Izbijeni zub: ostanite mirni i reagirajte brzo! Kako se vrijeme zagrijava i krećemo u ljeto, vjerojatno želite više vremena provoditi na otvorenom. Možda vi i vaša obitelj uživate u vožnji biciklom ili u sportu. Uvijek imajte na umu da je sigurnost na prvom mjestu. Vjerojatno znate da je važno nositi kacigu dok vozite bicikl. Međutim, možda niste pomislili na važnost nošenja sportske udlage kada sudjelujete u aktivnim aktivnostima na otvorenom. Najčešće ozljede zuba događaju se upravo tijekom sportskih aktivnosti.

Što je avulzija zuba?

AVULZIJA doslovno znači: Otrgnuće dijela organa kao posljedica udesa, naprezanja, ozljede.

AVULZIJA ZUBA – ispadanje zuba s korijenom iz koštane alveole bez frakture.

Ako ste izgubili zub zbog traume, znate iz prve ruke kakav je osjećaj kada vam ispadne cijeli zub. To može biti bolno i zastrašujuće. Ali postoje dobre vijesti za zubnu avulziju. S pravom reakcijom moguće je spasiti zub!

Ako ste suočeni s avulzijom zuba, dobre su šanse da se zub može spasiti i re-implantirati ako se ODMAH poduzmu odgovarajući koraci.

Savjeti stomatologa Ivana Antolkovića u slučaju izbijenog zuba
  • Ako je zub čist, pokušajte vratiti zub natrag u rupu. Postoje dobre šanse da će se odmah vratiti. Nikako ne forsirati i ne koristi silu. Uvjerite se da je okrenut ispravno. U slučaju da ne možete lako vratiti zub na mjesto, jednostavno ga pohranite kako bi ostao vlažan dok ne dođete kod nas u Dental Centar 4Smile ili kod najbližeg stomatologa u Zagrebu.
  • Pažljivo rukujte zubom i izbjegavajte dodirivanje korijena jer se lako može oštetiti.
  • ODMAH POTRAŽITE LIJEČENJE! Najbolje šanse za uspješnu re-implantaciju izbijenog zuba su unutar 15 minuta do 1 sat nakon što se ozljeda dogodila.
  • Važno je održati zub vlažnim, ali nikako NE KORISTITI OBIČNU VODU ILI GA ZAMOTATI U MARAMICU – zub ne smije biti izložen vodi ili zraku jer dolazi do isušenja stanica na površini korijena što onemogućuje spašavanje zuba.
  • Da bi održali zub vlažnim najbolje ga je držati ispod jezika u vlastitoj slini, ako se radi o ozljedi kod malog djeteta, zub možete staviti u MLIJEKO ILI FIZIOLOŠKU OTOPINU.
  • Ukoliko ste jako udaljeni od stomatologa, u ljekarni možete kupiti posebnu vodicu za očuvanje zuba do dolaska kod stomatologa.
Kako spasiti izbijeni zub?

U Dental Centru 4Smile, stomatolog u Zagrebu Ivan Antolković do sada je više puta uspio spasiti izbijeni zub. Zub koji je spasio prije više od 10 godina još uvijek je živ i zdrav!

Napominjemo još jednom, da bi se spasio izbijeni zub važno je ODMAH REAGIRATI i ADEKVATNO ZBRINUTI izbijeni zub.

Kada dođete kod stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića, on će reponirati (re-implantirati) izbijeni zub u alveolu i fiksirati zub žicom za susjedne zube.

Nakon 3 – 4 tjedna doći ćete na pregled u Dental Centar 4Smile te ćemo ispitati vitalitet zuba, tj. je li živac zuba živ.

U rijetkim slučajevima živac ostaje živ, povrati se nervacija i krvotok u zub. U tim slučajevima zub preživi traumu bez dodatnih stomatoloških zahvata.

U slučaju da živac odumre, potrebno je izvršiti liječenje zubnih kanala – endodonciju.

Podijelite ovaj članak i upozorite na proceduru spašavanja zuba

Nažalost, izbijeni zub je relativno česta pojava kod djece. Prva pomoć i spoznaja što učiniti u trenutku često znači razliku između spašavanja zuba ili gubitka. Avulzija je češća među dječacima nego djevojčicama, a često se javlja u dobi od 7 do 9 godina, baš kad stalni sjekutići rastu i koordinacija pokreta se još razvija.

Učitelji, skrbnici i treneri se često boje vraćati zub u rupu strahujući od pravnih posljedica, pogreške ili jednostavno zbog straha da će uzrokovati bol djetetu. Preporučujemo roditeljima da razgovaraju o ovoj temi ili podijele ovaj blog s onima koji su u redovitom kontaktu s djecom kako bi se situacija na odgovarajući način mogla riješiti ako se tako nešto dogodi.

Ako se pridržavate uputa moguće je dugoročno spasiti zub!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.