Zimski sportovi za koje je potrebna zaštitna zubna udlaga - 4Smile Zagreb
PROMOTIVNE PONUDE

UNESITE POJAM

Zimski sportovi za koje je potrebna zaštitna zubna udlaga

Zimski sportovi za koje je potrebna zaštitna zubna udlaga

Zimski sportovi za koje je potrebna zaštitna zubna udlaga

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte koji su zimski sportovi za koje je potrebna zaštitna zubna udlaga. Zimski sportovi su zabavni – pitajte svakog klinca koji je postigao dobitak tijekom igre na ledu ili završio sanjkanje na dnu golemog brda.
Kacige, rukavice i naočale su sinonim za zimske sportove – ali što je sa zaštitom za zube?

hokej na leduHokej na ledu

Hokej na ledu je sport u kojem najčešće dođe do ozljede zuba. Igrači nisu obavezni nositi zaštitne zubne udlage, međutim ukoliko žele sačuvati svoje zube, zaštitna udlaga trebala bi biti sastavni dio sportske opreme. Bliski kontakti i leteći pak pridonose riziku ozljede zuba. Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković savjetuje nošenje zaštitne udlage jer tako štitite zube, desni i jezik.

skijanjeSkijanje, snowboarding i sanjkanje

Dok letite niz snježne padine uvijek postoji rizik sudara, pada i udarca glavom u zaleđeni
snijeg ili stablo. Najčešće nastradaju koljena za koja nažalost ne postoji zaštita, također, rizik je visoki postotak ozljeda glave i zuba. Kaciga je odnedavno postala obavezna oprema za skijanje i bordanje. Na vama ostaje izbor želite li zaštiti i svoje zube.  Nošenje zaštitne zubne udlage dok se skijate, bordate ili sanjkate može spriječiti oštećenja zubi u slučaju ozljede lica.

Zaštitna zubna udlaga

Ne morate dobiti lakat u glavu kako bi oštetili zub.

Zubi dodiruju jedni druge tijekom bilo kakve aktivnosti, s vremenom pritisak na zube
dovodi do pucanja, pa čak i gubitka zuba. Zaštitna udlaga za zube apsorbira silu kontakta i štiti od škripanja, lomljenja ili uništavanja zubi.

zaštitna udlaga za zube

Možda mislite da su zaštitne udlage samo za sportske kontakte, poput nogometa i hokeja, ali i dalje morate zaštititi zube tijekom ne kontaktnih sportova, kao što su gimnastika, bordanje i skijanje.

To je zato što se, tijekom pada, čak i ako ne udarite direktno u usta, čeljust spaja pri udarcu o tlo, uzrokujući traumu na zubima. Ovaj “unutarnji sudar” često uzrokuje da se dva zuba okrznu ili puknu i kao posljedicu zahtijevaju endodonciju,  zubne implantate ili nadomještanje krune zuba keramičkim krunicama.

Nošenje zaštitne zubne udlage je poput nošenja zračnog jastuka oko zuba. Zaštitite svoj osmijeh!

Više o sportskoj stomatologiji i kako održavati zaštitne zubne udlage pročitajte u našem blogu:

HRVATSKA NOGOMET – SPORTSKA STOMATOLOGIJA