje, uznapredovalu bolest desni, traumu, zbijene zube, pripremu za ortodontsko liječenje ili pripremu za fiksne proteze na implantatima koje uključuju cijelu čeljust.

Spašavanje zuba: prednosti
 1. Očuvanje prirodnih zuba: Prirodni zubi igraju vitalnu ulogu u oralnom zdravlju i cjelokupnom izgledu. Sačuvavanjem zuba zadržava se sposobnost prirodnog zagriza, žvakanja i govora. Osim toga, očuvanje prirodnih zuba pomaže u održavanju pravilne gustoće čeljusne kosti i sprječava pomicanje susjednih zuba.
 1. Održavanje estetike: Nedostatak zuba može utjecati na samopouzdanje i promijeniti strukturu lica. Spašavanje zuba raznim stomatološkim tretmanima, poput endodoncije ili zubnih krunica, omogućuje očuvanje prirodnog osmijeha i sklada lica.
 1. Isplativost: U većini slučajeva, spašavanje zuba restorativnim postupcima dugoročno je isplativije u usporedbi s vađenjem zuba. Mogućnosti zamjene zuba, poput zubnih implantata ili zubnih mostova, mogu biti skuplje od očuvanja vašeg prirodnog zuba.
Mogućnosti za spašavanje zuba
 1. Terapija endodoncijom: Ovaj postupak uključuje uklanjanje zaražene ili oštećene pulpe iz sustava korijenskog kanala zuba. Zub se zatim čisti, dezinficira i “plombira” kako bi se spriječila daljnja infekcija. Terapija liječenja kanala zuba, odnosno endodoncija omogućuje da zadržite prirodni zub i vrlo je uspješna u spašavanju zuba koji bi inače zahtijevali vađenje.
 1. Keramičke zubne krunice: Zubne krunice su posebno izrađene kapice (navlake) koje pokrivaju oštećene ili oslabljene zube. Vraćaju snagu, funkciju i estetiku zubu koji je pretrpio značajan karijes, frakturu ili terapiju endodoncijom.
 1. Zubni ispuni: Kompozitni zubni spuni se koriste za liječenje zuba s manjim karijesom ili malim prijelomima. Pokvareni dio zuba se uklanja, a nastala šupljina se puni izdržljivim materijalom, poput kompozitne smole. Zubni ispuni vraćaju oblik i funkciju zuba te sprječavaju daljnje propadanje.
 1. Parodontno liječenje: Ako je bolest desni primarni uzrok propadanja zuba, parodontno liječenje može pomoći u spašavanju zuba. Uklanjanje zubnog kamenca, zajedno s dobrom praksom oralne higijene, može vratiti zdravlje desni i spriječiti daljnje oštećenje zuba i potpornih struktura.
Kada je ekstrakcija zuba neophodna

Iako je spašavanje zuba često poželjna opcija, postoje situacije u kojima vađenje zuba postaje neophodno. To može uključivati:

 1. Ozbiljan karijes ili oštećenje: Ako je zub jako pokvaren ili nepopravljivo oštećen, vađenje zuba bi moglo biti jedino održivo rješenje. Vaš će stomatolog pažljivo procijeniti stanje zuba i dati preporuke u skladu s tim.
 1. Infekcija ili apsces: Kada se infekcija zuba proširi na korijen ili okolna tkiva, može biti potrebno vađenje zuba kako bi se spriječilo širenje infekcije na druga područja usne šupljine.
 1. Ortodontski tretman: U slučajevima velike gužve ili neusklađenosti, može se preporučiti vađenje zuba kako bi se stvorio prostor za pravilno poravnavanje preostalih zuba. To se obično radi u dogovoru s ortodontom.
 1. Kompletna oralna rehabilitacija: U slučajevima gdje pacijent ima potrebu raditi veliki rad na cijeloj čeljusti, poput terapije ALL on 4 ili proteze na prečku, tada je potrebno izvaditi i neke zube koji sami po sebi možda i nebi bili za vađenje. To se radi zato da bi se napravilo mjesta za protezu.
Savjet stomatologa Ivana Antolkovića:

“Odluka o vađenju ili spašavanju zuba zahtijeva pažljivo promišljanje i stručno vodstvo. Moderna stomatologija nudi brojne tehnike i tretmane za spašavanje oštećenih ili karijesnih zuba, omogućujući nam održavanje oralnog zdravlja, funkcionalnosti i estetike izbjegavajući nepotrebna vađenja zuba. Čuvanje vaših prirodnih zubi kad god je to moguće korisno je za vaše opće dobro i može vas spasiti od potencijalnih izazova gubitka zuba.

Savjetovanje sa stomatologom od povjerenja ključno je za donošenje odluke. Oni će procijeniti stanje vašeg zuba, razgovarati o dostupnim mogućnostima liječenja i uputiti vas prema najboljem liječenju. Zapamtite, svaka je situacija jedinstvena i ono što odgovara jednoj osobi možda nije prikladno za drugu.

Razumijevanjem prednosti očuvanja zuba, kao što su očuvanje prirodnih zuba, očuvanje estetike i razmatranje isplativosti, možete napraviti argumentirani izbor. S napretkom u stomatološkoj tehnologiji i tehnikama, spašavanje oštećenog ili pokvarenog zuba postalo je sve uspješnije i pouzdanije.

U konačnici, cilj stomatologije je promicanje oralnog zdravlja i poboljšanje kvalitete života. Bilo da odlučite spasiti zub postupcima poput terapije endodoncijom, zubnih krunica ili zubnih ispuna ili ako je potrebno vađenje zuba, fokus ostaje na održavanju oralnog zdravlja i vraćanju osmijeha.

Ne zaboravite dati prioritet redovitim stomatološkim pregledima, održavati dobru oralnu higijenu i potražiti stručni savjet kada se suočite sa stomatološkim dilemama. U Dental Centru 4Smile pomoći ćemo vam u odabiru najprikladnije opcije liječenja, osiguravajući najbolji mogući ishod za vaše dugoročno oralno zdravlje i dobrobit.”

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

  Javite nam se

  Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.