U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte koji su zimski sportovi za koje je potrebna zaštitna zubna udlaga. Zimski sportovi su zabavni – pitajte svakog klinca koji je postigao dobitak tijekom igre na ledu ili završio sanjkanje na dnu golemog brda.
Kacige, rukavice i naočale su sinonim za zimske sportove – ali što je sa zaštitom za zube?

Hokej na ledu

Hokej na ledu je sport u kojem najčešće dođe do ozljede zuba. Igrači nisu obavezni nositi zaštitne zubne udlage, međutim ukoliko žele sačuvati svoje zube, zaštitna udlaga trebala bi biti sastavni dio sportske opreme. Bliski kontakti i leteći pak pridonose riziku ozljede zuba. Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković savjetuje nošenje zaštitne udlage jer tako štitite zube, desni i jezik.

Skijanje, snowboarding i sanjkanje

Dok letite niz snježne padine uvijek postoji rizik sudara, pada i udarca glavom u zaleđeni
snijeg ili stablo. Najčešće nastradaju koljena za koja nažalost ne postoji zaštita, također, rizik je visoki postotak ozljeda glave i zuba. Kaciga je odnedavno postala obavezna oprema za skijanje i bordanje. Na vama ostaje izbor želite li zaštiti i svoje zube.  Nošenje zaštitne zubne udlage dok se skijate, bordate ili sanjkate može spriječiti oštećenja zubi u slučaju ozljede lica.

Zaštitna zubna udlaga

Ne morate dobiti lakat u glavu kako bi oštetili zub.

Zubi dodiruju jedni druge tijekom bilo kakve aktivnosti, s vremenom pritisak na zube
dovodi do pucanja, pa čak i gubitka zuba. Zaštitna udlaga za zube apsorbira silu kontakta i štiti od škripanja, lomljenja ili uništavanja zubi.

 

Možda mislite da su zaštitne udlage samo za sportske kontakte, poput nogometa i hokeja, ali i dalje morate zaštititi zube tijekom ne kontaktnih sportova, kao što su gimnastika, bordanje i skijanje.

To je zato što se, tijekom pada, čak i ako ne udarite direktno u usta, čeljust spaja pri udarcu o tlo, uzrokujući traumu na zubima. Ovaj “unutarnji sudar” često uzrokuje da se dva zuba okrznu ili puknu i kao posljedicu zahtijevaju endodonciju,  zubne implantate ili nadomještanje krune zuba keramičkim krunicama.

Nošenje zaštitne zubne udlage je poput nošenja zračnog jastuka oko zuba. Zaštitite svoj osmijeh!

Više o sportskoj stomatologiji i kako održavati zaštitne zubne udlage pročitajte u našem blogu:

HRVATSKA NOGOMET – SPORTSKA STOMATOLOGIJA

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.